Mammans ord om dödade Beata: Kommer att kämpa

Beatas mamma Grazyna Trawicka fick dödsbudet hemma i Polen. Nu vill hon kämpa för att få hem sina barnbarn.
Foto: Fritz Schibli
32-åriga Beata Ratzman försvann för två månader sedan. Nu har hennes make erkänt att han dödade henne.
Foto: Privat

Premium: 32-årige Beata Ratzman var försvunnen i två månader. Nu har hon hittats död.

Hennes make, som sitter häktad för mord, har erkänt att han dödade henne.

Beatas mamma Grazyna Trawicka fick dödsbudet i sitt hem i Polen. Nu har hon kontakt med sina barnbarn i Malmö, som hon vill få hem.

– Vi pratade inte länge, det var ingen som var kapabel att prata.

I veckan samlades Beatas vänner och kolleger för att minnas sin vän. De samlades i Malmö – staden där Beata valt att bygga sig ett nytt liv när hon var på väg att lämna en våldsam relation.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Beata Ratzman levde och jobbade i Malmö. 

En plats där hon byggt upp ett nytt liv för sig själv och sina barn. Beata flyttade till Malmö 2012 med sina fyra barn och träffade en man från Polen. De gifte sig och fick ett barn. Under hösten i fjol började Beata berätta för sin mamma Grazyna Trawicka om våld och hot i relationen. 

På telefon kunde Grazyna höra hur maken hotade hennes dotter.

Bara veckor innan försvinnandet hade Beata Ratzman anmält sin make, en egenföretagare i 50-årsåldern, för bland annat misshandel och olaga hot. Hon ansökte även om skilsmässa och lämnade in en begäran om kontaktförbud för maken, en begäran som avslogs av åklagare med hänvisning till att de två bodde tillsammans och att maken inte dömts för något brott mot Beata.

När Beata dödades hade hon fått boende via socialen och skyddade personuppgifter.

Beata Ratzman ville stanna i Sverige. Hon hade lärt sig svenska och jobbade som lokalvårdare. Trots problemen i relationen trivdes hon i Malmö. 

För ungefär ett år sedan började Beata berätta för sin mamma om våld i relationen med maken.
Foto: Fritz Schibli

Greps på natten

Beata Ratzman sågs senast i närheten av sitt hem – sent under eftermiddagen den 24 september. Genombrottet i utredningen kom i lördags då en kropp hittades i ett skogsområde.

Maken har genomgående under hösten nekat till brott, men när identifieringen av Beata var klar tidigare i veckan erkände han att han dödat sin maka. Han nekar dock till mord.

I onsdags kallade kammaråklagare Kristina Amilon och polisens utredningsledare Jonas Karlberg till presskonferens för att meddela att den person som hittats död i Bökeberg utanför Svedala var Beata Ratzman.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI

Kolleger höll minnesstund

När identifieringen var färdig kontaktade svensk polis sina kolleger i Polen som i sin tur kontaktade Beatas mamma Grazyna Trawicka.

– Jag har inte pratat med svensk polis. Men polsk kriminalpolis kom hem till mig i tisdags kväll strax innan klockan 21. De berättade att den hittade kroppen tillhör min dotter, säger hon och fortsätter:

– De sa ingenting mer än att min dotter inte är vid liv.

Under torsdagen träffades Beatas vänner och kolleger på städföretaget i Malmö där hon arbetade för att minnas sin misstänkt mördade vän. 

”Kämpa för mina barnbarn”

Grazyna Trawicka har under hösten vid flera tillfällen besökt Malmö för att försöka ta reda på vad som hänt dottern. När hon fick dödsbudet bestämde hon sig för att åka till Sverige och de barnbarn som finns här.

På telefon från Polen berättar hon om vad hon ska göra nu. 

Beatas mamma är samlad. Håller ihop. Till slutet av samtalet då hon brister ut i gråt.

– I morgon flyger jag till Sverige till barnbarnen, jag har redan en biljett. (Ett av barnbarnen) ringde mig i går när han fått reda på allting, säger mamma Grazyna och fortsätter:

– Vi pratade inte länge, det var ingen som var kapabel att prata.

Beata Ratzmans make sitter häktad sedan Beata försvann. Han misstänktes tidigare för människorov men under en omhäktningsförhandling i onsdags ändrades rubriceringen till mord. 

– Jag kommer att kämpa för att mina barnbarn ska få komma hem till Polen, säger Graxyna Trawicka.

Kvällsposten har utan resultat sökt kammaråklagare Kristina Amilon och polisens utredningsledare Jonas Karlberg.TV: Polisen bekräftar: Beata Ratzman hittad död

Vill ha in fler tips: ”Fortsatt intensivt utredningsarbete”

Brödernas raketsuccé – öppnar ett ställe i veckan

Premium: Pengarna och kändisarna bakom hamburgerkedjan

Ernstberger lånade ut 12 miljoner till krogbröderna

Premium: Tidigare Allra-vd:n: ”Personligt lån” • Brasseriegruppen: ”Vi var i akut likviditetsbehov”

Fredrik Belfrages kritik mot SVT: ”Fatalt misstag”

Premium: Dramatiska samtalet kvällen Palme sköts • Livet i dag • Orden om Lennart Hyland