Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga bedragarna levde lyxliv på offrens pengar

Här är två av de utpekade huvudmännen tillsammans med en av sina hantlangare. Jackorna har köpts med åldringars pengar och kostar vardera cirka 4 200 kronor.
Foto: Polisen
Den här datorn köpte den dömde 22-åringen för 33 000 kronor.
Den här diamantringen köpte bedragarna på Blocket. Ringen kostade 14 500 kronor. Köpet betalades med lurade kvinnors pengar.
Foto: Polisen
Bedragarna lyckades köpa två Rolexklockor. Efteråt fick en säljaren som sålt klockorna sina pengar spärrade av bankerna.
Bedragarna köpte ett stort antal Kenzo-tröjor som de ofta bar. En sådan tröja kostar cirka 2 000 kronor.
Foto: Polisen
Här greps ligan när de hade parkerat på Ikeas parkering strax utanför Mediamarkt på Svågertorp i Malmö.
Foto: Polisen
1 / 8

I slutet av juni tog lyxlivet för ligan slut. Under några månader hade de kommit över cirka två miljoner kronor, köpt Rolexklockor, modekläder och levt på lurade åldringars sparpengar.

På en parkeringsplats vid Ikea på Svågertorp greps de av polis efter att en hantlangare försökt hämta ut en beställning på Iphones värd 68 948 kronor.

På torsdagen föll domen mot fyra unga män i Ystads tingsrätt. En 22-årig man som tidigare dömts för brott fälldes för 26 grova bedrägerier mot framför allt kvinnor. I stort är samtliga offer över 70 år. Pengarna som ligan kom över har gått till att köpa Rolexklockor värda cirka 100 000 kronor, plagg som ligger i prisklassen cirka 4 000 kronor eller mer. Samt dyrbara smycken.

Bedrägerierna har utförts från olika adresser i Tomelilla.

Offren har blivit uppringda av en bankman som kallat sig Adam. Bankmannen har påstått att deras bankdosor behöver bytas ut. Han har lurat offren att lämna ut koder från sina bankdosor och med hjälp av dessa koder kunnat komma in på deras konton. Varje gång han fått dem att upprepa siffrorna som de tryckt fram på sin bankdosa har han använt samma siffror för att nå sitt mål - att flytta pengar från deras konton för att bland annat köpa mobiler, modekläder och klockor.

Poliser kallar den här typen av bedrägerier för vishing.

Fakta om vishing

Vishing är ett ord sammansatt av

engelskans ”voice” och ”fishing”. Populärt kan det uttryckas som att bedragaren ”fiskar” efter bedrägerioffer med hjälp av sin röst (telefonsamtal). Sedan oktober 2017 fram till juli har polisen fått cirka 9 000 anmälningar om vishingbedrägerier som då omsatt cirka 330 miljoner kronor. Bedrägerierna inleddes i Malmö och spreds sedan till kriminella på andra orter.

Tomelillaligan inledde bedrägerierna i juni 2018, och har lett minst

236 stycken anmälningar, där 132 stycken är fullbordade brott om cirka 11 miljoner kronor. Efter årsskiftet fanns 85 anmälningar, varav 59 är fullbordade om cirka 4,8 miljoner.

Domen avser dock enbart 26 bedrägerier och skadestånd på drygt två miljoner kronor.

Källa: Ystads tingsrätt och Polismyndigheten, Region Syd.


Dömd för 26 bedrägerier

Adam är med stor sannolikhet två personer. En av dem är 22-åringen som tingsrätten anser vara skyldig till 26 bedrägerier och därför dömdes till tre års fängelse. Den andre är en 21-åring som är nära vän till honom. Han dömdes för ett fall av bedrägeri och två försök till bedrägeri och fick villkorlig dom.

22-åringen satt i slutet av juni förra i en bil som stod på Ikeas parkering på Svågertorp i Malmö. i bilen fanns hans flickvän och god vän till honom, 21-åringen. På andra sidan gatan ligger Mediamarkt och där väntade en beställning på mobiltelefoner värd 68 948 kronor. Mobiltelefonerna hade betalats från ett konto som disponeras av en 80-årig kvinna. Hon hade lurats lämna ut koder från sin bankdosa samtidigt som bedragarna la ordern på mobiltelefoner hos Mediamarkt och gjorde betalningarna från hennes konto.

