Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man dödade sin vän – kan få sänkt straff

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Polisen misstänkte inledningsvis mord efter att mannen hittades död den 18 mars i år.
Foto: MIKAEL NILSSON
Johanna Sundman, advokat.
Foto: Studio E
Offret dog av två knivhugg i låret.
Foto: MIKAEL NILSSON

En 60-årig man högg ihjäl sin vän med två knivhugg i låret, men kan nu få sitt straff sänkt i Högsta domstolen.

Offret uppges ha skrattat innan han höggs ihjäl.

– Ingenting har visat att han skulle ha upplevt någon stor dödsångest eller lidande, säger advokaten Johanna Sundman.

De två männen i 60-årsåldern kände varandra väl, men låg också i en konflikt över ett misstänkt bedrägeri på 200 000 kronor.

Den 18 mars i år träffades de i en lägenhet i Malmö. Båda två drack alkohol innan den ena plötsligt tog fram en kniv. Han högg sin vän i låret och en stund senare högg han honom igen på samma ställe.

Offrets liv gick inte att rädda och gärningsmannen erkände för polisen direkt. Han dömdes i tingsrätten till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Historiskt prövningstillstånd

Hovrätten gjorde dock en annan bedömning av straffvärdet och dömde den skyldige till fem års fängelse – något som hans advokat har överklagat till högsta instans.

– Det blev en skillnad på ett och ett halvt år utifrån samma gärning, det är tydligt att det behövs ett prövningstillstånd för att förtydliga vad det är som gäller, säger Johanna Sundman.

Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd. Det är första gången HD prövar ett mål som handlar om straffvärdet för de aktuella brottsrubriceringarna sedan den nya straffskalan för grov misshandel infördes 2017. 

Uppges ha skrattat före sin död

I sitt överklagande framhöll Johanna Sundman att det utifrån utredningen inte går att slå fast att offret utsattes för lidande i samband med händelsen. Som belägg för det menar hon att han skrattade innan han dödades.

Gärningsmannen ska ha berättat för en av poliserna på plats att han delade ut det andra hugget just för att offret hade skrattat när han höll i kniven.

– Det var även så att de två hade suttit och sjungit och spelat musik under dagen. Det finns ingenting som har visat att han skulle ha upplevt någon stor dödsångest eller lidande. Det kan annars vara en försvårande omständighet om man har lidit under längre tid, säger advokaten Johanna Sundman.

Riksåklagaren: ”Delar hovrättens bedömning”

Hon lyfter även fram flera andra skäl till att straffet bör sänkas till det som tingsrätten bestämde – bland annat att det kan ha förekommit någon form av provokation och att det bedöms ha varit en impulsstyrd handling.

Vice Riksåklagaren Katarina Johansson Welin har samtidigt skickat en skrivelse till HD där hon motsätter sig en eventuell ändring av fängelsestraffet.

”Jag delar hovrättens bedömning av straffvärdet liksom bedömningen att det inte finns skäl att frångå straffvärdet vid straffmätningen i detta fall. Jag ser alltså inte att det finns skäl att ändra hovrättens domslut i fråga om påföljden”, skriver Riksåklagaren.

Advokaten måste slutföra sin talan senast 9 december och efter det kommer HD att meddela sin dom.

TV: Grannbråket som har pågått i 15 år – ingen vill ge sig