Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnlig jurist har nyckelroll i mångmiljonbedrägeriet

Hemma hos en av de misstänkta, en 40-årig pappa till en pojke som haft flera personliga assistenter hittade polisen bankdosor kopplade till assistenternas lönekonton.Foto: Polisen
I ett rum hos den åtalade 40-årige pappan fann polisen lyxvaror från bland annat Gucci som inte packats upp.Foto: Polisen
Polisen gjorde husrannsakan i januari i Malmö hemma hos en äldre funktionshindrad och delvis förlamad man. Hans hustru har senare åtalats tillsammans med sin manlige vän och dotter för grovt bidragsbrott.Foto: Polisen

En förlamad äldre man och en tonåring har utnyttjats för att försörja släktingar – men också för att ordna falska arbets- och uppehållstillstånd. Det misstänker polisen.

En kvinnlig jurist är i centrum för utredningen tillsammans med sin mamma och före detta make.

Polisen samlade bevis med dolda kameror och telefonavlyssning men kartlade också resor till en semesterlägenhet vid Medelhavet.

I januari i år gjorde Ekobrottsmyndigheten razzior på flera ställen i Malmö under ledning av kammaråklagare Björn Rosenlöf. Tillslagen ledde till ett massåtal som gäller grova bidragsbrott och grova bedrägerier. I förra veckan inleddes en mastodonträttegång mot de misstänkta i Malmö tingsrätt. Den ska pågå till mitten av augusti. 

Vice chefsåklagare Jenny Lindell har åtalat 25 personer, flera av dem är släkt med varandra. Förundersökningen är på flera tusen sidor. Och i centrum finns en delvis förlamad äldre man och en tonåring, båda bosatta i Malmö.

Vice chefsåklagare Jenny Lindell har åtalat 25 personer, flera av dem är släkt med varandra. Foto: TOMAS LEPRINCE

Bidragsfusk för miljoner

Kring dem har det sedan början av 2010 uppstått en verksamhet som tycks ha försett andra med sjukpenningsgrundande inkomster, arbets- och uppehållstillstånd och falska inkomstuppgifter som gör att de kan få till exempel banklån och sjukpenning, menar åklagaren. 

Utredarna fann också att en majoritet av de misstänkt falska personliga assistenterna slussat sina löner till släktingar till den äldre mannen och tonåringen. Totalt handlar det om cirka 16 miljoner kronor som främst Försäkringskassan, men också Malmö stad, ska ha lurats att betala.

Huvudpersonerna

Mormodern, 63 år, sjukpensionär. Misstänkt för grovt bidragsbrott tillsammans med en manlig vän och sin dotter som är jurist. Gift med en svårt funktionshindrad man som haft ett stort antal personliga assistenter. Mormor till tonårspojken som haft personliga assistenter.

 

Den manlige vännen, 56. Bor tillsammans med mormodern och hennes make i en femrumslägenhet i Malmö. Misstänks för grovt bidragsbrott tillsammans med mormodern och hennes dotter

 

Den kvinnliga juristen, 38 år. Dotter till mormodern. Misstänkt för grovt bidragsbrott. Mamma till tonårspojke som haft ett stort antal personliga assistenter. Polisen har bland annat granskat hennes resor till en semesterlägenhet i Grekland som ägs av hennes mamma.

 

Pappan, 40 år. Far till tonårspojken. Tidigare gift med den kvinnliga juristen. Misstänkt för bland grovt bedrägeri.

 

Direktören, 25 år, vd för assistansbolag. Misstänks för grovt bidragsbrott tillsammans med en släkting.

I utredningens centrum finns en kvinnlig jurist, tillika mamman till tonårspojken. Jenny Lindell menar att den kvinnliga juristen tillsammans med sin mamma – pojkens mormor – står bakom ett av uppläggen: att skaffa fram falska bevis som skulle visa att mormodern och hennes delvis förlamade make inte varit utanför EU mer än sex månader under ett och samma år. Om så varit fallet – och det misstänker åklagaren att det varit – hade han mist sina personliga assistenter, medan mormodern hade riskerat sin sjukpension.

Mormoderns samtal med den kvinnliga juristen avlyssnades i hemlighet av polisen efter att Försäkringskassan börjat ifrågasätta antalet timmar som den äldre mannen hade rätt att få personlig assistans.

Samtalen avslöjar, enligt åklagaren, hur juristen, mormodern och direktören för assistansbolaget tillsammans lurat Försäkringskassan att betala ut cirka 1,9 miljoner kronor.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN

Avslöjad i telefonsamtal

– Vad skall jag leva av, säger mormodern i ett samtal med assistansbolagets direktör, som också är åtalad som misstänkt för grovt bidragsbrott.

Den kvinnliga juristen hade flera samtal med mormodern om detta och hur assistansersättning och sjukpensionen skulle räddas. Samtalen avlyssnades av polisen.

Samtalen avslöjar, enligt åklagaren, hur juristen, mormodern och direktören för assistansbolaget tillsammans lurat Försäkringskassan att betala ut cirka 1,9 miljoner kronor.

Rättegång i två månader

Rättegången är indelad i fyra delar. Den började i förra veckan och pågår i cirka två månader. Brotten ska ha begåtts från 2011 till och med januari 2018.

Den första delen av rättegången avser det grova bedrägeri och grova bidragsbrott som gäller den äldre mannens personliga assistenter. 