Så kartlades åldringarna

”Offren har sannolikt hittats av gärningsmännen via en söksida på nätet som heter ”Upplysning.se”. På den sidan kan man efter tecknat medlemskap bland annat. söka på privatpersoner efter ålder, kön, bostadsort m.m. Ett par av de åtalade har sådant medlemskap och i datorer som tagits i beslag och som tillhört en tilltalad eller kunnat disponeras av de tilltalade har sökningar hos Upplysning.se och svar från tjänsten kunnat säkras. Efter det att gärningsmannen kommit åt målsägandens konton har överföringar skett till andra fysiska eller juridiska personer som betalning för i förhand beställda varor av liknande och exklusivt slag så som klockor, smycken, kläder, elektronik och guld.”

Utdrag ur dom, Ystads tingsrätt

Men när en 17-årig pojke kom in till Mediamarkt för att hämta ut mobiltelefonerna blev personalen misstänksamma och väktare stoppade honom. Han berättade då för väktaren att han inte var ensam, att han hade körts dit av personer som bett honom hämta ut beställning. 

Poliserna som den dagen grep 22-åringen och 21-åringen satte då ett effektivt stopp på deras bedrägerier.

Bor på hemlig ort

Den 17-årige pojken greps även han. Pojken lever i dag på hemlig ort tillsammans med sin mamma efter att ha pekat ut 21-åringen och 22-åringen. Han har i förhör berättat hur han tvingats hämta ut lyxvaror som beställts i hans namn.

Vid ett tillfälle misshandlades han på öppen gata. Misshandeln filmades och spreds på orten där han bor. Pojken har också berättat hur man kastade glåpord efter honom.

– Golar du så åker din hund!

Hotet syftar på hans mammas hund. Pojken har även fått höra att hans mamma ska våldtas. Mamman hade långt innan polisen grep hennes son på Svågertorp misstänkt att något inte stämde. Okända hade ring till henne och uppgett att hennes son lagt beställningar på lyxvaror som klockor och annat. En polis har vittnat om att pojken och mamman är utsatt för hot.

Kort efter att de tre greps tog polisen ytterligare en yngre man, också han 22 år. Även han bur numera på hemlig adress och har skyddade adressuppgifter.

I förhör har han gjort vissa medgivanden och hävdat att också han utsatts för hot.

Teg med dömdes ändå

22-åringen valde under förundersökningen att göra som en hel del tungt kriminellt personer gör i förhör. Han ville inte svara på frågorna om beställningar av bland annat modekläder som gjorts med de äldres sparpengar. Vid ett tillfälle frågade en en polisman honom följande:
Är det brottsvinster från dina bedrägerier som vi ser att du har på dig?

–Ingen kommentar, svarade 22-åringen.

Men en hel del av bedrägerierna har gjorts från datorer som gått att spåra. De visade sig att han suttit hos släktingar och bekanta för att genomföra brotten på deras internetuppkopplingar.

Förundersökningen är på mer än 3 000 sidor. Enbart stämningen är på 36 sidor. Men vad den visar är att 21-åringen och 22-åringen i mångt och mycket har varit minst lika klumpiga som tidigare bedragare som avslöjats av polisen.

Den här typen av brott kan polisen tillsammans med banker och finansiella företag relativt enkelt sätta stopp för och spåra om en anmälan görs tillräckligt snabbt. Vid flera tillfällen fick säljare av bland annat Rolexklockor besked från banker att betalningen de fått spärrats. Men då hade minst en av säljarna redan skickat iväg klockan eller lämnat över den.

Men i några fall blev säljarna som kontaktats av ligan misstänksamma och vägrade göra affär med dem och kontaktade polisen.

17-åringen och 22-åringen som uppgett att de hotats fick båda villkorliga domar och dömdes för penningtvättsbrott.