Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liga lurade kvinnor lämna över kreditkort och guld

Den här 33-årige polacken var utskickad av falske polisen Åke. Bilden togs av en svårt sjuk kvinna i Skåne som blev av med sammanlagt över 160 000 kronor i kontanter och smycken.Foto: Polisen
På en bensinmack tankade de två polackerna diesel för över 31 000 kronor och använde den svårt sjuka kvinnans bankkort.Foto: Polisen
Den falske polismannen ”Åke” fick en svårt sjuk kvinna i Skåne att överlämna guldsmycken värda 99 710Foto: polisen
En liga lurade fyra kvinnor i Skåne att lämna över guldsmycken och bankkort till vad de trodde var en polisman. Männen som tog emot deras värdesaker var två polacker som tros ha lämnat Sverige.Foto: Helen Rasmusen/Expressen

Minst tre ligor arbetar på flera platser i södra Sverige och lurar äldre kvinnor. De falska poliserna har hotat kvinnor med husrannsakan eller att slå in dörrar om de inte överlämnar sina bankkort, koder och guldföremål.

En chockad mamma fick veta att hennes dotter skjutits och att hon skulle hjälpa polisen genom att lämna över bankkort och guldsmycken. Vilket mamman också gjorde.

Redan i slutet av sommaren förra året kom de första anmälningar om ligorna som låtsas vara poliser. Det är män med förtroendeingivande röster, som använder rätt ord och pratar länge som duperar och ljuger för kvinnorna. Och hotar med polisanmälningar och husrannsakan om kvinnorna inte ”hjälper” polisen. Offren är oftast äldre än 80 år.

– I ett fall hotade en falsk polisman slå in den äldre kvinnans dörr om hon inte öppnade, säger Evelina Olsson vid polisens regionledningscentral i Malmö.

På måndagen konstaterade polisen att man fått in 39 anmälningar i polisregion Syd sedan fredag eftermiddag till och med eftermiddagen på måndag. Tolv av bedrägerierna inträffade i Malmö. Andra misstänkta bedrägerier alternativt försök till bedrägerier har anmälts i blad annat Lund och Kalmar.

Försattes på fri fot

Två polacker, 33 och 51 år gamla, som åtalats i Kristianstads tingsrätt tillhör en av ligorna och har utgett sig att arbeta för polisen, vilket Smålandsposten var först med att rapportera. Männen har kommit över värden på mer än 300 000 kronor. Rättegången är avslutad. Domen kommer på tisdagen, men då är ingen av polackerna där. Tingsrätten i Kristianstad försatte dem på fri fot efter att rättegången avslutats.

– Jag tycker att det är konstigt att de blev försatte på fri fot. De har ingen hemvist i Sverige och straffvärdet är högt, säger åklagaren Bo Albrektsson som åtalat männen.

Han misstänker att polackerna kan vara inblandade i fler liknande bedrägerier.

Båda männen är kända sedan tidigare av polis i andra länder. Nu har de agerat som ombud för svensk polis. De har bland annat arbetat för den falske polismannen ”Åke”. Denne man var så övertygande att en svårt sjuk kvinna i 75-årsåldern lämnade över guldsmycken värda 99 710 kronor och sina bankkort plus koderna. Allt låg prydligt förpackat i ett kuvert, precis så som polismannen ”Åke” bett henne att göra.

Ville ”registrera” smycken

Han ringde kvinnan den 3 december kl 20:47 och påstod att han arbetade på polisens bedrägerirotel. Kvinnan fick veta att hennes kort hade blivit skimmade. Hon fick under det cirka två timmar långa samtalet också veta att hennes kort använts för att försöka köpa guld i Göteborg. 

För att säkra korten, det var så den falske polismannen beskrev det, skulle en annan polisman komma och hämta korten. Men samme man kom två gånger för att hämta fler bankkort samt kvinnans guldsmycken. Dessa smycken skulle enligt Åke ”registreras” av polisen.

Han lovade att värdesakerna skulle låsas in och förvaras säkert hos polisen till nästa dag.

Polisens råd för att inte drabbas

Polisen uppmanar anhöriga till ensamstående äldre kvinnor att kontakta sin släkting och varna för bedrägerier av den här typen. Grannar ombeds göra samma sak.

I första hand är rådet att inte öppna för någon som påstår att de kommer från polisen. Ring först 114 14 och begär att få kontrollera om en polisman skickats till din adress. Motring enbart på 114 14. Inte på något annat telefonnummer.

Begär att få se legitimation

Polisen ber aldrig någon att lämna över bankkort, kreditkort eller värdeföremål.

Kvinnan gjorde som ”Åke” sa men vidtog vissa åtgärder. Hon tog en bild på mannen som hämtade bankkort, kreditkort och hennes guldsmycken. Han visade sig vara en 33-årig man från Polen. Kvinnan blev av med pengar och guld värt sammanlagt 163 981 kronor

Hennes kort användes bland annat för att tanka diesel för 31 931 på en bensinmack i Glimåkra. I ett släp kopplat till en bil hade de en behållare som rymmer 2 000 liter diesel. Det är då 33-åringen och 51-åringen grips eftersom de använt ett kort som inte tillhör någon av dem. Ju mer poliserna granskade de två polackerna, desto mer kom fram.

Man i rosa skjorta

51-åringen visade sig ha hjälpt till vid ett liknande bedrägeri den 6 november förra året. Han mötte upp en kvinna sent på kvällen i Osby som också hon överlämnade ett kuvert med guldsmycken och kontokort till en man med en man med svart kostym, rosa skjorta samt slips. I kuvertet fanns guld värd 39 980 kronor och hennes bankkort.

Mannen i ”rosa skjorta”, så kallade en falsk polis en 55-årig polack som hämtade en av de lurade kvinnornas bankkort. Här plundrar 55-åringen eb av de lurade kvinnornas bankkonton.Foto: Polisen

Kvinnan hade fått veta att av en skånsktalade man som utgav sig vara polis att hennes dotter skjutits för att hon köpt smycken av vad den falske polismannen som ringt henne kallade ”fel personer”. Den falske polismannen hävdade att dottern låg i respirator och var på väg till sjukhus i Lund.

Kvinnan gjorde som hon blev tillsagd men anade alltför sent oråd.

51-åringen i rosa skjorta som tog emot hennes kuvert med guldsmycken värda cirka 40 000 kronor har erkänt att han tog emot kuvertet men påstår att han lämnat det till en annan man. Kvinnans guld är försvunnet.

– Vi har sett att man reser tillbaka till Polen, troligen för att sälja guldet, uppger en polisman med insyn i bedrägerierna.

De två männen som får sin dom på tisdagen har erkänt men bara delvis. De skyller på en okänd man som ibland kallas Caspar och att de handlat på uppdrag av honom.

Fyra kvinnor har enligt åklagaren lurats av dem i tron att de kontaktats av polisen. En fjärde kvinna blev av med stora summor från sitt konto efter att en kvinna som låtsades komma från hemtjänsten tog sig in i hennes bostad. 

Den 51-åriga polacken fångades av en övervakningskamera när han handlade för guldsmycken för 50 000 kronor på hennes kort på en pantbank i Malmö. Han köpte också cigaretter för 1 830 kronor i en affär i Malmö.