Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ludvig, 20, mördades – polisen behöver hjälp

Tre andra kända kalla fall från Sydsverige.
Ludvig Rogan, 20, sköts till döds i Arlöv.
Foto: Polisen
Alövsborna sörjde Ludvig Rogan, 20, efter hans död.
Foto: PEO MÖLLER
Bilden på Ludvig Rogan hemma hos föräldrarna.
Foto: Privat
Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i Region syd.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Ludvig Rogan, 20, ringdes in för att medla i ett bråk – i stället blev han själv skjuten till döds med minst tre skott.

Två personer satt i bilen från vilket skotten avlossades men ingen är dömd. Nu söker polisens kalla fall-grupp hjälp från allmänheten med den och sju andra mordutredningar. 

– Ludvig kan aldrig återuppstå. Men att bli avrättad som han blev och att ingen ställs till svars, det gör att vi mår fruktansvärt dåligt, har Ludvig Rogans mamma tidigare sagt till Kvällsposten.

För närvarande finns det runt 140 fall av ouppklarade mord eller dråp i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar. 

Under de senaste åren har polisen med jämna mellanrum publicerat ett antal kalla fall där de bett om allmänhetens hjälp för att lösa dem. 

– Den kontakt och respons vi har fått från anhöriga och allmänheten gör att vi känner oss stärkta att fortsätta publiceringarna. Inget ärende har fått en direkt uppklarning ännu till följd av publiceringarna men åtskilliga utredningsåtgärder har gjorts som annars inte möjliggjorts för polisen, säger gruppens chef kommissarie Bo Lundqvist.

Ett av morden som nu tas upp är det på Ludvig Rogan, 20, som sköts ihjäl i Arlöv den 5 juli 2015. 

Tidigare under kvällen hade han firat en bekants födelsedag. Han var ett par minuters cykelfärd hemifrån när han fick ett telefonsamtal. En av hans vänner hade hamnat i en konflikt och ville att Ludvig ska komma med och medla. På Sockerbitstorget sköts han ihjäl med minst tre skott. 

En 42-årig man dömdes för mordet i tingsrätten, men friades senare i hovrätten. Mördaren går ännu fri. 

Mordet på Ludvig Rogan

Ludvig Rogan sköts med minst tre skott natten den 5 juli 2015 på Sockerbitstorget i Arlöv.

Dagen efter greps två män, 42 respektive 27 år gamla, misstänkta för mordet efter att själva ha ringt till polisen. Då hade de varit anhållna i sin frånvaro sedan 07-tiden på morgonen.

De häktades senare misstänkta för mord.

I oktober 2015 försattes 27-åringen på fri fot och avskrevs från utredningen.

I februari 2016 åtalades 42-åringen för bland annat mord vid Malmö tingsrätt.

Samma natt som mordet ska han ha riktat en skarpladdad pistol mot totalt fem personer i Arlöv. Det var denna konflikt som Ludvig ringdes in att medla i. 42-åringen åtalades därför även för grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Malmö tingsrätt döms 42-åringen, mot sitt nekande, till 14,5 års fängelse för dödsskjutningen.

När saken avgjordes i hovrätten friades 42-åringen helt från mordanklagelserna. Däremot dömdes han, precis som i tingsrätten, för olaga hot och grovt vapenbrott. Påföljden blev två års fängelse.

Tiden till polisens fördel

Ludvig Rogans mamma har tidigare berättat om förtvivlan att ingen har dömts för mordet. 

– Det kan inte vara rätt att de här två människorna får fortsätta med sina vanliga liv, sa hon i en intervju efter att den misstänkte mannen friats i hovrätten. 

Hon levde då på hoppet. 

– Varje dag konfronteras man med minnen av Ludvig – jag stöter på hans kamrater eller deras föräldrar, när vi äter en pizza ute kan jag associera det med honom, berättade hon. 

När nu polisens Kalla fall-grupp går ut med nya utredningar de behöver hjälp med är det mer än fem år sedan Ludvig Rogan dödades. 

Men i vissa fall är tiden till polisens fördel snarare än dess nackdel. Det har Bo Lundqvist tidigare sagt till Kvällsposten.

