Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnans pojkvän dömd för jätterån: 57 miljoner borta

Expressens Hannes Lundberg Andersson berättar om mannens förflutna.
Bild från rånet i Danmark 2008. Vilka männen på bilden är framgår inte.Foto: Polisen / Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
Blommor och ljus på Ribersborg i Malmö.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen tror att pappan var målet, enligt uppgifter till Kvällsposten.

I stället mördades mamman på öppen gata i Malmö – med sitt spädbarn i famnen.

Pappan är tidigare dömd för ett uppmärksammat rån i Danmark då 62 miljoner danska kronor försvann.

Nästan allt är fortfarande borta.

Uppgifter till Kvällsposten gör gällande att målet för måndagens dödsskjutning var den mördade kvinnans pojkvän, och pappan till barnet hon bar i sin famn.

Mannen, som är i 35-årsåldern, är välkänd i kriminella kretsar. 2010 dömdes han tillsammans med 13 andra män för att ha rånat en värdedepå i Bröndby, Danmark – ett av landets största rån.

Bytet: Runt 62 miljoner danska kronor, då värderat till över 80 miljoner svenska kronor. Fem miljoner hittades – resten saknas fortfarande.

Mannen fick åtta års fängelse för att ha planerat och deltagit vid rånet den 10 augusti 2008.

I den danska författaren Line Holm Nielsens bok ”Kuppet”, som handlar om rånet, berättas att den mördade kvinnans pojkvän var missnöjd med sin andel av rånbytet. I boken hänvisas till en chattkonversation där mannen säger sig vilja prata med en annan man om det. Svaret han fick:

”Han kommer till at skyde dig” – han kommer att skjuta dig.

Bild från det uppmärksammade rånet i Danmark 2008.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
Ett av vapnen som polisen beslagtog.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
Ett annat vapen.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
Flera detaljer från rånet och polisutredningen tas upp i Line Holm Nielsens bok ”Kuppet”.

Livet i fängelse – avslöjad med stickvapen

Efter rånet lämnade mannen Sverige för en ”snabbt bokad lyxresa till Cypern”, framgår i boken. Sin del av bytet ska mannen ha fått drygt 15 timmar efter kuppen, efter att pengarna transporterats från Danmark till Sverige via Öresundsbron.

I början av den svenska fängelsetiden rapporterades att mannen hade spår av anabola steroider och cannabis i kroppen. Han förklarade det med att han använde steroider under sin tid i danskt häkte, och att han mer eller mindre öppet kunde röka cannabis i danskt häkte. Fallen lämnades utan åtgärd.

Den 31 oktober 2011 hittades ett stickvapen, gjort av en tandborste, i mannens cell på Kumla. I papper från Kriminalvården står att:

”… personal vid visitation av NN:s bostadsrum hittar ett vasst stickvapen gömt bakom handfatet vilket var gjort av en tandborste.”

Isolerades efter misshandel i cell

I förhör förklarade mannen att han ”inte alls” kände till vapnet, att det inte var hans och att det ”måste ha funnits i cellen när han flyttade in”.

”NN uppger vidare att stämningen på avdelningen är bra och att han inte har någon som helst anledning att tillverka ett sådant vapen.”

Det trodde inte Kriminalvården på, därmed fick mannen en varning.

Kvällspostens Nellie Erberth rapporterar från platsen.

I juli 2013 isolerades mannen då han misstänktes ”vara inblandad vid misshandel av en annan intagen på avdelningen”. I papper från Kriminalvården står:

”Mot bakgrund av NN:s (…) agerande finner anstalten att det föreligger fara för den intagnes eller annans säkerhet till liv eller hälsa, varför det är nödvändigt att NN hålls avskild från andra intagna.”

Mannen släpptes för rånet 2015

Mannen fick senare en varning för att ha ”medverkat vid misshandel mot medintagen”. Övervakningsbilder från fängelset visade att han och en annan fånge gick in i en tredje fånges cell och stängde igen den. Efter det hade den tredje fången en ”kraftig svullnad” på käken.

Sommaren 2014 rapporterades mannen för misskötsamhet efter att ha varit ”rasande” på en kriminalvårdare och kallat denne för ”clown” och ”pajas”. Han ska också ha sagt till kriminalvårdaren att ”hålla käften”.

I början av februari 2015 bröt våldsamheter ut på två olika avdelningar på mannens anstalt. Det rörde sig om ”två olika våldshändelser mellan intagna” och alla fångar isolerades i sina celler. En dag senare släpptes mannen från isoleringen. Det stod då klart att han ”ej kan knytas till någon form av misskötsamhet” i ärendet.

Mannen släpptes ur fängelset för rånet 2015. Sen dess har han dömts för mindre brott vid två tillfällen: Ringa narkotikabrott 2016 och olovlig körning 2018.

Varken polis eller åklagare vill på tisdagen kommentera eventuella kopplingar till Danmark, efter dödsskjutningen av kvinnan.