Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkare hotade nioåring – riskerar förlora jobbet

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Den manlige läkaren dömdes tidigare i år för misshandel och olaga hot.Foto: Pressbild
Han har både slagit sin fru och hennes nioårige son.Foto: JENS CHRISTIAN

Den manlige läkaren slog sin fru och hotade att krossa hennes nioårige sons huvud.

Nu kräver IVO att han blir av med sin läkarlegitimation – då de allvarliga brotten har ”påverkat förtroendet” för honom.

Mannen som har varit legitimerad läkare sedan 2012 dömdes i Halmstads tingsrätt för misshandel och olaga hot tidigare i år. 

Domen föll efter att han slagit sin fru och attackerat hennes nioårige son vid flera tillfällen. En av gångerna spelade frun in hans vredesutbrott, och på ljudinspelningen hördes han på ett mycket aggressivt sätt hota med att krossa pojkens huvud och ta sönder hans tänder, enligt tingsrätten.

Hustrun har uppgett i förhör att hon ofta utsatts för psykiskt och fysiskt våld av sin make. Dessutom uppger hon att han tvingat henne till handlingar så som att tvätta hans fötter och dansa för honom. 

När Frivården gjorde en utredning av mannen har han uppvisat attityder som ”stödjer våld och hot”.

Slapp fängelse

Samtidigt har läkaren levt under ordnade förhållanden, enligt tingsrätten, och därför dömdes han till villkorlig dom i stället för de tre månaders fängelse som annars hade blivit påföljden.

Inspektionen för vård och omsorg kräver nu att hans legitimation som läkare återkallas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

”XXX har i yrkesutövningen gjort sig skyldig till flera allvarliga brott som är ägnade att påverka förtroendet för honom”, skriver IVO i sitt yrkande.

En legitimation ska återkallas om den legitimerade i eller utanför yrkesutövningen har gjort sig skyldig till ett allvarligt brott.

TV: Så här har du inte sett Björn Ranelid förr

Björn Ranelid dyker upp i helt nytt sammanhang