Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnan: Min pojkvän tvingade mig att råna

Brutala rånare ställs inför rätta - Greve Carl Piper ett av offren
Enligt förundersökningen skriver kvinnan här på ett kontrakt för en av hyrbilarna som användes vid rånen.Foto: POLISEN
Kvinnan menar att hon blev tvingad att råna av sin kriminelle pojkvän.

Den 19-åriga kvinnan dömdes till tre års fängelse för att ha deltagit i gårdsrånen tillsammans med sin 31-årige pojkvän och ytterligare en man.

Nu överklagar kvinnan domen – och vill frikännas helt.

– Hade det varit egen vilja så hade jag aldrig gjort det, har kvinnan uppgett i förhör.

Det så kallade ”kärleksparet”, en 31-årig man och en 19-årig kvinna har båda dömts till fängelsestraff för rånturnén på den skånska landsbygden – där rånet av greve Carl Piper blivit det mest uppmärksammade. 

Den 31-åriga mannen förekommer sedan tidigare på ett 20-tal punkter i belastningsregistret. 

Hans flickvän, som dömdes till tre års fängelse, har medgett att hon deltog i gärningarna men under rättegången sade hon sig ha blivit tvingad att delta.

– Jag anser mig själv som oskyldig för jag blev tvingad till detta. Det var ingenting jag ville och hade det varit egen vilja så hade jag aldrig gjort det, har hon sagt i förhör.

”Jag blir rädd när han blir så arg”

Nu överklagar kvinnan domen och vill bli helt frikänd, vilket även Ystads Allehanda skrivit om.

– Hon har ju varit med på plats vid flera av de här tillfällena och hon menar att hon har tvingats att vara med. Vi påstår att hon inte har kunnat ta sig ur det här, inte vågat och inte kunnat, säger kvinnans advokat Mikael Nilsson.

Malmöparet åt på McDonalds i Staffanstorp efter ett av rånen.Foto: POLISEN
I häktet där bara mannen och kvinnan satt hittade personalen meddelanden på toaletten skrivna i ketchup.Foto: POLISEN

Under polisutredningen hördes flera av kvinnans vänner och familj och där uppgav de att 19-åringen var ”förblindad” av kärlek men också rädd för sin pojkvän. 

– Det är typiskt för henne att göra som andra utan att tänka sig för, för egen del. Det är här, det tragiska, att han kommer in i bilden, säger en anhörig i förhör.

Under rättegången uppgav kvinnan bland annat att pojkvännen tidigare har hotat och slagit henne och att de ofta bråkat, enligt domen.

– När han bli så arg vill ingen bråka med honom, jag blir rädd när han blir så arg, har kvinnan sagt i förhör. 

Överklagas från båda håll

Tingsrätten menar dock att man inte funnit stöd för att det funnits ”tvångsmoment med i bilden”. Hon har beskrivits som ”aktiv” av flera av brottsoffren och ska bland annat ha uttalat hot, enligt domen.

”Tingsrätten anser således att NN inte befunnit sig i en sådan tvångssituation som kan utgöra nöd, utan tvärtom deltagit fullt ut i brottsligheten såsom gärningsman”

Den 31-årige pojkvännen dömdes till fängelse i sex år och sex månader. Även han har överklagat. Enligt domen har han uppgett att kvinnan skyllde på honom som hämnd ”för att han stötte på en annan tjej”.

Även kammaråklagare Emma Adolfsson har överklagat domen och kräver längre fängelsestraff för de båda männen.

– Jag överklagar fullt ut på alla gärningar, har Emma Adolfsson sagt till Ystads Allehanda.

Gårdsrånen: Detta har hänt

Under två veckor i januari begav sig en 31-årig man och hans 19-åriga flickvän på en rånturné på den skånska landsbygden på Söderslätt och Österlen. De agerade ibland tillsammans med en tredje man, en 24-åring. 

Rånarna var inriktade på förmögna äldre som bor ensligt. Offren har vittnat om hur de utsatts för våld och hot under rånen.

Det mest uppmärksammade fallet var rånet av greve Carl Piper vid Högestads gods. 

I slutet av januari greps det så kallade ”kärleksparet” och i mars häktades den 24-årige mannen, han satt då redan i häktet för ett annat brott.

Den 9 juli dömdes 31-åringen till sex år och sex månaders fängelse, 19-åringen till tre år, 24-åringen till ett år och åtta månaders fängelse.

 De båda männen stod åtalade för rånet mot greve Carl Piper men friades. 

Kammaråklagare Emma Adolfsson har överklagat domen och vill att de båda männen ska få längre fängelsestraff. Hon vill att de även ska dömas för rån av normalgraden för rånet på Carl Piper.

31-åringen och 19-åringen har också överklagat domen. 19-åringen vill frias helt.

Här fångas rånarna på film – när de för bort greve Carl Piper: