Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mäklare ”sålde” hus – stal sex miljoner kronor

Falsterbo, en populär plats att bo på.
Foto: LUDVIG THUNMAN / LUDVIG THUNMAN EXPRESSEN
Vellinge kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN

Mäklaren stal en avliden mans tomt och sålde den för flera miljoner.

Efter att hon dömts för bland annat grovt bedrägeri drar Fastighetsmäklarinspektionen in hennes registrering som mäklare.

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, dömdes i somras till fyra års fängelse för grov urkundsförfalskning och grovt bedrägeri. Enligt domen hade hon med hjälp av ett förfalskat gåvobrev från Lantmäteriet stulit en tomt på Falsterbonäset av en avliden man.

Malmö tingsrätt.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Tomten sålde hon sedan vidare för sex miljoner kronor. Vid försäljningen hävdade hon att hennes mamma hade fått tomten av den nu avlidne mannen och därefter hade mamman gett den till henne.

Mäklaren döms för flera brott

Enligt mannens partner var han dock för sjuk för att kunna signera gåvobrevet den dag som var daterat.

Mäklaren dömdes också för förberedelse till grovt bedrägeri då hon lade ut en annan tomt i området till försäljning. Den tomten tillhörde en äldre kvinna som var svårt sjuk. Försäljningen hann dock inte genomföras innan det misstänkta bedrägeriet avslöjades.

Polisen hade också misstankar om att fler liknande brott planerades. Vid en husrannsakan hos mäklaren hittade man en lista med namn på äldre personer med bostäder på Näset

Kvinnan har överklagat domen till hovrätten men redan nu har Fastighetsmäklarinspektionen valt att återkalla hennes registrering som mäklare.

Domen: Hon är inte lämplig som mäklare

Återkallelsen sker med motivering i att kvinnan inte längre uppfyller det krav på redbarhet och lämplighet som är förenligt med yrket, skriver inspektionen i sitt beslut.

– Med hänsyn till skyddet för konsumenterna saknar det betydelse att brottmålsdomen inte vunnit laga kraft, skriver Fastighetsmäklarinspektionen i sitt beslut.

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Appen.
Foto: Skärmdump