Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Orden avslöjade den 28-årige mördaren i Malmö

Ahmad Jawad döms till 18 års fängelse på mordet på Ramels väg i Malmö.Foto: Polisen
En av männen, en 24-åring, som döms för medhjälp till mord.Foto: Polisen
Den andra mannen är 28 år som döms för medhjälp till mord. Foto: Polisen
Den 23-årige mannen sköts till döds på Ramels väg.Foto: FRITZ SCHIBLI / FZ WEBBFILM
Ramels väg, efter mordet.Foto: Polisen

Ahmad Jawad, 28, erbjöds en halv miljon kronor för att utföra mordet på en 23-årig man på Ramels väg i Malmö.

Beställningen avslöjades i krypterade meddelanden – och ska ha kommit från en man som numera är internationellt efterlyst.

Motivet beskrivs som ett svartsjukedrama.

Mordet den 30 mars 2017 på Ramels väg i Malmö framstår som ett beställningsjobb. Ahmad Jawad, 28, dömdes till 18 års fängelse för mord i tingsrätten på torsdagen.

Offret var en 23-årig man med ett kriminellt förflutet och som bland annat har figurerat som vittne i polisutredningen av mordet på Ahmed Obaid, 16, som skedde två år tidigare.

Han berättade då för polisen att han trodde att han kunde vara den tilltänkta måltavlan för det mordet.

Den avgörande bevisningen bygger på att polisen har lyckats låsa upp Ahmad Jawads telefon, en Blackberry, och återskapa hundratals krypterade meddelanden.

I konversationerna framgår att Ahmad Jawad tog på sig ansvaret att utföra mordet. Planeringen pågick under en lång tid, visar utredningen.

Fick en halv miljon

Mannen som enligt åklagaren misstänks ha begärt mordet är efterlyst och häktad i sin utevaro. För att utföra mordet ska de fyra männen ha erbjudits 50 000 euro, motsvarande ungefär en halv miljon kronor.

En konflikt kring en tjej uppges vara anledningen till att han ville få 23-åringen mördad.

– Som jag har förstått det, på det underlag vi tagit in, grundar sig konflikten ursprungligen i ett svartsjukedrama. Sen har konflikten på något sätt eskalerat, har kammaråklagaren Lisa Åberg sagt till Kvällsposten tidigare.

Inför mordet skrev den misstänkta anstiftaren till det som bedöms vara Ahmad Jawads telefon.

Den dömde mördaren svarade:

– Jag tror hans mamma ber för honom, men bror han är inte odödlig. Ska lösa det tro mig.

Mordet inträffade mellan två flerfamiljshus på Rosengård i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sköts med automatvapen

Den mördade 23-åringen stod vid några soptunnor och tittade ned i sin mobiltelefon när två män i mörka kläder dök upp klockan 19.06.

Båda var maskerade med hjälmar som hade visir. En av dem gömde ett automatvapen bakom benet innan han öppnade eld, enligt domen.

Måltavlan föll då till marken, varpå den andre mannen gick fram och avlossade flera skott med en pistol medan offret låg på rygg.

23-åringen lyfte upp armarna för att försöka skydda sig och rulla undan, vilket fångades av en övervakningskamera vid platsen.

Efter dådet lämnade gärningsmännen på moped, vilket även det syns på materialet från övervakningskameran. 

De eldade sedan upp mopeden. De två andra männen som var inblandade i mordet hjälpte då duon att fly från platsen i en bil.

”Jag har vapen och allt”

Efter mordet skrev ”anstiftaren” till Ahmad Jawad igen:

– Haha bror jag är nyfiken på hur det gick till, gick två fram och peppra?

Han får då till svar att ”det var öppet framför barn, mammor” och att offret sköts i huvudet och bröstet med ”sju, åtta skott”. 

– När jag läser det du skriver får jag bånge, svarade då den misstänkte anstiftaren.

Efter att mordet var utfört skrev han på nytt till den dömde mördaren:

– Jag har vapen och allt bror. Hela Europa vill jobba med mig bror, vi har en mycket fin väg framför oss.

Bild tagen kort efter mordet på 23-åringen.Foto: Polisen

Advokaten kritisk

Advokaten Lars Kruse är kritisk mot morddomen mot Ahmad Jawad. Han benämner den som felaktig och domen kommer att överklagas, förklarar han.

Kruse menar att användningen av krypterade meddelanden som bevisning är otillräcklig för att styrka att Ahmad Jawad hade med mordet att göra.

– För det första var det inte hans telefon, och för det andra är telefonen trasig, säger han.

– Den har förstörts under processen med att öppna den, vilket jag anser gör informationen helt otillförlitlig. I övrigt har de ingen bevisning gentemot min klient, säger han.

Den fällande domen förvånade honom, enligt Kruse.

– Bevisläget var det samma som när min klient satt häktad förra gången, och därefter gjorde åklagaren bedömningen att bevisningen inte höll. Ingenting har förändrats. Därför är jag förvånad, säger advokaten.

Två personer döms även för medhjälp till mord och får fyra års fängelse respektive sju års fängelse. Den fjärde mannen döms för olovlig körning men frias från mord.