Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hittade väska med gömd mina i flerfamiljshuset

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
35-åringen är även medlem i mc-gänget Saturadah MC
Foto: POLISEN
En av pistolerna som hittades i en av väskorna.
Foto: POLISEN
De tre försåtsladdningarna som hittades.
Foto: POLISEN

När polisen hittade två vapen, en truppmina och 3 753 skarpa kulpatroner på en vind i ett flerfamiljshus Malmö riktades misstankarna mot två män.

En av dem är medlem i det kriminella mc-gänget Satudarah MC.

Nu har männen dömts till fängelse i 2,5 år respektive 3,5 år mot sitt nekande.

– Jag tog upp väskan och öppnade den och då vällde det ut en massa ammunition, säger en av de misstänkta männen i förhör. 

Den 21 september i fjol blev en 38-årig man kontrollerad av polis utanför sin lägenhet i Malmö. Det var med anledning av misstänkt narkotikapåverkan.

Efteråt gjorde polisen husrannsakan i hans lägenhet och i ett vindsförråd där polis hittade två resväskor. Båda två innehåll stora mängder ammunition i olika kalibrar – sammanlagt 3 753 patroner. 

I en av väskorna låg dessutom två pistoler och i samma förråd hittades en trälåda av svensk militär där bland annat en truppmina och tre försåtsladdningar hittades.

Medlem i mc-gäng

Den 38-åriga mannen anhölls och häktades kort därefter. Han har sedan dess suttit frihetsberövad.

Mannen berättade i förhör att han låtit en bekant ställa väskorna i förrådet och namngav därför en 35-årig man som är medlem i det kriminella mc-gänget Satudarah MC. 

35-åringen blev därför anhållen i sin frånvaro och frihetsberövad den 17 november och har sedan dess suttit häktad. 

Den 38-åriga mannen berättade i förhör att han blev tillfrågad att förvara väskorna på vinden men att han inte hade en aning om vad som var i. Eftersom 38-åringens mamma sett väskorna och försökt lyfta dem blev han själv nyfiken på vad som var i.

35-åringen döms till 3,5 års fängelse för flera brott.
Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades på vinden.
Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades på vinden.
Foto: POLISEN

”Vällde ut ammunition”

– Jag blev själv nyfiken om varför den var så tung. Den var väldigt tung. Jag tog upp väskan och öppnade den och då vällde det ut en massa ammunition. Och då plockade jag tillbaka ammunitionen i väskan. Då kontaktade jag min bekanta om att jag inte accepterade att ha detta på min vind och då bad jag honom att komma och hämta väskorna jävligt fort, säger mannen i förhör. 

Men ingen kom och hämtade väskorna och de stod därför kvar på vinden till dess att polisens bombtekniker hämtade allt. 

Under förhören erkänner 38-åringen delar av händelseförloppet och att han varit delaktig i att väskorna med vapen och ammunition hamnat på hans vind. Men han nekar samtidigt till alla brottsmisstankar. 

38-åringen döms till 2,5 års fängelse för flera brott.
Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades på vinden.
Foto: POLISEN
Ett av vapnen som hittades på vinden.
Foto: POLISEN

Flera års fängelse

35-åringen nekar genomgående till all involvering i det misstänkta brottet. 

Malmö tingsrätt gick dock inte på männens linje och har nu dömt dem till fängelse. 38-åringen döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott samt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Straffet blir 2,5 års fängelse.

35-åringen döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott och vapenbrott till 3,5 års fängelse.

SE FLER NYHETER: Tvååriga Ellies blåmärken var cancer

Hade oförklarliga blåmärken – visade sig vara leukemi