Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läraren fotograferade underliven på kolleger

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Medan kvinnorna satt vid fikabordet smög läraren ner sin mobilkamera under bordet och plåtade underliven på kollegerna.

När polisen gjorde husrannsakan i lärarens bostad hittades 45 000 bilder – många av dem var rumpor och sköten på både lärare och elever. 

Nu åtalas läraren för både kränkande fotografering och sexuellt ofredande. 

Kammaråklagare Ulrika Ekvall har lämnat in åtal mot den 44-årige läraren vid Helsingborgs tingsrätt.

Den omfattande polisutredningen är på över tusen sidor och vittnar om lärarens intresse för att samla bilder på både kolleger och elever.

Alltihop avslöjades av en 17-årig elev – en av de ungdomar som i smyg utsattes för lärarens attacker.

17-åringen var en av flera elever som efter skoltid fick extra hjälp av läraren att klara undervisningen.

– Det skedde i målsägandens bostad. Där bakom en spegel i sovrummet anbringades en avlyssningsutrustning så den tilltalade skulle kunna höra målsägandens röst, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall.

Allt avslöjades

Enligt misstankarna placerade läraren utrustningen där vid ett av de tillfällen han hjälpte 17-åringen med läxan.

När hon sedan möblerade om på rummet avslöjades alltihop.

– Det blev inledningen till att det gjordes husrannsakan i mannens bostad. Datorer och telefoner togs i beslag, säger Ulrika Ekvall.

Sammanlagt anträffades 45 000 bilder. En hel del var helt vanliga bilder. Men väldigt många var tagna i smyg och föreställde kvinnokroppar i olika positioner.

I många av fallen var det bara ben och rumpor som fotograferats. I flera fall har det ändå gått att identifiera vilka offren varit.

En ledtråd har varit de möbler som i flera fall funnits med på bilderna. De har kunnat kopplas till olika personer.

I åklagarens stämning ingår flera av de elever som den 44-årige läraren hjälpt med hemundervisning.

Närgångna bilder

Men bilderna hade också tagits under lektionstid. Det var närgångna bilder tagna i klassrumsmiljö. Med elever i tajta jeans till exempel.

Men där finns också kvinnliga kolleger som fotograferats i smyg på lärarrummet.

– Den tilltalade har helt enkelt sträckt ned mobilkameran under bordet och fotograferat underifrån. Det är bilder som tagits på kolleger som burit klänning eller kjol. Man ser bara ben och underkläder, säger Ulrika Ekvall.    

Även elevernas mammor har i lönndom blivit utsatta för smygfotografering. Det handlar om både ben, rumpor och urringningar.

För polisen har både elever och föräldrar beskrivit läraren som en duktig pedagog. Dessutom trevlig och lite rolig. Det var en lärare de litade på.

Ingen av de utsatta ska heller ha märkt att mannen haft framme sin mobiltelefon och fotograferat.

– Därför har det här kommit som en chock för flera av de inblandade, säger Ulrika Ekvall.

Kränkande fotografering

Inledningsvis ingick 16 flickor och kvinnor i utredningen. I åtalet som lämnats in till domstolen finns endast åtta kvar.

Orsaken är enligt åklagaren att lagen om kränkande fotografering inte gäller överallt. Att ta en närbild på en elevs rumpa eller underliv i klassrumsmiljö är inte olagligt. Däremot är lagen tillämplig om samma gärning sker i bostaden.

På samma sätt råder oklarheter kring vad som anses som ett ofredande eller inte. Enligt lagen måste målsäganden vara medveten om händelsen för att ofredandet ska anses ha skett.

Enligt Ulrika Ekvall finns dock en hovrättsdom från 2017 där en kvinna blivit fotograferad in under sin kjol i en rulltrappa. 

Den 44-årige läraren har nu åtalats för förberedelse till olovlig avlyssning i ett fall, kränkande fotografering i fem fall och sexuellt ofredande i två fall.

Mannen förnekar brott helt och hållet. 

Enligt tillgängliga uppgifter har han efter avslöjandet tvingats lämna sin tjänst på den aktuella grundskolan i nordvästra Skåne.