Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maria låg död i soffan hos mannen som slagit henne

Systrar. Chatarina Lellky och Maria Lelki.
Foto: Privat
En av alla lappar som hittades hemma hos Maria Lelki efter hennes död.
Foto: Polisen
Ett meddelande på ett kaffefilter som polisen hittade hemma hos Maria. När hon dog hade hon bara hunnit starroperera ena ögat.
Foto: Polisen
Maria Lelki för ett tjugotal år sedan
Foto: Privat
Maria Lelki (längst till vänster) med syskon och mamma, som inte längre är i livet.
Foto: Privat
Lilla katten Mizan flyttade in hos Maria Lelki året innan hon dog. Mizan fick alltid följa med ut på cykeltur insvept i en filt där fram. Maria ville inte lämna henne ensam hemma om hon skulle iväg.
Foto: Privat

Maria Lelki var bara 51 år när hon hittades död i soffan hos mannen som dömts för att ha misshandlat henne.

I veckan friades han från misstankarna om mord. 

Kvar finns en storasyster med en sorg som aldrig tar slut.

Chatarina sitter fortfarande vid telefonen och väntar ibland, trots att hon vet att lillasyster Maria aldrig mer kommer att ringa. De brukade höras varje dag, prata i timmar. Chatarina Lellky – systrarna stavade efternamnet olika – kom över med färdigbredda smörgåsar till Maria som alltid hade en kanna kaffe på laddning – det var bara att trycka på knappen. Nu ringer inte telefonen längre och Chatarina har slutat köra till Ystad med mackor. 

 – Maria var mitt allt, det har hon alltid varit. Jag saknar henne så mycket att det inte går att förklara i ord. Det är en så fruktansvärt stor sorg. Hon var en underbar människa med ett stort hjärta. 

Maria Lelki som barn.
Foto: Privat / Privat

”Levde i skräck och fasa”

Systern som inte längre finns levde under många år i ett särboförhållande med en man som gång på gång slog henne. Hotade henne. Sa att hon ”var tjock och ful”. ”En fitta”. Maria tänkte att han skulle bli snäll igen, så där som han hade varit precis i början av deras förhållande. 

Men han blev aldrig snäll.

I mars dömdes mannen i Ystads tingsrätt för att ha misshandlat Maria med knytnävsslag och hotat att döda henne. Skadorna på Marias kropp dokumenterades av polis redan samma kväll. Det var inte första gången mannen dömdes för att ha misshandlat en kvinna han sagt sig älska. Och inte sista. 

– Jag tvingade henne att genomgå hela rättegången. Min lillasyster levde i fasa och skräck, och jag sa till henne att min älskade tös, du ska inte vara orolig. Inte en chans att han kommer sättas på fri fot. 

Hittades död med strypmärken

Men rättegången slutade med att Maria och hennes förövare fick vandra ut genom samma dörr. Visserligen bedömde rätten att brottet var så pass allvarligt att fängelse var befogat, men eftersom mannen ”förklarat sig villig att arbeta med sitt alkoholmissbruk” och gått med på att medverka i en kurs med syfte att motverka våld i nära relationer så dömdes han i stället ”med viss tvekan” till skyddstillsyn. 

Knappt två månader senare ligger Maria död i hans soffa med strypmärken på halsen.

I ansiktet och på kroppen har hon blödningar, blåmärken och hudavskrapningar som bedöms ha uppstått genom trubbigt våld. Skadorna på halsen tyder på att hon strypts till döds, men tingsrätten kan inte utesluta att Maria dött av alkoholförgiftning. 

Så mannen frias. 

– Det är som att jag är under ytan hela tiden, jag får liksom inte riktigt luft. Jag är så fruktansvärt ledsen, uppgiven och frustrerad, säger Chatarina.

”Hon var aldrig intresserad av att skaffa barn, men hon levde för sina djur”, säger Chatarina om systern Maria.
Foto: Privat

Levde för sina djur

Det var bara några månader sedan hon satt i köket hemma hos Maria och lyssnade på hennes tankar om framtiden över en bit smörgåstårta och en kopp nybryggt kaffe. Tända stearinljus på bordet med duken som aldrig någonsin var rynkig och fransarna på mattan som Maria alltid räfflade raka med en kam. 

– Hon var aldrig intresserad av att skaffa barn, men hon levde för sina djur, säger Chatarina. 

Det var en rysk vinthund - ”en sån som tsaren hade” - och en Sankt Bernhard vid namn Zlatan. När ljudet av en näbb som pickade mot fönsterbläcket hördes så var det ”Generalen”, en kråka med bruten vinge som Maria tagit hand om och fortsatt mata också efter att han kunde flyga igen. 

– Hon behandlade djuren som om de vore hennes ungar. Skalade och tärnade potatis och kantade och blötte brödskivor och kokte korv till hunden varje dag.  

När Maria dödförklarats på Ystad lasarett och polisen gick igenom hennes lägenhet fann de ett strössel av lappar med nedtecknade meddelanden.
Foto: Polisen

”Ville bara bli älskad”

Året innan Maria dog kunde man se henne svischa förbi längs gatorna i Ystad med en liten katt inbäddad i en filt i cykelkorgen. Kanske på väg till blomsterrabatten som egentligen tillhörde kommunen men som Maria gjort till sin. I den sådde hon kärleksört och pyntade med små lampor. Alla visste att det var Marias rabatt, och de lät den vara för den var ju så vacker. 

– Maria sa alltid att det enda hon ville var att bli älskad.  

Maria som inte längre finns. Maria som var sötast i klassen på högstadiet. Som åkte till Köpenhamn på konsert och såg alla uppsättningar på Ystad stadsteater. 

När Maria dödförklarats på Ystad lasarett och polisen gick igenom hennes lägenhet fann de ett strössel av lappar med nedtecknade meddelanden. 

På en brun post it-lapp: ”Jag vill inte mer nu. Jag har aldrig blivit behandlad så här i hela mitt liv. Jag måste tänka på Zlatan o mej. Nu är det bra, jag lever mitt liv från och med nu.” 

På ett kaffefilter: ”Måste kunna känna mej trygg o säker hemma och ute. Ansöker om kontaktförbud.”

Får inte glömmas bort

Maria hade integritet. Tyckte inte om när folk la näsan i blöt. Hon ville inte att andra skulle höra vad han kallade henne så fort han brusade upp. Ville inte att andra skulle se hennes spruckna läpp, hennes utslagna tänder. Alla blåmärken. 

Men Chatarina tänker inte bara på systern som inte längre finns. Hon tänker också på alla kvinnor som ännu lever. 

– Just i den här stunden är det någon som får stryk av sin man. Det ska inte vara så. Det måste få ett slut, det får inte glömmas bort. 

Åklagaren har ännu inte bestämt sig för om hon kommer överklaga den friande domen eller inte. 

Vila i frid, Maria Lelki

Maria Lelki föddes i Ystad. Där växte hon upp, där levde hon, och där dog hon, 51 år gammal. Hon lämnar efter sig tre syskon, nio syskonbarn, och lilla katten Mizan. Maria Lelki är begravd i minneslunden på Ystads gamla kyrkogård.

Kvinnofridslinjen

Du som blir utsatt för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld kan ringa kvinnofridslinjen på nummer 020-505050. Linjen har öppet dygnet runt och du kan ringa oavsett var i Sverige du bor. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

TV: Svensken mördades inför sin familj i London – ny utveckling i fallet

Svensken mördades inför sin familj i London – tre gripna