Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malmö lär ut metod mot skjutningar – till Miami

Frivårdschefen: "Det är få som vill leva jagade"
Anna Kosztovics från Malmö stad leder projektet "Sluta skjut"Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Malmö blev först ut i Sverige med ”Sluta skjut”-projektet som ska stävja det dödliga gängvåldet i staden.

Nu är projektledarna i USA – för att utbyta erfarenheter med andra våldsdrabbade städer i världen.

– Vi jobbar alla efter samma strategi, säger Anna Kosztovics, delprojektledare, från arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

I oktober 2018 drog projektet ”Sluta skjut” i gång i Malmö, som precis som namnet föreslår syftar till att få stopp på skjutningar i staden. 

Samma metod går internationellt under namnet Group Violence Intervention (GVI) och lanserades i USA. Genom åren har projektet burit frukt på flera platser i det landet.

Malmö blev först ut i Sverige med att implementera det – och framgången har kommit snabbt.

Skjutningar har minskat

Bara det senaste året har skjutningarna sjunkit kraftigt i Malmö. 

2016 och 2017 låg antalet skjutningar i Malmö på strax över 60 stycken om året. Förra året hade skjutningarna minskat till 47 stycken. Samtidigt har dödsoffren i skjutningar ökat från sju till tolv. 

Rebecca Persson, koordinator för ”Sluta skjut” inom Malmö stad, tror att projektet har en del i det.

 Det ska vara besvärligt att vara kriminell, och det kan vara så att det har lett till att de börjat lösa sina konflikter på andra sätt än att skjuta varandra, sa hon till Sydsvenskan i somras.

Rebecca Persson, koordinator för ”Sluta skjut”.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Miami lär av Malmö

Nu vill andra städer i världen lära sig av Malmös sätt att arbeta mot det dödliga gängvåldet.

Under veckan befinner sig Rebecca Persson och Anna Kosztovics, delprojektledare från arbetsmarknads- och socialförvaltningen, i Detroit och Minneapolis, men även två representanter från polisen respektive frivården.

Flera städer har bjudits in för att utbyta erfarenheter med Malmö, däribland Miami. 

– Miami håller på att starta projektet och är intresserade av att lära sig av Detroit, men också av oss. Nu när vi har varit här har vi märkt att det är överraskande likt, vi jobbar alla efter samma strategi, säger Anna Kosztovics.

230 skjutningar

Men i USA är skjutningarna fler. I Minneapolis, som har en jämförbar befolkningsmängd som Malmö, var det 230 skjutningar förra året, av dem var 50 gängrelaterade.

– Det är vissa skillnader i länderna, men alla vet vad de andra pratar om. Vi jobbar ganska likt och det är härligt att känna att vi gör rätt och på samma sätt som de andra, säger Anna Kosztovics. 

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och även i Skottland.

Men än så länge är Malmö enda svenska kommun som har provat det. 

– Jag tycker att även andra ska göra det här. 2020 blir ett utvärderingsår, men om det visar sig vara framgångsrikt är vi jätteglada. Jag vet att många städer är intresserade.

Ladda ner appen.