Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lena, 54, lurades tro att sonen varit i dödsolycka

Experternas bästa tips – så undviker du stöld via Bank-ID.
Lena Kristiansson fick ett falskt polissamtal mitt i natten.Foto: Privat / Privat

Lena Kristiansson väcktes av ett telefonsamtal mitt i natten och fick höra att hennes son varit inblandad i en dödsolycka.

Men det visade sig vara en lögn och ett försök till bedrägeri. 

– Jag kände bara hur mitt hjärta började bulta, säger hon.

Polisen varnar nu för bank-ID-bedragarnas nya metoder.

Vid 03.15-tiden på natten till måndagen ringde telefonen hemma hos Lena och Joffa Kristiansson i Halmstad. Lena svarade och fick höra en lugn stämma från en man som utgav sig för att vara polis, berättar hon.

Mannen påstod att Lenas son hade varit inblandad i en allvarlig bilolycka, där två andra personer hade omkommit. Han hävdade också att sonen var skadad och befann sig på sjukhus.

– Jag frågade om det var allvarligt. Då sa han ”ja, väldigt allvarligt”, säger Lena.

– Jag kände bara hur mitt hjärta började bulta. Jag blev alldeles tom och kunde inte tänka klart. Det var många tankar i huvudet och ändå ingenting. 

Ringde upp sonen

Personen som ringde uppmanade Lena att inte väcka sin man. I stället bad han henne logga in på sitt mobila bank-ID för att verifiera vem hon var, vilket i sin tur fick Lena att misstänka att något var skumt.

Hon reagerade också på att mannen inte svarade tydligt på var olyckan skulle ha ägt rum.

– Jag lade bara på luren, men jag var fortfarande skräckslagen.

Det första hon gjorde var att ringa sin 28-årige son, som svarade trots att det var mitt i natten. Då förstod både Lena och sonen att hon blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

– Det var skönt att höra hans röst även om jag förstod att det var något konstigt.

Dagen efter gjorde Lena en polisanmälan. Maken Joffa skrev ett inlägg på Facebook där han varnar för metoden, vilket Hallandsposten var först med att rapportera om.

– Jag tycker det är hemskt. Det är förfärligt att de ska få en att må så dåligt och sedan lura pengar av en också, säger Lena Kristiansson.

Polisen: ”Det är fult”

Marie Gustafsson, utredare vid bedrägerisektionen för polisen i region väst, säger att hon själv inte tidigare har hört talas om metoden som Lena Kristiansson råkade ut för. 

– Men de kommer på nya saker hela tiden. Det finns olika grupperingar, och var och en hittar sin egen nisch, säger hon.

Att bedragare utger sig för att vara polis är däremot inte ovanligt. De senaste veckorna har det varit en våg av falska poliser i Sydsverige som lurar äldre på bankkort, koder, guldföremål och annat av värde. 

Men falska samtal om att närstående har råkat ut för en allvarlig olycka är något nytt att vara uppmärksam på.

– Bara att luras kränker ens integritet. Att sedan spela på närståendes olycka är att ta bedrägeriet ett snäpp till. Det är fult, säger Marie Gustafsson vid polisen.

Ladda ner Kvällspostens app.