Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man blev slagen – för sin sexuella läggning

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Den misstänkta 26-åringen står åtalad för misshandel.
Foto: POLISEN

Den 28-årige mannen satt och väntade på bussen när ett gäng killar närmade sig.

Några av de okända männen kallade honom för ”bög” och slog honom i huvudet och buken, enligt förhör.

Anledningen tros ha varit offrets sexuella läggning – och en 26-årig man åtalas nu för misshandel med hatbrottsmotiv.

– Den tilltalade har inga höga tankar om målsägandes sexuella läggning, säger åklagaren Thomas Elofsson.

Vid 20.30-tiden den 17 oktober 2019 larmades polisen till Dalaplan i Malmö.

En 28-årig man hade blivit misshandlad av flera personer som slagit honom i huvudet och buken, enligt misstankarna. Efter attacken ringde offret till SOS Alarm för att berätta vad som hänt – fortfarande i chock. 

– De har slagit mig, sa han gråtandes till larmoperatören. 

När 28-åringen undersöktes på sjukhus syntes tydliga tecken på misshandel i huvudet och på kroppen och i polisförhör berättade han om händelsen. Han kände igen en av killarna från skolan han studerade på. 

– De satt redan där när jag kom för att ta bussen, den här killen, varje gång han ser mig vill han informera om vad jag är för någon. Han sa ”killen han är bög” och så kom han fram till mig och sa ”du är bög” och ”du har sminkat dig”. Jag sa ”vad har du med det att göra”, säger offret i polisförhör. 

”Jag är rädd för att gå ut”

Sammanlagt var det fyra killar som gick på 28-åringen men ledande i misshandeln var en 26-årig man, enligt misstankarna. 

I polisförhör berättade offret att han blev slagen med knytnävsslag och även knäad i magen. Efter misshandeln har han känt att han inte kunnat leva ett vanligt liv i rädsla över att bli påhoppad igen.

– Jag har ont, jag är rädd, jag är mycket stressad och orolig. Jag är rädd för att gå ut överhuvudtaget och träffa dem. Det enda jag behöver är att ni säger till killarna att dom ska lämna mig i fred, blir det någon rättegång eller så skickar dom någon annan som tar livet av mig, säger 28-åringen i polisförhör.

Offret tog bussen hem efter misshandeln.
Foto: POLISEN

”Ligg med mig”

Efter utpekande kallades den misstänkta 26-åringen till polisförhör. Han berättade då fritt om händelsen, en version som skilde sig från det offret hade berättat.

– Den här killen är bög. Jag stod vid busshållplatsen vid klockan 21. Han kom fram till mig och sa ”ligg med mig”. Han frågade vad jag hette och hur gammal jag var. Han sa att jag skulle få pengar om jag hade sex med honom. Jag började skrika på honom jag sa att jag inte var sådan och håller inte på med sånt, säger han i förhör.

Han berättar att han inte slagit 26-åringen men att han sparkade honom på benet för att få bort honom. När polisen frågar om han har något emot homosexuella nekar han.

– Jag bryr mig inte om dem. De är människor som alla andra människor. De kommer inte i närheten av mig och jag kommer inte i närheten av dem heller, säger han i polisförhör.

28-åringen undersöktes på sjukhus efter den misstänkta misshandeln
Foto: POLISEN

Åklagare: ”Hatbrottsmotiv”

Trots nekande har han nu åtalats för misshandel med hatbrottsmotiv. 

Enligt vice chefsåklagare Thomas Elofsson valdes offret ut på grund av hans sexuella läggning.

– Något annat motiv har jag svårt att se. Den tilltalade har inga höga tankar om målsägandes sexuella läggning, säger han.

Han berättar att teorin om hatbrottsmotiv kommer från vittnesförhör med alla parter.

– Dels eftersom målsäganden påstår att han tidigare före händelsen har blivit kallad av den tilltalade med tillmälen som tyder på att det är på grund av hans sexuella läggning. De var bekanta med varandra innan händelsen med bland annat trakasserier, säger Thomas Elofsson. 

SE FLER NYHETER: Lättade restriktioner på krogarna firas i Malmö 

”Det är en frihetskänsla”