Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma som reste till IS dömd till tre års fängelse

Reste med sin tvåårige son – döms till tre års fängelse.
Det här ska enligt förundersökningen vara den 31-åriga kvinnan efter att hon rest till Syrien. Där gifte hon sig med en tunisisk man och fick två barn med honom. Ett av barnen föddes i ett fångläger dit hon förts av kurdiska militära enheter.
Foto: Polisen
Kvinnan flyttade till Landskrona efter att hennes mamma hastigt avlidit. Där bodde hon hon hos en släkting. Under tiden i Landskrona blev kvinnan som tidigare inte varit religiös aktiv muslim och började bära slöja.
Foto: Polisen

I dag klockan 11 meddelade Lunds tingsrätt dom i målet mot den 31-åriga kvinna som reste till IS i Syrien med sin 2-åriga son. Kvinnan ville bli friad men döms nu till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Tingsrättens skriver i domen att hon agerat hänsynslöst mot sonen och pappan när hon valde att resa till IS.

– Hon ska överklaga domen. Det är uppenbart att hon blivit berövad sin frihet när hon kom till Syrien, säger advokat Lars Kruse.

När rättegången avslutades i tingsrätten yrkade kvinnan genom sin advokat, Lars Kruse, att bli försatt på fri fot. Hon har suttit häktade sedan hon greps på Arlanda i slutet av förra året.

Hon döms nu till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn. Hon ska vara fortsatt häktad tills domen vunnit laga kraft. Tingsrätten anser det vara bevisat att kvinnan måste ha känt till att det pågick blodiga strider mellan IS, den syriska armen, den fria syriska armén och andra väpnade grupperingar när hon reste dit med sin son.

Kvinnan hävdar att hon av nyfikenhet reste till Syrien i augusti 2014 efter att ha blivit djupt troende. Hon vill åka dit för att på ort och ställe i uppleva det så kallade kalifatet, en islamisk stat, som terrorgruppen IS skapat. IS utropade sitt kalifat i juni 2014, enligt ett PM från svensk polis.

Bevisen mot kvinnan

I tingsrätten har kvinnan berättat att planen var ett kort besök men när hon väl kom dit kunde hon inte återvända till Turkiet och sedan resa hem till Sverige. Åtminstone ett vittne har bekräftat att den delen av hennes berättelse, att hon i praktiken kan ha blivit fånge hos IS.

– Hon ska överklaga. Det är uppenbart att hon blivit berövad sin frihet när hon kom till Syrien. Hon försökte också fly från IS och men tvingades av IS att då skriva under ett blodskontrakt. Innebörden av ett sådant kontrakt är att var man har rätt beröva henne livet om hon skulle försöka fly igen, säger Lars Kruse.

Lars Kruse som är kvinnans advokat träffade henne strax efter att domen meddelades i går. Kvinnan har redan bestämt att överklaga domen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har träffat kvinnan på häktet efter att domen meddelats.

Tingsrätten skriver i domen att andra uppgifter talar mot kvinnans version, att hon enbart planerat ett kort besök. Domstolen hänvisar bland annat till två vittnen som känner kvinnan och anser det vara bevisat att hon hade bestämt sig för att bege sig till Syrien för att bosätta sig i kalifatet.

”Hennes avsikt var enligt tingsrättens bedömning att permanent bosätta sig i Syrien tillsammans med sonen”, skriver tingsrätten i domen.

”Det har varit mycket hänsynslöst av henne” mot sonen men också mot pappan att ta med sig sitt barn på resan, anser tingsrätten.

IS förlorade sitt fotfäste

Barnets pappa som trodde att exfrun rest på semester till Turkiet insåg efter en tid att barnet hamnat i Syrien hos IS med mamman. Han begärde och fick ensam vårdnad om sonen och hon blev också polisanmäld samt efterlyst.

Kvinnan blev senare gift hos IS med en man från Tunisien och fick två döttrar med honom. Paret ska ha flytt från det IS-kontrollerade området i samband med att terrorgruppen började förlora sitt fotfäste i Syrien.

Hon tillbringade flera månader i två läger efter att ha gripits av kurdledda SDF. Under hösten lyckades den 31-åriga kvinnan fly från lägret till Turkiet och tog kontakt med svenska ambassaden.

Äldsta barnet har återförenats med sin pappa. De två yngsta barnen har omhändertagits av socialtjänsten i Landskrona. Anhöriga i Tunisien till de yngsta barnens pappa har tidigare uppgett för Kvällspostens Kassem Hamadé att de vill ha vårdnaden om de två flickorna

- Vi vill inte att de ska växa upp i Sverige, har en av pappans släktingar sagt i en intervju.

Kvinnan dömdes också att betala skadestånd på 60 000 kronor till pappan och 60 000 kronor till sin son. Den 31-åriga kvinnan misstänks även för att begått någon form av krigsbrott när hon vistades hos Syrien.