Greven Carl Piper rånad i sitt hem

Tvingades följa med rånarna in i bilen innan de flydde.
Adelsprofilen rånades i sitt hem i Skåne på onsdagskvällen.
Foto: Anders Grönlund
Adelsmannen Carl Piper överfölls och rånades i sin bostad.
Foto: JENS CHRISTIAN

Greve Carl Piper, 73, överfölls i sin bostad på Högestad slott av rånare.

Han anfölls och misshandlades och tvingades följa med rånarna i bilen innan de flydde.

– Han mår efter omständigheterna bra, säger dottern Anna Piper.

Larmet om rånet kom in till polisen klockan 19.27 på onsdagskvällen.

Två rånare slog då till mot markägaren och adelsmannen greve Carl Piper på Högestad slott. 73-åringen föddes in i ett av Sveriges största fideikommiss och är en av landets rikaste personer.

De två gärningsmännen har enligt polisen fått med sig gods i samband med rånet, men polisen vill inte gå in närmare på vad som har stulits. 

– Målsägande har blivit misshandlad i samband med detta, han har undersökts av ambulans på plats men inte behövt åka in till sjukhus, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Ett stort område spärrades av och polisen sökte efter gärningsmännen, som enligt Kvällspostens uppgifter har lämnat platsen i en bil efter rånet. Under själva rånet tvingade de också Carl Piper att följa med gärningsmännen för att visa dem vägen till andra tillhörigheter.

Greve Carl Piper, 73, överfölls i sin bostad på Högestad slott av rånare.
Foto: JENS CHRISTIAN

Utdraget händelseförlopp

– De fick honom att gå med runt i huset en god stund. Sedan ledde de ut honom i bilen och körde till en annan fastighet i byn där förvaltningskontoret finns, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman vid polisen, till Ystads Allehanda.

En teknisk undersökning har inletts, och utredningen kommer att ta tid, enligt polisen. Anledningen till det är att händelseförloppet var ”utdraget” och polisens tekniker ska följa rånarnas väg genom bostaden och bort till den andra fastigheten.

Redan på tisdagskvällen gick polisen ut på sin Facebooksida och varnade för personer som åker till större gårdar runtom på Österlen och uppträder aggressivt för att få komma in i bostaden.

De senaste veckorna har det kommit in flera anmälningar om rån och försök till rån på gårdar i bland annat Borrby, Trelleborg och Tomelilla. 

Det är dock oklart om det finns ett samband.

– Det här handlar om väldigt allvarliga brott. Först när vi är väldigt säkra på vad som hänt kan vi med säkerhet säga att det finns ett samband, säger Westford till Ystads Allehanda.

Sökinsats med helikopter

Sent på onsdagskvällen pågick en stor sökinsats med bland annat hundpatruller och polishelikopter.

Åklagaren Ulrika Ekvall säger att hon i nuläget bara har fått knapphändig information om fallet. Hon vill inte bekräfta att att det har ägt rum hemma hos den kända adelsprofilen.

– Jag vill inte säga något om det alls. Jag känner knappt själv till var det har skett, säger hon.

Greve Carl Piper får nu stöd av sin familj.

– Han mår efter omständigheterna bra och är nu omhändertagen av sina närmaste, säger den verkställande direktören för godset.

På torsdagsförmiddagen hade huvudbyggnaden på godset fortfarande avspärrningar som polisen satt upp under natten.
Foto: JENS CHRISTIAN

Fortsatta avspärrningar

På torsdagsförmiddagen hade huvudbyggnaden på godset fortfarande avspärrningar som polisen satt upp under natten. Avspärrningar är uppsatta framför två dörrar till huvudbyggnaden.

Godset har en egen säkerhetsansvarig och bland annat är huvudbyggnaden försedd med övervakningskameror.

Carl Piper var inte själv på godset på torsdagen.

– Jag och min bror tar hand om honom, säger dottern Anna Piper som i övrigt inte vill kommentera händelserna.

En planerad jakt genomfördes som på godsets marker under torsdagen, och de anställda arbetade som vanligt.

Vd Christian Negendanck säger till Kvällsposten att man inte märkt av något ovanligt tiden innan adelsprofilen blev utsatt.

– Men det rör sig hela tiden mycket människor här i trakten, säger han.

Kallas ”röde greven”

Gården har bor på har ägts av släkten Piper i trehundra år, och är en av Skånes största egendomar med över 13 000 hektar jord och skog.

Totalt äger Carl Piper mer mark än Lunds kommun, Trelleborgs kommun och Kävlinge kommuns yta tillsammans.

Carl Piper är en av Skånes mest profilerade adelsmän och har bland annat tagit ställning mot planerna på gruvor på Österlen. Carl Piper gick på internatskolan Lundsberg som ung, men gick sedan vidare till att utveckla idéer om ”de många människornas rätt” och blev medlem i Socialdemokreterna.

Hans ställningstaganden har fått honom att kallas ”den röde greven”.

Trots att han föddes in i det stora fideikommisset har han inte ansökt om att förlänga, och upplägget där marken går i arv till den jordägande släktens äldste son har ibland kallats det sista adliga privilegiet.

Carl Piper har på senare år engagerat sig allt mer i miljöfrågor. Han har bland annat bildat naturreservat och satsat på ekologiskt jordbruk.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige