Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Männen smugglade 100 kilo amfetamin – till bensinstation

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
60 kilo amfetamin hittades i påsar.
Foto: TULLVERKET
Amfetamin vägdes av Tullverket.
Foto: TULLVERKET
Männen har dömts till långa fängelsestraff och utvisning.
Foto: TULLVERKET
Amfetaminet är värt flera miljoner kronor.
Foto: TULLVERKET
Männen smugglade in sammanlagt 100 kilo amfetamin – varav 40 lämnades över till köpare.
Foto: TULLVERKET
Knarket lämnades över vid en bensinstation i Vellinge.
Foto: TULLVERKET
1 / 7

Två män smugglade sammanlagt 100 kilo amfetamin till Vellinge.

Med hjälp av att återskapa raderade meddelanden på en av männens mobiltelefoner lyckades Tullverket knäcka ligan – som nu döms till åtta respektive åtta år och tre månaders års fängelse vardera. 

Männen döms även till utvisning. 

Klockan 19.15 under torsdagskvällen den 21 januari i fjol körde en 47-årig man till Norra hamnen i Malmö med godsfärjan från Travemünde i Tyskland. 

Mannen satt i en bulgariskregistrerad dragbil med en tyskregistrerad trailer och tullpersonalen bestämde sig för att titta mer noggrant på hans bil.

I lasten hade 47-åringen tomma plasttunnor på 21 lastpallar. Det ojämna antalet pallar gjorde att ett utrymme längst bak i lasten var ledigt. När Tullverket gjorde en fördjupad kontroll av lasten hittades sex kassar vari tio vakuumförpackade påsar låg. I dem fanns 59 928 gram amfetamin. 

Knäckte krypterad tjänst

47-åringen greps och hans mobiltelefon togs i beslag och i telefonen visade det sig att en 35-årig man skickat en adress till en bensinstation i Vellinge dit föraren skulle köra med narkotikan. Sms:en var raderade men kunde återskapas av Tullverket. 

Den 12 april häktades 35-åringen i sin frånvaro och blev dagen efter frihetsberövad i Belgien. Den 12 maj överlämnades han till Sverige. 

En månad senare – under sommaren 2021 – lyckades polisen knäcka den krypterade kommunikationstjänsten ANOM. Då fick Tullverket veta vem det var som skulle hämta lasten den beslagtagna amfetamin den 21 januari. Det visade sig vara ett kriminellt nätverk från Stockholm. Dessutom hade det redan skett en annan överlämning av narkotika en vecka tidigare. 

Den gången rörde det sig om 40 kilo narkotika som överlämnades vid bensinstationen i Vellinge. Vid det tillfället var det 35-åringen som körde en lastbil med 47-åringen som passagerare. 

”Vet inte vad du pratar om”

I meddelandena som skickades över ANOM skrev de i klartext att det rörde sig om 40 kilo amfetamin som skulle säljas och överlämnas på just bensinstationen i Vellinge. Under utredningens gång visade det sig att 35-åringen ägde ett åkeri och att han kände 47-åringen eftersom han jobbade som chaufför på firman. 

Båda männen nekar till brott under utredningens gång.

– Jag vet inte vad du pratar om, säger 47-åringen i polisförhör.

Trots nekande åtalades båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling för de sammanlagt 100 kilona amfetamin som transporterades in till Sverige. Nu döms 35-åringen till åtta år och tre månaders fängelse. 47-åringen döms till åtta års fängelse. Båda döms även till utvisning. 

SE FLER NYHETER: Tina föddes in i Plymouthbröderna

Lämnade församlingen efter 23 år • Alkoholkulturen • Isoleringen