– Den största fördelen finns i tekniken. Ärenden som aldrig har prövats med moderna metoder som DNA, men även när det gäller vittnen.

I fall med flera gärningsmän kan tidigare vänskapsband brutits. I andra fall om vittnens som vid brottstillfället skrämts till tystnad inte längre känner den rädslan. Eller att personer som upplevts utgöra ett hot inte längre är i livet.

– Det ger oss en möjlighet och det vill vi ta vara på att erbjuda dem, säger Bo Lundqvist.

ÖVRIGA KALLA FALL SOM POLISEN BEHÖVER HJÄLP MED:

Foto: Polisen
Ashkan sköts på Mobilias parkering och avled av skadorna.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ashkan Moayed Abedi, 30 år

Den 31 januari 2015 ungefär klockan 17:45 befann sig Ashkan Moayed Abedi på restaurangen GoGo Grill & Green. Två män kom in i resturangen och avlossade skott mot Ashkan. Flyende sprang han ut mot Mobilias norra parkering medan han blev jagad. Ashkan sköts på parkeringen och avled av skadorna.

Foto: Polisen
Den 28 december 2017 anträffades Gheorghita Nastase livlös på gården på Nydala skola i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Gheorghita Nastase, 19 år

Den 28 december 2017 anträffades Gheorghita Nastase livlös på gården på Nydala skola i Malmö. Han fördes till sjukhus men avled senare på sjukhuset till följd av de skador han fått.

Foto: Polisen

Inge Nielsen , 41 år

Den 12 augusti 1995 blev SOS-Alarm uppringda angående en död kvinna på Östra Järnvägsgatan 15A i Broby. När ambulanspersonal kom till platsen anträffades Inge Nielsen död i en säng.

Foto: PRIVAT
Bandidos president Michael Ljunggren sköts ihjäl av en okänd prickskytt på E4 utanför Markaryd i juli år 1995. Bilden publicerades på Expressens förstasida dagen därpå.
Foto: Expressen

Michael Ljunggren, 33 år

Den 17 i juli 1995 var 33-årige Michael Ljunggren på väg hem till Helsingborg efter ett besök hos det finska mc-gänget Undertakers. Färden på hans Harley-Davidson på E4 blev hans sista i livet. Utanför Markaryd blev Mikael Ljunggren ihjälskjuten av en okänd prickskytt. Enligt polisen träffade ett av skotten mellan plattorna i hans skyddsväst. 

Bandidos-presidenten var ett av flera dödsoffer under den period i mitten av 90-talet när det som benämns som det stora nordiska mc-kriget utspelade sig. 

Foto: Polisen
Nermin Karamehmedovic sköts ihjäl i sin bil.
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Nermin Karamehmedovic, 30 år

Den 29 februari 2016 körde Nermin Karamehmedovic till Munkhättegatan mitt i natten och stannade på en parkeringsplats vid Fosie Livs. Någon sköt ihjäl Nermin när han satt i bilen på parkeringen. När polisen kom till platsen var bilen fortfarande i gång. 

Foto: Polisen

Theocharis Paraskevas, 25 år

Strax efter klockan 04:00 på söndagsmorgonen den 17 maj 1992 sköts Theocharis Paraskevas till döds i sitt gatukök Glada Gåsen som låg på Bangatan i Lund.

Foto: Polisen

Thomas Fridström, 27 år

Sommaren 1987 åkte polisen till Thomas Fridströms hemadress på Dalhemsgatan i Malmö för kontroll eftersom anhöriga inte hade fått kontakt med honom. När polisen kom till lägenheten hittade man Thomas död med skador som indikerade att han dödats. Polisen tror att det skedde Någon gång mellan måndagen den 17 augusti och torsdagen den 27 augusti 1987.

Tipsa polisen

Vet du något? Så här kontaktar du polisen:


E-post: kalla.fall-region.syd@polisen.se.

Tipsformulär: Tips till polisen via webbformulär.

Telefon: 114 14, be om att få prata med Polisens Kontaktcenter (PKC) om kalla fall i polisregion Syd.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Karolin Hakims mamma om sista mötet: "Jag pussade och kramade henne".