Sonen och hans kärlek styckmördade Mikael

Mikael Petersson försvann i Karlskrona i juli i fjol. Flera månader senare hittades hans kvarlevor.
Foto: Polisen
De två männen ska ha slagit ihjäl Mikael med en 50 centimeter lång skiftnyckel.
Foto: Polisen
Kvarlevorna hittades på Varö, en populär utflyktsö i Karlskrona skärgård.
Foto: JENS CHRISTIAN

Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23, har erkänt att de slog ihjäl 57-årige Mikael Petersson.

Sedan styckade de kroppen och grävde ner kvarlevorna på en ö i Karlskrona skärgård.

Anatoliy Petersson var Mikaels son.

Nu döms de två för mord och brott mot griftefriden. 

Anatoliy Petersson döms till livstids fängelse och Leonard Höglind till 18 års fängelse.

Anatoliy Petersson och Leonard Höglind döms till livstid respektive 18 års fängelse för att ha mördat Anatoliy Peterssons far Mikael Petersson.

Leonard Höglind har under utredningen lämnat uppgifter som varit av stor betydelse för utredningen, därför får han ett kortare fängelsestraff, skriver Blekinge tingsrätt i ett pressmeddelande.

Leonard Höglinds advokat Eric Widner vill inte kommentera domen eller ett eventuellt överklagande.

Kammaråklagare Anna Johansson är nöjd med tingsrättens dom, men vill inte ge besked om huruvida hon kommer att överklaga det kortare straffet på 18 års fängelse.

– Jag argumenterade för livstid för båda. Man har gjort bedömningen att han medverkade i utredningen, hjälpte oss att hitta kroppen och mordvapnet. Därför sätter man ner straffet och det är inte förvånande, säger Anna Johansson.

Samtidigt konstaterar rätten en försvårande omständighet för Anatoliy Petersson då dådet riktats mot dennes pappa.

– Det är en besvikelse, vi hade hoppats på ett tidsbestämt straff, säger Anatoliy Peterssons advokat Karl Hamstedt.

– Vi har redan sagt att blir det livstidsdom så kommer vi att överklaga. Det vi har framhållit som en förmildrande omständighet är min klients psykiska ohälsa.

Anmäldes försvunnen

Mikael Petersson anmäldes försvunnen i Karlskrona i slutet av juli förra året. De två unga männen, som vid tiden för mordet levde i en relation, anhålls först misstänkta för människorov. Det massiva sökandet efter Mikael var resultatlöst.

Efter att Mikaels kvarlevor hittas, nedgrävda på ön Varö i Karlskrona skärgård, åtalades Antoliy Petersson och Leonard Höglind för mord.

De har erkänt att de på kvällen den 25 juli, i Mikaels egen lägenhet, slog ihjäl Mikael med en tung skiftnyckel. Sedan styckade de hans kropp i bostadens badrum och transporterade kroppsdelarna i väskor till den obebodda ön Varö där de grävdes ner.

Sedan gick paret på restaurang i Karlskrona och åt middag, ryggbiff och biffstek med klyftpotatis.

Leonard Höglind förs in i rättssalen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Anatoliy Petersson döms till livstids fängelse.
Foto: JENS CHRISTIAN
Mordet skedde i Mikaels lägenhet i centrala Karlskrona.
Foto: JENS CHRISTIAN
Det dröjde flera månader innan Mikael Peterssons kvarlevor hittades på ön Varö i Karlskrona skärgård.
Foto: Polisen

Planerade i veckor

Anatoliy Petersson har erkänt att det var han som slog ihjäl Mikael och Leonard Höglind har tagit på sig ansvaret för styckningen av kroppen.

Det unga paret har även erkänt att de planerade mordet i flera veckor, under vilka de unga männen undersökte olika sätt att döda en människa och övervägde hur de rent praktiskt skulle genomföra mordet. I en källare testade de olika redskap för att se vilket som lämpade sig bäst för att genomföra dådet. De köpte rengöringsmedel, plasthandskar och säckar för att städa upp efter sig. 

Enligt åklagaren var motivet till viss del ekonomiskt. Anatoliy Petersson disponerade vid tiden för mordet Mikael Peterssons lägenhet i Karlskrona, där han bodde tillsammans med 23-åringen. Men enligt vad som framkommit i polisutredningen hade Mikael meddelat att han själv avsåg flytta tillbaks till lägenheten. 

Anatoliy Petersson mördade sin far.
Leonard Höglind.

De två drev även en förening som drogs med stora förluster, och här ska Mikael Petersson ha gått in med en hel del pengar.

”Vill sona mitt brott”

Under rättegången har Anatoliy Petersson och Leonard Höglind skyllt på varandra och hävdat att de manipulerats av den andre.

Vid en första psykiatrisk utredning av de två männen drogs slutsatsen att de två kunde misstänkas lida av en psykisk störning. En andra utredning konstaterade dock att de två inte är så sjuka att de inte kan dömas till fängelse.

Leonard Höglind ska, enligt den utvidgade rättspsykiatriska utredning som gjordes i Göteborg under april och maj och som SVT med hans godkännande tagit del av, ha sagt att han förtjänar ett hårt straff.

– Jag är inställd på att ta mitt straff och känner mig nu psykiskt stabil. Jag känner skuld för det jag har gjort, eftersom en oskyldig person mördats och för den sorg det orsakat offrets anhöriga. Jag känner skam för att jag blivit lurad och det ”värsta” som skulle kunna hända vore att bli frikänd. Jag vill sona mitt brott och inte slippa undan.

– Jag tar hellre ett livstidsstraff än att bli frikänd, har Leonard Höglind berättat i samtal med läkare och psykologer, enligt SVT.

Försvårande omständigheter

Mikael Peterssons anhöriga har varit på plats under rättegången. Trots att det har varit svårt att möta mördarna och höra vad de berättat har de valt att vara där, för att bearbeta sorgen och för att hedra minnet av Mikael.

Nu döms Anatoliy Petersson och Leonard Höglind alltså av Blekinge tingsrätt till livstid respektive 18 års fängelse. Rätten konstaterar i sin dom en rad försvårande omständigheter. Dådet föregicks av noggrann planering och ”haft karaktär av en avrättning”.

Rätten bedömer det även som en försvårande omständighet att brottet begåtts i offrets hem och att mördarna varit i numerärt överläge och att de, efter dådet, behandlat kroppen skymfligt genom att stycka den och därefter gräva ned den. 


TV: Misstänkta mördaren bad Mikaels anhöriga om ursäkt i rätten