Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mammans krasch: Hon dödade sin 4-årige son

Så var kvinnans liv innan hon dödade sonen.
Efter det misstänkta mordet spärrade polisen av kvinnans bostad.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB/sweden
Kvinnan larmade själv SOS om att något hänt i hennes lägenhet.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
Mamman har erkänt att hon dödade sin fyraårige son, men säger att hon inte hade uppsåt att döda eller skada honom.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
När polis och ambulans kom till kvinnans bostad strax efter larmet var pojken död.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Kvinnan häktades vid Halmstad tingsrätt.
Pojken fördes till sjukhus med ambulans.Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 7

Den 31-åriga mamman uppger själv att hon närmast dagligen nyttjade alkohol och morfininnehållande hostmedicin.

I sitt berusade tillstånd tog hon livet av sin egen fyraårige son i bostaden.

– Mamman har vidgått att hon förorsakat dödsfallet, men gjort gällande att hon inte haft uppsåt att skada eller döda, säger Inger Ohlsson, kommissarie vid polisens enhet för brott i nära relation vid Hallandspolisen.

Det var den 31-åriga mamman som själv larmade SOS den 29 september i år om att något hänt i lägenheten i Halmstad.

När polis och ambulans strax efteråt anlände till bostaden anträffades den fyraårige sonen död.

– Mamman har vidgått att hon förorsakat dödsfallet, men gjort gällande att hon inte haft uppsåt att skada eller döda, säger Inger Ohlsson, kommissarie vid polisens enhet för brott i nära relation vid Hallandspolisen.

Polisutredningen kring den tragiska händelsen har rubricerats som misstänkt mord.  Förundersökningen i målet pågår för fullt och under tiden har mamman godkänt att sitta kvar i häkte.

Har tydlig bild

Polisen säger i dag att man skaffat sig en tydlig bild av vad som inträffade den aktuella dagen i lägenheten.

Man har också genom den rättsmedicinska undersökningen fått fram uppgifter om hur barnet dog och kunnat fastställa en preliminär dödsorsak.

– Under alla mina över 40 år vid polisen har jag aldrig tidigare varit med om en sådan tragisk händelse, säger Inger Ohlsson.

Men vad var det egentligen som utlöste mammans dödliga våld mot den försvarslöse fyraårige sonen?

Kvinnan själv säger att hon inte har några klara minnesbilder av gärningen. 

I utredningen av mamman, som Kvällsposten tagit del av, framgår dock att kvinnan haft en utsatt uppväxt.

Flyttade ofta

Kvinnans föräldrar skilde sig när hon var tre år och kontakten med pappan var bara sporadisk. De följande ungdomsåren bodde hon i flera städer i Mellansverige.

– Som 14-åring hade jag flyttat lika många gånger som min ålder, säger hon i ett samtal med en läkare.

I utredningen framgår att den 31-åriga kvinnan aldrig slutförde grundskolan – trots att hon som barn hade starka skolresultat. Men hon var blyg, saknade vänner och blev utfryst av klasskamraterna. 

I stället hängde hon med nyfunna vänner på stan där de rökte cannabis, drack alkohol och snattade i butiker.

Vid 15 års ålder flyttade hon hemifrån sedan hennes mamma ordnat en lägenhet till henne.

– Därefter har jag haft en vagabonderande tillvaro präglad av missbruk och oklar försörjning, beskriver mamman själv sin situation.

Den 31-åriga kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning för att utröna om hon begått det misstänkta mordet under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Svaret på den frågan är att så inte varit fallet. Mamman anses inte heller ha varit sjuk vid undersökningstillfället.

Bristande förmåga

I utredningen från Rättsmedicinalverket framgår dock att mamman har en bristande förmåga att relatera till såväl egna känslor som andras behov.

”Detta kommer till uttryck i bristande empatisk förmåga och känslomässig avstängdhet, varvat med okontrollerbar aggressiv uppladdning samt ett mönster av oförmåga att etablera ett funktionellt vardagsliv”, skriver den ansvarige läkaren i ett utlåtande.

I samtalen med läkare beskriver den 31-åriga kvinnan själv sig som blyg och tillbakadragen. Hon var rädd som barn och i vuxenlivet lyckades hon aldrig etablera sig på arbetsmarknaden.

Kvinnan berättar också att hon stundtals haft en instabil boendesituation, ibland varit hemlös. Återkommande separationer och konflikter med sin mor präglade länge tillvaron.

År 2015 tycktes dock den mörka tillvaron vända till lycka. Kvinnan inledde ett förhållande med en man och samma år föddes parets gemensamma son.

I utredningen beskriver kvinnan den första tiden som den lyckligaste perioden i hennes liv.

Hade det svårt

Förhållandet knakade snart i fogarna och och sambolivet upphörde redan när sonen var sex månader. 2017 flyttade den 31-åriga kvinnan med sonen till en lägenhet i Halmstad.

Där kände mamman att tillvaron som ensamstående mor var svår. Hon upplevde en allmän oro och en lätt uttrötthet, skriver en läkare.

I ett utlåtande nämns också att mamman haft återkommande separationer och uppbrott bakom sig. Även återkommande konflikter med kvinnans egen mamma förs fram i dokumentationen.

I utredningsmaterialet framgår dock att mamman haft stödinsatser från socialtjänsten för sitt föräldraskap.

Men trots mammarollen lyckades hon inte undvika drogerna. De dominerades mot slutet av alkohol och morfinliknande hostmedicin.

Kan få livstid

Tre dagar efter att mordet skett testade mamman positivt för både cannabis och ett narkotikaklassat läkemedel.

Enligt kommissarie Inger Ohlsson pågår fortfarande en hel del kartläggningsarbete i målet.

– Vi ska även hålla fler förhör med mamman, säger hon.

Eftersom kvinnan inte ansetts psykiskt sjuk finns endast fängelse som påföljd vid en eventuellt fällande dom.

Straffet för mord är fängelse i 10-18 år, eller på livstid. Vid årsskiftet väntar dock en straffskärpning för mord, där fler ska få livstids fängelse. 

Några av omständigheterna som särskilt ska beaktas är om brottet riktats mot närstående, skett i offrets hem eller inför andra närstående, till exempel barn, har justitieminister Morgan Johansson sagt. 

Ladda ner Kvällspostens app.