Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna våldtogs av ex-sambo – efter att han drogat henne

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: JENS CHRISTIAN

Kvinnan sökte vård eftersom hon kände sig konstigt trött, och drabbades av minnesförluster.

Sanningen bakom symptomen var chockerande.

Hennes tidigare sambo hade drogat henne för att våldta henne – och sedan filmat övergreppen.

Vid ett tillfälle befann sig parets barn i sängen.

Kvinnan sökte under 2018 och 2019 läkarvård flera gånger – efter att ha drabbats av trötthet som lett till att hon fallit i sömn och sedan vaknat med minnesförlust.

För vårdpersonal har hon beskrivit ett tydligt mönster där hon på kvällen har känt sig ”annorlunda”, sedan sovit och vaknat med en känsla av förvirring utan några minnesbilder av natten samt att hon har haft en känsla av att vara ”berusad/neddrogad”. 

Hon ska även ha känt en metallisk smak i munnen i samband med måltiderna. 

Mannen och kvinnan som tidigare levt ihop var separerade när övergreppen skedde, men mannen hade nyckel till kvinnans bostad då de har gemensamma barn. 

Hovrätten: Kvinnan var medvetslös

Under rättegången i Kalmar tingrätt har åklagaren kunnat visa filmer som man funnit i mannens ägo. Filmerna visar hur mannen har sex med kvinnan utan att hon överhuvudtaget rör sig eller ger några ljud i från sig. 

Mannen menar att kvinnan varit med på det hela och varit vaken, men kvinnan har inget som helst minne av att händelserna ägt rum. 

Enligt hovrättens bedömning har kvinnan inte varit vid medvetande under samlagen. Det är även bevisat att mannen regelbundet hämtat ut narkotikaklassad medicin i form av sömnmedel och att spår av medicinen hittats i bland annat kvinnans hår, vilket tyder på att det intagits under betydande tid. 

Gjorde sökningar på datorn

Hovrätten noterar även att mannen på sin dator gjort sökningar på orden ”sleep-sex” och ”passed out fuck”, vilket visar på att han inte varit främmande för fenomenet. 

I tingsrätten dömdes mannen för sex fall av grov våldtäkt, samt ett fall av grovt sexuellt tvång. Påföljden blev åtta års fängelse. 

I hovrätten mildrades dock rubriceringen till våldtäkt och sexuellt tvång. Detta trots att kvinnan drogats till medvetslöshet och våldtagits i sitt hem där parets gemensamma barn vid ett tillfälle befunnit sig i samma säng. 

Hovrätten dömde honom till fem års fängelse för sex fall av våldtäkt, ett fall av sexuellt tvång och flera fall av kränkande fotografering.

”Av filmsekvenserna framgår att vart och ett av övergreppen har ägt rum under en förhållandevis kort tid och att någon särskild brutalitet inte har förekommit. Målsäganden har inte heller tillfogats några fysiska skador av övergreppen”, skriver hovrätten i sin bedömning. 

Nu fastställs denna dom eftersom Högsta domstolen beslutat att inte pröva fallet.

Mannen ska vara fortsatt häktad tills dess att domen verkställs. 

Lokal avspärrad i jakten på försvunnen man i Karlskrona

Lokal avspärrad i sökandet efter försvunnen man i Karlskrona