Madsen kan förbjudas träffa sin fru: ”Sexism”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Peter Madsen mördade Kim Wall och är dömd till livstids fängelse.
Foto: POLFOTO/IBL

Danmarks regering vill att livstidsdömda fångar ska förbjudas att träffa sina partners.

Detta berör mördaren Peter Madsen och hans fru Jenny Curpen – som nu reagerar på förslaget.

”Hur är detta möjligt här år 2021 i det mest fria landet i världen”, skriver Jenny Curpen till Kvällsposten. 

Det var i maj i år som Dansk Folkeparti gick ut med lagförslaget att förbjuda livstidsdömda från att dejta inifrån fängelserna, eller att göra andra nya bekantskaper.

Partiets ordförande Kristian Thulesen Dahl menade att det är samhällets ansvar att skydda unga fickor från den typen av förhållanden. 

– Om man har begått ett brott så grovt att det ger livstids fängelse ska man, så långt det är möjligt, avskärmas från samhället, sa Kristian Thulesen Dahl, partiledare, till danska TV2, då.

Nu har danska regeringen gått samman och lagt fram sex nya lagförslag för att sätta stopp för livstidsdömdas dejtingliv. Förslaget kommer stoppa fångarna från att ingå nya relationer under de första tio åren av deras fängelsestraff.

Jenny Curpen är gift med dömde mördaren Peter Madsen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Äktenskapliga rättigheter”

50-årige Peter Madsen är en dansk före detta konstruktör och entreprenör. 

2018 dömdes han till livstids fängelse för mordet på den svenske journalisten Kim Wall på sin hembyggda ubåt. Kim Wall träffade Madsen för att intervjua honom, och rättegången i Köpenhamn var mycket uppmärksammad.

Peter Madsens fru Jenny Curpen, som han fick kontakt och gifte sig med efter att han dömts för mordet, menar att det danska rättssystemet inte fungerar som det ska. 

Det är också mycket viktigt att notera att alla de långtidsfångar i Danmark som är danska medborgare fortfarande är danska medborgare trots att de är dömda. Här finns en allvarlig juridisk kontrovers – det nämnda lagförslaget segregerar en del av samhället, som fortsätter att vara skattebetalare, men förlorar sina äktenskapliga och reproduktiva rättigheter”, skriver hon till Kvällsposten. 

Jenny Curpen och Peter Madsen gifte sig i Herstedvester-fängelset den 19 december 2019, och den ryska kvinnan har upprepade gånger uttryckt stark kritik av det danska rättssystemet i offentliga inlägg på Facebook.

Jenny Curpen menar att lagförslagen är sexism.
Foto: PRIVAT

”Flickvänner i fängelset”

Denna begränsning kränker också rättigheterna för oskyldiga, som är villiga att ha en relation till fångar. Det är också ett exempel på tydlig sexism - staten vågar bestämma över kvinnor. Hur är det möjligt 2021 i ett av de mest fria länderna i världen”, skriver Jenny Curpen till Kvällsposten. 

Enligt justitieminister Nick Hækkerup handlar det om att skydda offren, de anhöriga och inte minst rättvisan.

– Vi har haft exempel på några av de mest uppmärksammade livstidsdömda som Peter Madsen och Peter Lundin som har haft flickvänner i fängelset, har Nick Hækkerup tidigare sagt till BT.

Det nya förslaget vill också förbjuda livstidsdömda från att delta i podcaster om sina brott samt få profiler på sociala medier skapade åt sig. 

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”