Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lönnfacket i bilen dolde 16 kilo knark

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
I den här silverfärgade Ford Mondeon kom smugglaren från Danmark. I ett lönnfack i bilen hade han 15 kilo cannabis och ett kilo heroin.,Foto: Tullen

30-åringen gjorde sitt bästa för att verka oberörd när han rullade in mot gränskontrollen på Öresundsbron.

Men tullens misstankar var riktiga och i bilen hittades ett stort parti narkotika som var gömt i en sinnrik lönnkonstruktion.

Mannen, som är medborgare i Danmark, kom till tullfiltret i mitten av juni i somras. Tullinspektören som tittade in i fordonet upptäckte inget underligt. Någon vattenflaska och en blomsterbukett bara och föraren berättade att han var på väg till sin flickvän i Göteborg.

Knarket låg i lönnfack

Men tullen ringde upp kvinnan som nekade till att vara flickvän och till all kännedom om ett stundande besök av honom.

Samtidigt gjorde mannen ett allt mer nervöst intryck när han utfrågades av tulltjänstemannen.

Misstankar väcktes om att mannen försökte dölja något och bilen togs därför ut för en fördjupad kontroll.

I samband med genomsökningen hittade tullen nära 15 kilo cannabis och drygt ett kilo heroin. Partiet var dolt i ett hemligt lönnfack bakom bilstereon. Gömman avslöjades genom att radion inte var helt intryckt, en glipa syntes vid en list.

Här bakom stereon låg 15 kilo cannabis och ett kilo heroin.Foto: Tullen
Knarket grävdes fram av tulltjänstemannen.Foto: Tullen

Fynden hemlighölls dock för mannen. I stället beslöt tullen att byta ut narkotikan mot icke narkotiska preparat i en så kallad kontrollerad leverans. Tullen lät mannen åka vidare, under bevakning men avbröt spaningen efter ett par timmar och grep mannen i nordvästra Skåne.

Föraren har under utredningen nekat till kännedom om narkotikan. Bilen var inte hans utan lånad av en vän tidigare samma morgon som han kom till Sverige.

Den angivna ägaren av den i Danmark registrerade bilen var helt ovetande om sitt bilägande.

Smugglaren ska utvisas

Mannen åtalades för smugglingen och dömdes i veckan av Malmö tingsrätt till fem och ett halvt års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Enligt tingsrätten hade narkotikan ett värde av minst två miljoner kronor. Rätten skriver i domen att smugglingsförsöket var välplanerat och organiserat.

Utöver fängelsestraffet döms mannen till utvisning ur Sverige, han får inte återvända på 15 år.

Dagens toppnyheter – inrikes