Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarstudent döms till fängelse för våldtäkt

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Foto: Christian Lindh / TT / TT NYHETSBYRÅN / CHRISTIAN LINDH
Högsta domstolen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

En läkarstudent i Lund får två års fängelse för våldtäkt efter att Högsta domstolen fastställt tingsrättens dom.

Därmed avslutas även tvisten med Lunds universitet, som länge har velat kasta ut studenten.

Efter en studentsittning i augusti 2018 gick den dömde våldtäktsmannen, som vid tillfället studerade till läkare, hem med en kvinna som också var student. 

I hennes hem tvingade han till sig sexuella handlingar, och sommaren 2019 dömdes han i tingsrätten till två års fängelse för våldtäkt.

Efter domen har läkarstudenten överklagat domen, vilket har gjort att han samtidigt kunnat fortsätta sina studier som vanligt vid Lunds universitet – trots att skolan har velat stänga av honom. 

För att Högskolans avskiljandenämnd ska kunna fatta beslut måste en dom ha vunnit laga kraft, vilket den inte har om den har överklagats. På grund av våldtäktsdomen fick studenten dock inte göra praktik med patientkontakter.

Men hovrätten fastställde tingsrättens dom, och nu har även Högsta domstolen gått på samma linje, vilket Sydsvenskan var först med att skriva om. 

Därmed står fängelsedomen kvar och straffet två års fängelse likaså. Den fastställda domen gör också att studenten inte kan fortsätta sina universitetsstudier.