Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man åtalas för flera fall av sexuellt ofredande på Yubo

18 åringen är misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande
Foto: SOPA IMAGES / MATEUSZ SLODKOWSKI / SOPA IMAGES SIPA USA

Genom de populära tonårsapparna Yubo och Snapchat ska en 18-årig man ha krävt nakenbilder från minderåriga tjejer.

Efter att anhöriga till en av flickorna fått syn på konversationerna gjordes en polisanmälan.

– I beslaget har vi kunnat hitta mängder med chattar och därigenom lyckats identifiera sju brottsoffer till efter ursprungsanmälan, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr.

Den misstänkte mannen, som vid tillfället var 17 år gammal, ska ha chattat med unga tjejer på internet på ett sätt som åklagaren anser vara sexuellt ofredande. Han ska även ha skickat bilder på sitt kön och i vissa fall övertalat motparten att skicka nakenbilder och filmer till honom. I vissa fall har han lyckats och i vissa fall har han inte gjort det. 

Med hjälp av anhöriga kunde en av de minderåriga flickorna polisanmäla mannen. Vid en husrannsakan beslagtogs den misstänkte mannens mobil och dator, vilket ledde till att flera minderåriga flickor kunde identifieras. Nu åtalas 18-åringen vid Malmö tingsrätt. Han misstänks för flera fall av sexuellt ofredande, utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.  

Finns risk för fler brottsoffer 

Men kammaråklagare Tomas Olvmyr misstänker samtidigt att det kan röra sig om fler brottsoffer som råkat ut för 18-åringens sexuella ofredanden.

– Det finns flera chattar av sexuell karaktär där vi inte har kunnat identifiera motparten, där vi misstänker att motparten är under 15 år. Men det är ingenting vi har kunnat fastställa.

Den åtalade mannen har i förhör erkänt att han har haft kontakt med flera av målsägande, men nekar till att han känt till åldern på de utsatta flickorna. 

– Jag menar på att det i chattarna framgår att brottsoffrena är under 15 år, men den åtalade nekar till detta.

Straffskalan för sexuellt ofredande är böter som lägsta straff, två års fängelse som högsta straff och inom denna skala kan även villkorlig dom eller skyddstillsyn även utdömas.


POLISENS RÅD TILL FÖRÄLDRAR

* Ta reda på vilka sajter dina barn använder och besök dem själv.

* Fråga inte bara hur dina barn har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på internet och i sociala medier.

* Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

* Uppmana dina barn att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon han eller hon inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om inte de visar sig själva.

* Be dina barn berätta för dig om en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, om personen börjar prata om sex eller vill träffas.

Källa: Polisen.


TV: Vargpar fångat på film – på Österlen