Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkt 21-åring som slog kvinna med planka tidigare tvångsvårdad

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige förra året.
Den 21-årige mannen använde en planka när han slog kvinnan i huvudet.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Här vårdades 21-åringen efter att ha attackerat en anhörig. Han var aggressiv och ansågs vara farlig.Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Den 21-årige misstänkt psykiskt sjuke mannen ska ha använt en planka när han grovt misshandlade en kvinna i 25-årsåldern vid en busskur i Malmö.

Han har tidigare tvångsvårdats på psykiatrisk klinik efter att ha attackerat en anhörig. 21-åringen är en av Malmös många drogmissbrukare.

I dag häktades mannen för mordförsök på den unga kvinnan.

21-åringen greps kort efter att han efter natten mot söndagen överfallit och slagit kvinnan vid en busskur vid Lönngatan i Malmö. Poliserna som grep honom insåg snabbt att han var psykiskt sjuk.

Kvinnan och mannen känner inte varandra, enligt uppgift till Kvällsposten.

Hon fördes först till sjukhus i Malmö men har senare flyttats till Lund för specialistvård. Kvinnan har livshotande skador, enligt Region Skåne.

Den 21-årige mannen är känd av polisen men också av psykiatrin. I juli förra året ville han bli utsläppt från en sluten psykiatrisk avdelning i Malmö. Han hade förts dit av polis efter att ha attackerat en nära anhöriga, enligt handlingar i Förvaltningsrätten.

Struntade i skolan och tog droger

Det fanns redan då handlingar om honom som visade att han 2016 har haft allvarliga psykiska problem. Samma år dömdes han till ungdomsvård och var ett fall för Socialtjänsten för att komma tillrätta med sitt missbruk. Socialtjänstens utredningen visade att han ofta var ute på nätterna, struntade i skolan och tog droger.  Förra året var hans psykiska hälsa var kraftigt nedsatt eftersom fortsatte ta stora mängder droger.

Försämringen innebar bland annat att han hörde röster. När han förra året fick vård gjorde mediciner att han blev lugnare och flyttades från en sluten avdelning till en öppen avdelning. Men då rymde han och fick hämtas tillbaka av polis. Av domen från juli förra året framgår att han av läkare då ansågs vara ”i viss mån farlig för sin omgivning”.

Vad som gjorde att han attackerade kvinnan är okänt. Tidigare när 21-åringen fått psykosliknande utbrott har han inte kunnat minnas vad han gjort.

Under den häktningsförhandling som hölls i måndags erkände mannen att han överfallit kvinnan. Nu har han häktats misstänkt för mordförsök.