Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst tolv mördare går fria – efter blodiga mc-gängkrigen

Tolv misstänkta mord utan svar.
Polis på plats utanför Hells Angels lokal i Hasslarp.Foto: Arkivbild

Minst tolv mördare går fortfarande fria i olösta mordfall kopplade till de ofta blodiga konflikterna mellan rivaliserande mc-gäng – och till interna utrensningar i grupperna.

Nu har spänningen lagt sig mellan mc-klubbarna Hells Angels och Bandidos, men båda växer, enligt polisen.

– De olösta morden är en påminnelse om den våldsamma tid som varit, säger kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet.

Ett våldsamt gängkrig rasade mellan mc-klubbarna Hells Angels och Bandidos under 1990-talet och början av 2000-talet. Konflikten var en del av ett större nordiskt mc-krig.

En lång rad gängmedlemmar dödades och skadades. Mer än tio mord är så kallade kalla fall, alltså olösta mordgåtor där polisen inte lyckats hitta gärningsmannen.

Bandidos-ledare dödas

Polisen i region Syd ber nu om hjälp med flera av de mest uppmärksammade fallen. Bland dem fyra som är kopplade till kriminella mc-klubbar: 

Morden på Bandidos-presidenten Michael Ljunggren 1995, Hells Angels-medlemmarna Morgan Blomgren 1999 och Fredrik Lindberg 2000, båda i Helsingborg, samt Steen Damkjær, medlem i Outlaws, i Båstad 2012.

De tillhör de kalla fall som polisen har plockat upp ur arkiven och börjat utreda på nytt – och har offentliggjort i hopp om att få hjälp av allmänheten.

Fokuserar på förortsgäng

– I dag lägger vi ned mycket kraft på förortsgäng som skjuter ihjäl varandra, vi har fokus på dem. Men mc-gängen har samma status som tidigare. De sysslar fortfarande med kriminalitet även om läget är lugnare nu, säger kommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet vid polisen i Stockholm.

– De har gjort en resa jämfört med början av 1990-talet när de var extremt våldsamma. Våld har en enorm betydelse när man bygger upp en ny organisation och ett nytt varumärke. De ville visa att de är farliga, någon man inte ger sig på. Bland annat för att kunna pressa ut pengar.

– Flera olösta mordfall hänger ihop med konflikten mellan gängen. Men de flesta är nog kopplade till interna utrensningar där medlemmar försvunnit, säger han.

”Han var nervös”

Den 17 juli 1995 körde Bandidos-presidenten Michael Ljunggren, 33, på E4 utanför Markaryd i Småland när han träffades av flera skott. Han var på hemväg från ett besök hos ett mc-gäng i Finland. En kula träffade mellan plattorna i hans skyddsväst, han dog av sina skador.

– De jagade honom i tre år. Han var nervös, väldigt påpasslig. Tittade sig alltid över axeln. Hade alltid någon med sig. Han var väldigt på sin vakt, har hans mamma berättat för Expressen. 

Polis i samtal med mc-gängmedlemmar som lämnade High Chaparral efter den årliga festen där en 40-årig man knivhöggs till döds 2011.Foto: LASSE SVENSSON

Den påpassligheten hjälpte inte för 24 år sedan. Jan ”Clark” Jensen som skulle ha kört bredvid honom var inte där. Jensen, som på 1990-talet gick över från Hells Angels till Bandidos, försvann spårlöst utanför Köpenhamn 2011. Också Jensen är ett kallt fall.

Polisen i region Syd har det senaste året flera gånger vädjat till allmänheten om hjälp med olösta mordfall och offentliggjort ny information om fallen, senast i juni. 

”Människor har information”

– Vi vet att det finns människor som har information i de flesta av de här ärendena. Efter några år blir det lite lättare för personer att prata. Folk har varit vänner, bekanta eller kumpaner tidigare men det kan ha förändrats, sade kommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens grupp för kalla fall i Region Syd, tidigare till Expressen.

Gunnar Appelgren förklarar att det i dag är stor skillnad på Hells Angeles och Bandidos. Hells Anges sysslar mer med ”bolagskriminalitet” och sysslar bland annat med brottslighet knuten till offentliga upphandlingar och svart arbetskraft, säger han.

– Hells Angeles har kommit längre i sin organisering och bolagisering. Bandidos är mera ostrukturerade, de sysslar med utpressning och narkotikahandel, säger Gunnar Appelgren.

Slog tillbaka utmanare

Han säger att de båda dominerande mc-klubbarna har utmanats av grupper som Outlaws från USA och Satudarah från Nederländerna. Men att HA och Bandido har slagit tillbaka nykomlingarna och att även polisen ”tryckt ut” dem.

Enligt kommissarie Sven Lindgren, polisens mc-gängexpert i region Väst, fortsätter HA och Bandidos att växa i det fördolda medan uppmärksamheten riktas mot de nya förortsgängen. Han vill att de kriminella mc-klubbarna ska förbjudas, som i Nederländerna.

– Det är grovt kriminella organisationer som fortsätter att begå brott. Om man i andra EU-länder faktiskt får förbjuda mc-gäng, varför kan inte vi då göra det? sade Sven Lindgren i början av juli till Expressen.

