Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre bekant misstänkt för dubbelmordet i Arlöv

Arlöv: Grazyna och Kjell mördade i sitt hem
Foto: Efterlyst/Tv3
Foto: Efterlyst/Tv3
Foto: Privat

En man i 80-årsåldern har häktats som misstänkt för morden på Kjell och Grazyna i Arlöv. Mannen har ofta vistats i närheten av parets bostad. 

– Han mår otroligt dåligt, säger Kristina Wenzelberg. Mannen anser sig vara oskyldigt anklagad.

Det finns ”någon form av bekantskap” mellan paret och den häktade mannen, enligt åklagaren.

Kammaråklagare Lars Morand lämnade i dag på förmiddagen in häktningsframställan mot mannen som misstänks på sannolika skäl, den högre graden av misstanke, för att ha mördat pensionerade barnläkaren Grazyna, 79, och hennes make Kjell, 74, i deras lägenhet. Häktningsförhandlingen hålls i dag på eftermiddagen.

Förhandlingen inleddes kl 15.30 på Rättscentrum. Kvällsposten är på plats och rapporterar direkt. Den misstänkte fördes in i rättssalen täckt av en blå filt som han inte tog av sig.

Större delen av förhandlingen med åklagarens bevis mot mannen hölls bakom stängda dörrar. Inga åhörare tilläts vara inne i rättssalen.

Efter att Lars Morand läst upp misstankarna förnekade mannen att han mördat paret.

– Han förnekar gärningarna och bestrider häktning, säger hans försvarare Kristina Wenzelberg.

Tingsrätten beslutade efter en längre överläggning att mannen ska häktas med restriktioner.

Efter förhandlingen var Kristina Wenzelberg, mannens försvarsadvokat tydlig med att hennes klient anser sig vara oskyldigt anklagad:

– Han mår otroligt dåligt.

Utpekad av vittnen

Åklagaren hade få kommentarer efter häktningsförhandlingen.

– Tingsrätten delar min uppfattning att det föreligger sannolika skäl, säger Lars Morand.

Han vill inte kommentera om det finns tekniska bevis som till exempel DNA som binder mannen till mordet.

– Vi kommer fortsätta med bland annat förhör och se vart det leder vidare, säger Lars Morand.

Den misstänkte mannen kommer ursprungligen från Polen liksom Grazyna. Det har en betydelse i utredningen, enligt åklagaren.

– Det finns någon form av bekantskap, säger Lars Morand men vill inte säga mer om den saken.

Han vill inte uttala sig om pengar är ett motiv till dubbelmordet.

Polisen har tidigare efterlyst en man som sågs in i porten till huset där paret bodde. Åklagaren anser att den häktade mannen är samma person. Vittnen har pekat ut mannen för att ha varit den personen.

Kristina Wenzelberg
Foto: Micke Ölander

Paret som den häktade mannen misstänks ha mördat hittades döda i sin lägenhet i Arlöv den 6 oktober. Paret hade hemtjänst. Polisen larmades till lägenheten av hemtjänsten som kom dit tidigt på eftermiddagen efter att ha besökt mannen och kvinnan på förmiddagen.

Jagas av Kronofogden

 Paret hade bott i lägenheten i cirka ett år efter att ha sålt sitt hus i Arlöv. Paret hade varit gifta i över 40 år. Mannen som nu häktats blev anhållen i sin frånvaro den 4 november och togs av polis strax efter kl 8 på morgonen dagen därpå. Av handlingar som Kvällsposten tagit del av framgår att mannen ofta har vistats i närheten av parets bostad.

– Det är sedvanligt bra genomfört polisarbete som ligger bakom genombrottet i mordutredningen, sa kammaråklagare Lars Morand när det blev känt att mannen anhållits.

Lars Morand, åklagare, efter häktningsförhandlingen.
Foto: Micke Ölander

Den misstänkte mannen har tidigare suttit i styrelsen för ett transportföretag som gick i konkurs. Nyligen fick han ett betalningsföreläggande från Kronofogden på cirka 4 000 kronor och söks av delgivningsman som inte kunnat få tag på honom.

Hans brottregister avser enbart dom för olovlig körning i Ystad. Han greps 2001 när han körde av färjan från Polen och stoppades i passkontrollen. Han har tidigare inte dömts för våldsbrott.


Texten uppdateras

App