Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ljusning för kvinnan som misshandlades med planka

På bilden från minnesstunden syns ett gravljus. Det fick en del att tro att den svårt skadad kvinnan avlidit. Istället är det tvärtom. Hon är på bättringsvägen.
Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tillståndet för den kvinna i 25-årsåldern som blev slagen med en planka i huvudet av en misstänkt svårt psykisk man har förbättrats något - men det är fortfarande kritiskt.

– Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt, säger Ewa-Gun Westford presstalesperson för polisens region Syd.

Karianne Esseveld är en av personerna bakom manifestationen som hölls efter överfallet och har kontakt med kvinnans anhöriga har också fått beskedet att tillståndet är stabilt

Strax efter kl 1 natten mot söndagen satt kvinnan och väntade på en bänk i en busskurs vid Lönngatan i Malmö. Hon är i 25-årsåldern. Utan att veta det fanns i hennes närhet en 21-årig man som tidigare vårdats för allvarlig psykisk sjukdom. Han har tvångsvårdats efter att han varit hotfull mot sin egen familj. När 21-åringen tar droger kan han lätt bli hotfull, enligt handlingar i Förvaltningsrätten.

Nu är han häktad som misstänkt för mordförsök.

Ingen såg slagen

Polisen har ännu inte några vittnen som kunnat berätta vad som hände, ögonblicket när 21-åringen slår kvinnan med en planka i huvudet. Kvinnan har inte hörts av polisen och har inte själv kunnat berätta. Hon fördes först till sjukhus i Malmö men flyttades därifrån till sjukvården i Lund för specialistvård.

Karianne Esseveld, har kontakt med de anhöriga till kvinnan som blev slagen vid en busshållplats i Malmö.
Foto: Privat

Två dagar senare samlades en grupp Malmöbor tillsammans med Karianne Esseveld vid busshållplatsen, tände ljus och samlade in pengar till kvinnan. 

– Vi ville visa vår omtanke och vårt stöd till henne. Insamlingen gav 1 100 kronor, säger Karianne Esseveld.

Hon har kontakt med nära vänner till kvinnan och har lämnat över pengarna. Nyligen fick hon också ett glädjande besked att den svårt skadad kvinnans tillstånd är stabilt. 

Det bekräftar Ewa-Gun Westford:
– Hennes tillstånd är allvarligt men stabilt, säger Ewa-Gun Westford.

Från att det har varit livshotande syns alltså en ljusning. 

– Det var oerhört glädjande att få det beskedet, säger Karianne Essevald.

Anhöriga tacksamma

Hon berättar också att kvinnans vänner uppskattat omtanken som många visat och visar kvinnan.

– De är tacksamma att detta inte glöms bort, säger hon.

Allt tyder på att kvinnan blev utsatt av en ren slump för ett mordförsök, kanske för att hon var kvinna eller helt enkelt bara för att hon var närmast till hands. Den 21-åringen mannen erkände under häktningsförhandlingen i Malmö tingsrätt det faktiska omständigheter, alltså att han slagit kvinnan. Men förnekar att han försökt mörda henne.

– Det finns inget som tyder på att de träffats tidigare, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Fredrik Jönsson och Malmö tingsrätt var under häktningsförhandling mot 21-åringen överens om att 21-åringen bör genomgå en psykiatrisk utvärdering. Tingsrättens beslut 21-åringen ska bli föremål för en stor rättspsykiatrisk utredning är ett tydligt tecken på hur domstolen uppfattat mannen i samband med häktningsförhandlingen och vad som framkom under den.