Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma sålde barnporr på sitt barn – straffet mildras

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Kammaråklagare Emelie Källfelt och Annika Wennerström samt Liz Berglund, Nationellt it-brottscentrum, Noa, under en pressträff i polishuset i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu mildras mammans straff.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Mamman spelade in barnporr och sålde till pedofiler via öppna kanaler.

Hon dömdes till sex års fängelse i tingsrätten. 

Nu mildras straffet.

Pedofilhärvan nystades 2016 efter ett anonymt tips till polisens nationella operativa avdelning. Sex personer – tre män och tre kvinnor – producerade och sålde barnporr på internet.

Bland annat köpte en militär material. 

Mannen åtalades i 19 fall av sexuellt utnyttjande av barn, för sexuell posering, två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn och fem fall av anstiftan till brottet. Han är en av dem som beställt material med tydliga önskemål om poseringar. Militären dömdes till tre år och sex månader i fängelse.

Mammans straff mildras

En av dem som producerade barnporr är en mamma i Blekinge. Hon spelade in filmer på sin dotter. Enligt åtalet instruerade hon dottern om hur hon skulle posera, utifrån beställda önskemål.

Hon dömdes i tingsrätten till sex års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

”Vidare är utrett att hon tagit emot beställningar med närmare instruktioner, vidarebefordrat instruktioner och aktivt deltagit i genomförandet av beställningarna, dokumenterat materialet och tagit betalt.”, skrev tingsrätten i domen. 

Efter att domen överklagats har hon nu fått ett mildare straff. I hovrätten döms mamman till 3,5 års fängelse.

Militären överklagade aldrig sin dom.

Pedofilnätverk

Pedofilnätverket var, enligt åklagarna, en löst sammansatt organisation som arbetade över hela Sverige.

Totalt producerades över 1000 bilder och filmer på barn.

Åklagarna har beskrivit kontakterna mellan pedofilerna som rena affärsuppgörelser. Man har sålt och köpt barn. 

– Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden, sa åklagare Emelie Källfelt i samband med en presskonferens. 

”Handlar ju om pengar”

Den bilden har också de tolv målsägande haft av brotten som begåtts. I förhör har ett av barnen sagt så här, enligt SVT Nyheter:

– Alla bilder och filmer handlar ju om pengar.

I samma utredning förekommer uppgifter om att en annan kvinna fotograferat barn i hennes närhet i smyg. Bilderna har hon senare sålt till pedofiler.

Bilderna har för en vuxen en klar och otvetydig sexuell karaktär. Det är uppenbart att bilderna också tagit i detta syfte. Att barnen inte känt till att de blivit fotograferade saknar betydelse då barnets inställning inte ska tillmätas någon betydelse.”, konstaterar tingsrätten. 

Ladda ner Kvällspostens app.