Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mamman förde bort sina barn – döms till fängelse

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Under ett helt år flackade mamman runt med sina barn i Sverige.
Foto: JENS CHRISTIAN

På flykt – från både pappan och myndigheterna – flyttade mamman under ett helt år runt i Sverige med sina tre barn. 

Hon döms nu till ett och ett halvt år fängelse för grov egenmäktighet med barn, skriver SVT.

Alla de tre berörda barnen är under 15 år. Pappan hade enskild vårdnad om dem när mamman i augusti 2020 lurade honom och förde bort barnen från hemmet i Kalmar län. 

Mamman reste med barnen till Stockholm och flyttade därefter runt på olika hotell runtom i Sverige. Mamman som är i 40-årsåldern hade hjälp av en man i 50-årsåldern, som gav henne hundratusentals kronor och bokade hotellrum till henne, skriver SVT. 

Ett av barnen rymde i mars, efter ett bråk med mamman. Fyra månader senare, efter nästan ett år på flykt, hittades mamman och hennes två andra barn.

Barnen missade skolan

Domen mot mamman blir 1,5 års fängelse för för grov egenmäktighet med barn. Mannen som hjälpte henne döms till villkorlig dom för sin medhjälp till brottet. 

Barnen har under ett helt år flackat runt i Sverige och berövats möjligheten att gå i skolan, därför anses mammans brott som extra grovt. Även relationen mellan barnen och pappan har enligt domen raserats efter året på flykt. Barnen har nu en fientlig inställning till pappan, skriver SVT. 

Mamman erkänner de faktiska omständigheterna, men menar att hon förde bort barnen för att de inte hade det bra hos pappan. Båda föräldrarna har av socialtjänsten redan innan brottet utretts av socialtjänsten för bristande föräldraskap och omsorgsförmåga. Barnen har nu omhändertagits av socialtjänsten. 

Sköts ner av tyskt plan