Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nationell särskild händelse utlyst efter våldet i Malmö

Benjamin Dousa (M) vill rikta misstroende mot inrikesminister Mikael Damberg.
Rikspolischefen Anders Thornberg har lovat förstärkning till Malmö.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionpolischef Carina Persson lovar nu att det ska finnas många poliser på Malmös gator.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Beslutet kommer efter att Jaffar, 15, sköts ihjäl på Ystadsgatan i Malmö under lördagskvällen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Rikspolisen utlyser en nationell särskild händelse efter helgens grova brott i Malmö.

Beslutet innebär att myndigheten kommer gå upp i en form av stabsläge.

– Kommenderingschef blir Stefan Hector, som var med och ledde insatsen under terrorattentatet vid Drottninggatan 2017, säger Kristian Ljungberg, vid polisen nationella mediecenter.

Under söndagen har polisens nationella operativa avdelning tagit beslut om att inleda en nationell särskild händelse efter helgens grova brott i Malmö. Där 15-årige Jaffar dog samtidigt som hans vän vårdas för livshotande skador, efter en skottlossning på Ystadsgatan i Malmö. De senaste veckorna har dessutom flera detonationer inträffat på olika platser i staden.

– Andra exempel på när vi utlyst särskild nationell händelse är bränderna 2018 och terrorattentatet på Drottninggatan. Det är vårt sätt att arbeta när vi behöver gå upp i stabsläge, säger Kristian Ljungberg.

Stefan Hector, chef för operativa avdelningen på Noa, har utlysts till kommenderingschef.
Foto: EXPRESSEN TV

Kommenderingschef för insatsen blir Stefan Hector, som var med och ledde insatsen under terrorattentatet vid Drottninggatan 2017.

Under måndagen ska en pressträff hållas i Stockholm där Stefan Hector ska berätta hur arbetet mot den grova brottsligheten i Malmö ska bedrivas.

Malmöpolisen hårt ansträngd

Nyheten kom i samband med att Malmöpolisen i dag gick ut med ett pressmeddelande där de berättade att de begärt nationell förstärkning för att kunna hantera våldsvågen. Rikspolischefen Anders Thornberg bekräftar i samma pressmeddelande att begäran beviljas.

Malmö ska få fler utredare och vad Anders Thornberg kallar ”ökad tillgänglighet som komplement till den lokala polisen”.

Malmöpolisen är redan hårt ansträngd. Flera utredningar av grova brott pågår och ett stort antal personer sitter häktade hårt. I går kväll extrainkallades ett stort antal poliser. Men det räckte in. Fler poliser har kallats in under dagen, enligt Kvällspostens källor.

Skjutningen vid Möllevångstorget ledde till att polisledningen upprättar en särskild stab för att kunna hantera det kraftigt ökade behovet av fler poliser, utredare, förhörsledare och kriminaltekniker.

I dag blev fyra personer häktade för grova narkotikabrott. En av männen är utpekade som ledare för ett kriminellt gäng och misstänks ligga bakom en sprängning mot ett hyreshus i Malmö förra helgen. Det är ytterligare en utredning som kommer att dra resurser.

”Intensifierar vårt arbete”

På måndag hålls en presskonferens på Rättscentrum i Malmö där Carina Persson och Stefan Sintéus, polisområdeschef Malmö, medverkar tillsammans med Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör i Malmö Stad.

Carina Persson, regionpolischef utlovar i pressmeddelandet att ”samtidigt kommer vi ha en stor styrka poliser på Malmös gator för att öka tryggheten för medborgarna”.

Samtidigt kommer alltså rikspolisen hålla en pressträff i Stockholm med Mats Löfving, chef för Noa, nationella operativa avdelningen och Stefan Hector, chef för operativa avdelningen på Noa.

Hör grannen Alexandra Hill berätta om det positiva med området i Malmö där skjutningen skedde.