Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man i skinnrock drog pistol mot tre poliser

Pistolen som mannen bar var skarpladdad och fungerade.Foto: Polisen
Här vid Östra Farmvägen i Malmö sprang mannen samtidigt som han riktade en skarpladdad pistol mot tre poliser.Foto: Polisen

En rutinkontroll av en man i Malmö övergick på några sekunder till en extremt hotfull och farlig situation. Poliser såg en man med lång skinnrock som uppförde sig märkligt.

När de vill kontrollera honom flydde han och drog en pistol.

– Jag kände där och då en rädsla för mitt liv, uppger en av poliserna.

De tre poliserna berättar ingående och detaljerat i förhör om vad de utsattes för en tidig kväll i mitten av december i Malmö förra året. Mannen de mötte den kvällen har nu åtalats för grovt olaga hot, grovt vapenbrott och riskerar att utvisas om han döms.

Två civila poliser hade lagt märke till en man med knälång skinnrock som pratade i telefon och föreföll vara upprörd. Hans agerande gjorde poliserna nyfikna och de gick fram till honom.

Samtalet blev snabbt förvirrat och de två poliserna hade svårt att förstå vad mannen egentligen menade. En av poliserna beslöt att göra en så kallad PL 19. Det är en paragraf i polislagen som ger polis rätt att under vissa omständigheter visitera personer.

Vände blixtsnabbt

När mannen med den halvlånga skinnrocken insåg vad som var på väg att hända agerade han utan någon som helst förvarning.

– Jag närmar mig honom samtidigt som jag säger att jag skall kolla i hans fickor. Han vänder då om blixtsnabbt och börjar springa, berättar en av poliserna i en redogörelse. 

Efter cirka 10 till 15 meter såg poliserna hur mannen gjorde vad de beskriver som en svepande rörelse med högerarmen. I handen såg de att han höll en pistol som han riktade bakåt mot dem.

I det skedet var det tre poliser som sprang efter mannen och som han riktade pistolen mot. I samma ögonblick som han skulle kunna ha haft möjlighet att skjuta mot poliserna snubblade han i en sänka och föll till marken.

Riktade vapnet mot poliserna

– Jag upplevde det som att han medvetet riktar vapnet mot oss. Det var med anledning av att han föll till marken när han sprang som han tappade vapnet. Jag kände där och då en rädsla för mitt liv och att hans mening var att skjuta mot oss, uppger en av poliserna i en redogörelse.

Poliserna övermannade honom och säkrade pistolen som han sekunderna innan riktat mot dem. Pistolen var laddad och klar, färdig att användas. Vid en kontroll gjord av polisens vapenexpert fungerade pistolen, en 9 mm Sig Neuhausen, utan anmärkning.

Mannen i skinnrock är en 40-åring bosatt i Malmö. Vid husrannsakan i hans källarförråd hittade poliser 11 stycken 9 mm patroner i tre olika påsar.

40-åringen som greps och senare häktades är känd av polisen. Han har vid ett tillfälle först erkänt att han haft en revolver och sedan tagit tillbaka erkännandet. Han åtalades aldrig för det brott.

Den här gången hävdade 40-åringen att han hittat pistolen i källaren till hyreshuset där han bor och var på väg till polisen för att lämna in den. Ammunitionen i källarförrådet förklarade han med att någon måste ha kastat in påsarna med patroner.

Mannen riskerar lägst att dömas till två års fängelse. Kammaråklagare Michelle Stein för också så kallad talan mannen ska utvisas och förbjudas att under tio resa in i Sverige. 

Mannen är medborgare i Syrien vilket kan försvåra att han utvisas dit.