Den andra delen avser att han, hustrun och hennes manlige vän misstänks ha varit utomlands för länge. Hans hustru har ett hus i Serbien men också en lägenhet på Kreta.

– Om man är utanför EU mer än sex månader så anses man inte vara bosatt i Sverige, säger åklagaren Jenny Lindell.

Den tredje delen avser assistansersättning till tonårspojken. Den förhandlingen inleds i mitten av juli. Den sista delen avser bankbedrägeri som tonårspojkens pappas misstänks ha medverkat i tillsammans med andra.

KvP: Hur kom man det här på spåret?
– Jag var inte med från början. Men som jag har förstått det var det något som inte stämde med tidsrapporterna till Försäkringskassan, säger Jenny Lindell.

I utredningen finns också uppgifter om att Försäkringskassan tidigt fått tips att misstänkt fusk. För att samla bevis använde polisen hemliga tvångsmedel.

– Förutom tidsrapporter och räkningar består en stor del av bevisning av filmer från hemlig kameraövervakning och telefonavlyssning, säger Jenny Lindell.

Alla tre står nu åtalade som misstänkta för grovt bidragsbrott. Ytterligare en man drogs in i härvan – det handlar om en nära vän till mormodern som kvitterat ut stora belopp som personlig assistent åt hennes make, den äldre funktionshindrade mannen. Även mannens son har fått betalt för att vara personlig assistent, men i förhör berättar sonen att han egentligen ägnar mest tid åt att spela fotboll i sitt hemland och att han enbart reste till Sverige när det var säsongsuppehåll.

Pappan tog sonens lön

Sonen säger att han själv aldrig fick någon ersättning för att han ibland var hos den äldre mannen. Däremot fick han arbets- och uppehållstillstånd. Hans lön, minst 348 831, gick visserligen in på hans bankkonto men togs ut av den äldre mannens hustru, mormodern. Hon hade fullmakt att disponera kontot och delade pengarna med sin manlige vän.

– Men de betalade mina flygresor, säger fotbollsspelaren i ett förhör och syftar på sin pappa och mormodern.

Mormoderns manlige vän kom till Sverige 2010. Han fick några år senare hjälp av den kvinnliga juristen för att få stanna kvar i Sverige. Arbetet som han hade var ett och samma - att vara assistent åt den äldre mannen. Det var så han fick arbets- och uppehållstillstånd i Sverige. Han ska enligt förundersökningen varit i bosatt i samma lägenhet som den äldre mannen och hans hustru, mormodern.

Genom att studera bankkonton som tillhör mormodern och hennes manlige vän kan Ekobrottsmyndighetens utredare visa att pengar som betalats till den äldre mannens personliga assistenter överförts till konton som mormodern har gemensamt med sin manlige vän. 

Polisens spanare tog den här bilden på en ung man vars pappa är nära vän med hustrun till en delvis förlamad man. Mannen på bilden är en av de som misstänks ha kvitterat ut lön som personlig assistent men aldrig utfört något arbete.Foto: Polisen

Assistent bodde 65 mil från Malmö

En annan av assistenterna har varit bosatt i Stockholmsområdet sedan 2004, cirka 65 mil från den äldre mannen men ändå varit assistent till både honom och tonårspojken. Under tiden den här mannen ska ha varit personlig assistent i Skåne har han bland annat varit i Israel, Ungern och Riga, enligt Försäkringskassan. De  280 671 kronor som han fått i lön har enligt misstankarna överförts till mormodern.

Under åren 2014 till och med augusti 2017 tog den manlige vännen emot sammanlagt 1 985 788 kronor från påstådda assistenter.

Officiellt tjänade mormodern i genomsnitt cirka 190 000 kronor om året. Vid husrannsakan i hennes lägenhet i Malmö, där hon bor med sin make och sin manlige vän, fann polisen handlingar och bankdosor och koder som visar att hon haft tillgång till bankkonton som egentligen tillhör makens personliga assistenter.

Ekobrottsmyndigheten satt upp en dold kamera för att bevisa att en äldre tullstolsbunden man bosatt i Malmö användes som redskap för att lura Försäkringskassan. Kvinnan i mitten är hans hustru.Foto: Polisen

Tiotal assistenter åtalade

Mormodern är tillsammans med sin manlige vän åtalad för att vid 246 tillfällen mellan åren november 2011 och den 3 januari 2018 ha lämnat felaktiga uppgifter om hjälp som personliga assistenter gett hennes make. Totalt har de lurat Försäkringskassan att betala ut sammanlagt cirka 9,4 miljoner kronor, anser åklagaren.

Tonårspojkens 40-årige pappa var tidigare gift med den kvinnliga juristen. Även pappan är åtalad och misstänks bland annat för grovt bedrägeri. I utredningen förekommer dessutom pappans mamma. Hon har kvitterat ut cirka 900 000 kronor som personlig assistent åt tonårspojken. Ekobrottsmyndighetens utredare konstaterar att 94 procent av hennes lön förts över till hennes 40-årige son.

Även tonårspojkens mamma, den kvinnliga juristen, har på samma sätt fått minst en assistents lön överförd till sitt konto, enligt myndigheten. I överföringen har det stått att det är återbetalning av lån.

Ett tiotal assistenter har åtalats som misstänkta för grovt bidragsbrott. Direktören för assistansbolaget och dennes syster misstänks för att medverket i den brottsliga verksamheten.

Nästan samtliga misstänkta har under förhör nekat till brott.