Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen har hittat spår av blod – kan vara Beatas, 32

Silverfärgade bilen och klädesplagg hittade.
Beata Ratzman, 32, har varit försvunnen i flera dagar.
Polisen har sökt efter Beata sedan i lördags.
Foto: MIKAEL NILSSON
Under söndagsnatten var flera patruller på plats i Oxie.
Foto: MIKAEL NILSSON
Flera polispatruller sökte under natten mot söndag.
Foto: MIKAEL NILSSON
Polisen sökte på tisdagseftermiddagen av en damm utanför Oxie.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Sökandet efter småbarnsmamman Beata Ratzman fortsätter.

Hennes 49-årige make har häktats, misstänks för människorov.

Under onsdagen utförs nya dykningar. 

Polisen har meddelat att den bil man sökt i flera dagar är beslagtagen, enligt Aftonbladet. Bilen togs i beslag i helgen.

– Den finns hos oss men vi är fortsatt intresserade av var den varit, om någon gjort iakttagelser kring den, säger polisens presstalesperson Nils Norling till Aftonbladet.

Polisen har också hittat klädesplagg med blod på. Plagget kan tillhöra Beata Ratzman, skriver Sydsvenskan. 

Ett av polisens starkaste spår i sökandet efter Beata Ratzman är en silverfärgad Suzuki Vitara, en bilmodell som mannen äger.

Bilen ska ha använts då han i fredags hämtade upp småbarnsmamman. Han ska därmed ha varit den sista personen som träffade henne den dagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bilen är nu i polisens beslag. Men man är fortfarande intresserad av upplysningar kring observationer av bilen under helgen.

Varför hon klev in i bilen och vad som hände när maken ska ha plockat upp henne är frågor som utredarna nu söker svar på. 

Polisen har i sökandet efter småbarnsmamman sagt att man fortfarande arbetar efter teorin att hon är vid liv. 

Gjort flera fynd

I arbetet har använts helikopter, hundpatruller och ett stort antal poliser. Under tisdagen kallades även dykare in för att söka i ett vattendrag vid golfbanan i Oxie. Under onsdagen fortsatte polisen söka i vattnet – med hjälp av dykare.

– Det som kommer ske under dagen är att det blir fler dykningar. Dels i dammen och sedan har vi spärrat av ytterligare en damm i närheten, där man genomför dykningar under dagen säger Nils Norling, polisens presskommunikatör, till TT.

– I övrigt bedrivs ett intensivt utredningsarbete parallellt.

Polisen har gjort vissa fynd, bekräftar Norling.

– Man kan väl säga som så att när vi gör sökoperationer gör vi alltid tekniska fynd. Sedan är det en fråga om det hör ihop med det här.

Enligt uppgifter till Kvällsposten har inte polisen några omedelbara misstankar om att Beata Ratzman ska befinna sig utomlands. 

Man misstänker heller inte att hon skulle hålla sig undan av egen fri vilja.

Försvann i helgen

Det var strax efter midnatt mellan fredag och lördag som den 32-åriga småbarnsmamman Beata Ratzman anmäldes försvunnen i Malmö.

Sedan dess har polisen förgäves sökt efter henne i flera områden runtom stadsdelen Oxie.

Beata Ratzmans make, en 49-årig småföretagare, greps två timmar efter att försvinnandet polisanmälts. Han häktades på sannolika skäl under tisdagen, misstänkt för att ha varit involverad i Beata Ratzmans försvinnande.

Det misstänkta brottet är för närvarande rubricerat som människorov. Medan sökandet pågår lever också frågan att något annat kan ha med Beatas försvinnande att göra. 

Men polisen säger att man inte misstänker att hon skulle hålla sig undan av egen fri vilja – och där bedöms maken på sannolika skäl vara skyldig till människorov.

– Tingsrätten har prövat och funnit att de sannolika skälen föreligger, sa kammaråklagare Lena Körner kort efter häktningen. 

Under onsdagen har polisen och spärrat av i närheten av Yttre ringvägen utanför Malmö.
Foto: Mikael Nilsson
Området som spärrades av under onsdagen ligger i närheten där polisen sökt tidigare.
Foto: Mikael Nilsson
Ett flertal polispatruller söker efter den försvunna kvinnan.
Foto: Mikael Nilsson

Avspärrad lägenhet

Maken själv nekar till brott, uppger advokaten Carl Hofvendahl. Han var märkbart upprörd och tittade ner i golvet under häktningsförhandlingen.

– Vi har bestritt åklagarens häktningsyrkande och min klient förnekar brott. Så det är klart att vi inte är tillfredsställda med tingsrättens beslut, säger Hofvendahl.

Parets bostad i södra Malmö har spärrats av. På dörren hänger polisens skylt som signalerar att ett misstänkt brott begåtts.

– Det känns mycket obehagligt, säger en av hyresgästerna i fastigheten.

– Man tror inte att det är sant och vi undrar mycket vad som hänt, säger en annan.

En av de boende säger sig aldrig ha hört något bråk inifrån lägenheten. 

– Det har varit som vilken familj som helst.

Anmäldes för olaga hot

I slutet av augusti lämnades en ansökan om skilsmässa in. När 32-åriga Beata Ratzman försvann i fredags hade hon skyddade personuppgifter.

Hon fick – för bara två veckor sedan – en begäran om kontaktförbud avslagen. Enligt kammaråklagare Lena Körner anmälde Beata Ratzman vid samma tidpunkt maken för olaga hot. Orsaken till avslaget är att mannen inte tidigare dömts för brott mot närstående. 

Mannen i fråga är dock, enligt handlingar i Malmö tingsrätt, sedan tidigare misstänkt för både skadegörelse, olaga hot och misshandel. 

Polis har sökt i stadsdelen Oxie.
Foto: MIKAEL NILSSON
Hundpatruller hjälpte till i sökarbetet.
Foto: MIKAEL NILSSON
Polishelikopter med strålkastare letade efter kvinnan.
Foto: MIKAEL NILSSON

Beata, 32, försvunnen – klädesplagg med blod på hittade

Polisen om uppgifterna: ”VI måste vara försiktiga”.