12 döda män – ingen mördare dömd

Stockholm 6 maj 2015

En 27-årig man skjuts till döds i närheten i ett parkeringsgarage i närheten av sitt bostad på Rissneleden i Sundbyberg utanför Stockholm. Han var medlem i Red & White Crew, en undergrupp till Hells Angels. Mannen var tidigare dömd för ett misshandelsbrott.

Polis vid parkeringsgaraget i Stockholm där 27-åringen sköts till döds.Foto: MICHAELA HASANOVIC

Göteborg 2 augusti 2013

En 20-årig man skjuts ihjäl och en några år äldre man skottskadas då de sitter i en bil på Grevegårdsvägen i Tynnered i Göteborg. Båda tillhör kriminella gäng. En misstänkt grips i Bandidos lokaler vid Marieholm, men släpps senare.

Göteborg 10 september 2012

En 26-årig man skjuts ihjäl vid spårvagnshållplatsen Briljantgatan i Göteborg. Skytten kommer på moped och försvinner från platsen. Ingen person delgiven misstanke om brott. 26-åringen var tidigare medlem i Hells Angels undergrupp Red & White Crew, men tillhörde vid brottstillfället ett territoriellt gäng som sålde narkotika i området. 

Båstad 17 juni 2012

Steen Damkjær, 53, skjuts i hytten till sin lastbil på rastplatsen intill Rasta Hallandsåsen i Båstads kommun natten mellan den 16 och 17 juni 2012. Damkjær, dansk medborgare som bodde i Sverige, hade en framträdande roll i Outlaws MC Mordet koppas till två andra gängmord och den då pågående konflikten med Hells Angels.

Köpenhamn december 2011

Jan ”Clark” Jensen, 53, är en av de spårlöst försvunna män med anknytning till Hells Angels som polisen misstänker har mördats. Jan ”Clark” Jensen var tidigare medlem i Hells Angels men bytte på 1990-talet lojalitet och gick över till ärkerivalerna Bandidos. I december 2011 hittades hans hyrbil utbränd i ett skogsområde utanför Köpenhamn. Kort därefter upptäckte man att hans pass var försvunnet. Enligt polisuppgifter i Danmark är han mördad, men hans kropp har inte hittats.

Jan ”Clark” Jensen.Foto: PRIVAT

Kulltorp 5 juni 2011

En 40-årig man överfalls av flera västklädda män sedan han kört in på Hells Angels område på den årliga mc-festen på High Chaparral nära Kulltorp i Jönköpings län. Han utsätts för mängder av knivhugg. En 36-åring döms i tingsrätten för mord, men frias i hovrätten. Ingen är dömd för mordet, men poliser ser det som knutet till Hells Angels-miljön.

Göteborg 29 juli 2007

En 35-årig man, medlem i Hells Angels undergrupp Red & White Crew, skjuts ned med flera skott på Gamla Tuvevägen i Göteborg. Mordet beskrivs som en uppgörelse inom kriminella kretsar. En man satt häktad men släpptes.

Tekniker undersöker mordplatsen i Göteborg.Foto: BJÖRN ANDERSSON

Stockholm 16 juli 2003

En 37-årig man försvinner i närheten av sin bostad i Johanneshov i Stockholm.  Han hittas tre veckor senare, den 7 augusti, i Runhälla i Heby i Uppsala län. En person, som är ute med hunden, upptäcker något som ser ut som en grav. Han tillkallar polis som hittar den skjutne mannen begravd på platsen.

Helsingborg 22 oktober 2000

Fredrik Lindberg, 30, som är knuten till Hells Angels i Helsingborg försvinner spårlöst, han ses senast vid Gullandersgatan i Helsingborg den 22 oktober 2000. Polisen tror att han mördats för att han skaffat sig ovänner antingen i mc-kretsar eller på annat håll. Han hade uteslutits ur Hells Angels efter ett par års medlemskap, enligt polisen. Orsaken är inte officiell men påstås vara att han bröt mot någon av gängets interna regler. Polisen hanterar ärendet som mord.

Fredrik Lindberg

Helsingborg 23 februari 1999

Morgan ”Molle” Blomgren, 37, försvinner i februari 1999. Han ses senast den 23 februari på Granitgatan i Helsingborg, en anhörig anmäler honom försvunnen den 27 februari. Hans kropp har inte hittats, men polisen hanterar ärendet som ett mord. Blomgren var medlem i Hells Angels. Han uteslöts kort före försvinnandet efter påstådda solidaritetsbrott mot klubbens lagar. Han dödförklarades 2009.

Morgan ”Molle” Blomgren.Foto: PRIVAT

Markaryd 17 juli 1995

Michael Ljunggren, 33, president i mc-klubben Bandidos, skjuts till döds när han kör på E4 söderut. I höjd med Köphult söder om Markaryd ser vittnen hur han kör av vägen ned i ett i dike. Först uppfattas det som en trafikolycka, men på sjukhuset konstaterar man att han skjutits med flera skott.

Michael Ljunggren.Foto: Arkivbild

Helsingborg 13 februari 1994

Joakim Boman, 23, blir ett av de första offren i det stora skandinaviska mc-kriget på 1990-talet. Han är medlem av Rednecks, en undergrupp till Hells Angels. Han skjuts ihjäl i en uppgörelse mellan rivaliserande mc-gäng på en svartklubb i ett industriområde i Helsingborg.

Joakim Boman.Foto: ARKIVBILD / ARKIVBILD