Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonsvindel granskad i utredning av två mord

Flamur Beqiri mördades på julafton förra året i London. Hans investering hos en finansman i Malmö har väckt polisens intresse.
Foto: Polisen
Karolin Hakim mördades den 26 augusti förra året i Malmö. Mördarna försökte även döda henes sambo när han höll deras gemensamma barn i famnen.
Foto: Privat
Foto: JENS CHRISTIAN / KVP

Inom kort åtalas en 30-årig finansman i Malmö. Hans misstänkta mångmiljonsvindel mot ett stort antal förmögna skåningar har gjort att utredare av två mord granskat hans affärer.

Det gäller både utredningen av mordet på Flamur Beqiri i London och läkaren Karolin Hakim i Malmö.

I maj 2018 fanns inga signaler som avslöjade att den 30-årige finansmannens affärer var märkliga. Samma månad satte Flamur Beqiri in 400 000 kronor på ett av finansmannens företag. Pengarna togs ut med en gång. På utdragen från bolagets konto ser det ut som att det är finansmannen som tagit pengarna av sitt eget företag och kallat det ett ”lån”.

Finansmannen erbjöd investeringar i bland annat ett byggande av sportstugor i Vemdalen men också andelar i en fond som har skog i Brasilien. Investeringarna i Vemdalen garanterades ge en avkastning på 10 procent efter nio månader. 

– När jag blev intresserad var börsen dålig. En garanterad avkastning på 10 procent är mycket bra, säger en investerare.

Placeringarna i skog var mer långsiktiga. Pengarna skulle vara låsta i tre år.

På torsdag räknar kammaråklagare Anna Edebalk med att åtala finansmannen för ett stort antal grova bedrägerier. 

– Under förutsättning att alla åtgärder som ska vara vidtagna är klara räknar jag med att väcka åtal, säger Anna Edebalk.

Lovade investera i stugor

Finansmannen misstänks för cirka 27 fall av investeringsbedrägerier. Offren misstänks ha lurats på belopp från cirka 400 000 kronor till flera miljoner kronor. Sammanlagt handlar det om cirka 18 miljoner kronor.

– Han lovade att han investerat mina pengar i sportstugorna. Jag gjorde allt jag kunde för att kontrollera om det stämde. Sportstugorna skulle verkligen byggas. Så mycket är säkert, säger en grundlurad investerare.

Men hans pengar hamnade aldrig där. Vart pengarna tog vägen vet han inte. 

När investeraren som Kvällsposten talat med försökte få förklaringar av finansmannen var denne plötsligt svår att nå.

– Han skyllde på sjukdom och resor. Jag förstod att han undvek mig, säger han.

En möjlighet är att finansmannen använde pengarna för helt andra vidlyftiga och riskfyllda investeringar som slog fel och slutade på minus i stället för plus.

– Jag räknar inte med att få tillbaka pengarna, säger investeraren.

En annan investerare trodde att han köpt andelar i den brasilianska skogsfonden.

Förnekar brott

– Min klient förnekar brott. Han har inte haft för avsikt att lura någon, säger advokaten Kristoffer Ståhl som är 30-åringens ombud.

I takt med att Malmöpolisen och Skatteverket började utreda finansmannens affärer började det komma fram uppgifter som kom att intressera utredare av morden på Karolin Hakim och Flamur Beqiri.

Intresset beror dock inte på att den 30-årige finansmannen skulle vara misstänkt för inblandning i något av morden.

– Han har inte blivit delgiven någon sådan misstanke, säger Kristoffer Ståhl.

Intresset handlar i stället om en kartläggning av annat. Det är naturligt i en mordutredning att titta på personer som förekommer i bekantskapskretsen kring brottsoffer. Det innebär att utredare av ett brott med godkännande av åklagare ofta lämnar information till andra utredningar.

Källor bekräftar att Flamur Beqiris investering i finansmannens bolag intresserat utredarna av mordet på Karolin Hakim, mordförsöket på hennes sambo och deras två månader gamla barn. Orsaken är just Beqiris långa vänskap med Hakims sambo.

 Lämnat information till britter

Men det är inget som någon vill bekräfta officiellt. Samma sak gäller Londonpolisens utredning av mordet på Beqiri. Svensk polis har tidigare bistått brittisk polis som utreder mordet på honom.

– Vi har fortsatt att kontinuerligt bistå polisen i London, säger Petra Stenkula, chef för RUE, regionala utredningsenheten i polisregion Syd.

Vilken information som svensk polis lämnat och lämnar vill hon inte tala om.

När Flamur Beqiri sköts på julafton förra året hade finansmannen förpassats till häktet. Efter att ha varit anhållen i sin frånvaro greps han i början av november. Han har sedan dess suttit häktat. Samtidigt har antalet anmälningar mot honom för grovt bedrägeri vuxit stadigt. I dag anser de förmögna skåningar som satt in pengar hos honom att de blivit grundlurade.

Skatteverket anser sig kunna bevisa att finansmannen lagt beslag på 12 miljoner som han tagit ut från ett av sina bolag i form av förbjudna lån. Vart pengarna tagit vägen vet ingen säkert. Finansmannen har tidigare i veckan åtalats för grovt bokföringsbrott. Hans bolag är försatta i konkurs.

Det enda kronofogden och konkursförvaltare hittat av värde är en bostadsrätt i Malmö. Finansmannen hade även en Mercedes-Benz. Den var dock leasad och kostade honom cirka 11 000 kronor i månaden.

TV: Här förs Karolin Hakim till sin sista vila

”En mamma förlorade sitt barn - ett barn förlorade sin mamma”