Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mattias, 17, saknas – polisen utreder brott

Sedan 17-årige Mattias lämnade en bekants hem i Ljungby vid halv ett-tiden under natten till lördagen har han inte setts till.
Mattias försvann under natten till lördagen.
Polisens hästenhet från Malmö är med i söket efter Mattias 17 år.
Foto: JENS CHRISTIAN
Hundratals medlemmar i frivilligorganisationen Missing People har deltagit i sökandet.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen har i flera dagar sökt igenom bland annat Lagaån som rinner igenom Ljungby.
Foto: JENS CHRISTIAN

Mattias, 17, har varit försvunnen sedan natten till lördagen i småländska Ljungby. Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt människorov.

– Vi har fått in uppgifter som måste kontrolleras. Men vi har ingen misstänkt i ärendet, säger lokalpolisområdeschef Roger Olsson till Kvällsposten.

17-årige Mattias sågs sist när han lämnade en fest i stadsdelen Hjortsberg i Ljungby. Det var vid 00.30-tiden under natten till lördagen.

En stor sökinsats pågick under helgen, men under natten till måndagen avslutade polisen sin särskilda sökinsats. Men man har inte slutat söka efter Mattias. 

Nu har polisen fått in nya uppgifter om försvinnandet. På onsdagen upprättades en anmälan om människorov, skriver Aftonbladet. 

Lokalpolisområdeschef Roger Olsson bekräftar för Kvällsposten att ett ärende om misstänkt människorov upprättats.

Finns ingen misstänkt

– Det finns ingen misstänkt, utan det är på förekommen anledning. Det handlar om en uppgift som kommit in till oss. 

Han fortsätter: 

– Men jag vill vara tydlig med att påpeka att det krävs väldigt lite för att vi ska upprätta en anmälan och inleda förundersökning. Det är för att vi ska kunna utreda den här uppgiften. 

Flera markområden har tidigare sökts av både två och tre gånger av både polisen och Missing People.

Under onsdagen fortsatte polisens sökande efter Mattias. Sökarbetet har främst varit koncentrerat till de centrala delarna av Ljungby.

– Lagan rinner ju genom Ljungby och därför har mycket av aktiviteterna varit förlagda runt vattendraget, säger Roger Olsson.

Undervattensdrönare

Polisen har bland annat fått hjälp av en privatperson som med undervattensdrönare och sonar kunnat spana av delar av ån. Det arbetet har dock inte gett något resultat hittills.

– Lagan rinner genom hela Ljungby och vattnet är tidvis strömt. Det innebär att en kropp som hamnat i vattnet kan färdas en lång sträcka, säger Roger Olsson.

Polisen kommer under de närmaste dagarna att åter sätta in likhundar som kan sniffa i vatten. 

17-årige Mattias ska ha setts till senast när han lämnade en adress i stadsdelen Hjortsberg i Ljungby vid 00.30-tiden under natten till lördag. Då lämnade han en fest utan varken jacka på kroppen eller skor på fötterna.

På samma fest

Erika Borg, mamma till Mattias, har tidigare berättat att sonen och hans bror var på samma fest på fredagskvällen.

 Den som lämnade festen först ska ha varit 17-åringen. När hans bror skulle gå hem märkte han att Mattias jacka och skor var kvar.

Enligt Hans Nilsson, operativ chef för Missing People i Ljungby, hittades på tisdagen ett klädesplagg strax norr om området Replösa i närheten av Björkets gård.

Samtidigt har Mattias mamma vädjat i sociala medier till allmänheten att fortsätta söka efter den försvunne sonen.

Se mer: Det här ska du tänka på om du vill hjälpa till

Det här ska du tänka på om du vill hjälpa till att leta.