Kvinna misstänkt mördad – oklar relation till mannen

Misstänkt mord på öppen gata – kvinna hittad död.
En kvinna hittades misstänkt mördad i Alvesta på lördagen.
Foto: Carl Carlert
Polisens kriminaltekniker har skickats till platsen.
Foto: Carl Carlert

Kvinnan som dödades på öppen gata i Alvesta på lördagen har nu identifierats.

Polisen säger sig ha en klar bild av vad som har hänt. 

Däremot tycks det inte ha funnits någon uppenbar relation mellan kvinnan och mannen som är anhållen misstänkt för mord.

– Under dagen i dag ska fortsatta förhör hållas med den anhållne mannen tillsammans med hans försvarare, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö.

Larmet kom först in från vittnen som så en pågående misshandel i centrala Alvesta strax efter lunchtid på lördagen. En kvinna hittades skadad utomhus och avled senare till följd av sina skador.

En man i 35-årsåldern greps i en lägenhet i anslutning till den misstänkta attacken. Han anhölls under kvällen på sannolika skäl misstänkt för mord och ett kort inledande förhör hölls.

– Under dagen i dag ska fortsatta förhör hållas med den anhållne mannen tillsammans med hans försvarare, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö i ett pressmeddelande.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, identifierades först senare, och hennes anhöriga är underrättade.

Enligt polisen fanns ingen uppenbar relation mellan mannen och kvinnan som de känner till inledningsvis, mer än att båda var boende i Alvesta.

– Det kan säkert dyka upp i förhör och i utredningen, men det finns ingen omedelbar relation som vi känner till i form av make, maka eller sambos. Men det kan finnas andra relationer, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Uppgifter: Använde kniv

En hel gata spärrades av under lördagen och polisen är på plats även på söndagen som en del av utredningsarbetet.

– Under gårdagen gjordes också omfattande brottsplatsundersökningar på platsen för mordet. Därutöver genomfördes ett flertal förhör med vittnen som befunnit sig i nära anslutning till brottsplatsen. Ytterligare vittnesförhör kommer att genomföras under söndagen, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström i pressmeddelandet.

Vidare kan den tekniska undersökningen komma att kompletteras av ytterligare undersökningar från mannens och kvinnans bostad.

Det misstänkta mordet ska ha skett framför ögonen på andra människor, som har uppgett att en kniv eller någon annan form av tillhygge användes. 

Vittne: ”Jag mår illa”

Smålandsposten har pratat med ett vittne till händelsen som känner sig skärrad.

– Jag mår illa när jag ser sånt här. Jag trodde aldrig att jag skulle se sånt här i mitt liv, det här var det värsta jag sett, säger vittnet till tidningen. 

Polisen vill inte kommentera hur brottet ska ha gått till med hänsyn till utredningen och eventuell vittnespåverkan.

– Vi har en ganska bra bild av vad som hänt. Fler personer ska höras och det ska styrkas av den tekniska undersökningen, men vi har en bra aning om hur det har gått till, säger Calle Persson vid polisen.

Enligt lokalpolisen Ola Severinsson känns det jobbigt att Alvesta drabbats av ett misstänkt mord. 

– Att ha ett mord i Alvesta, det är inte så jätte ofta vi har det. Det brukar vara Stockholm, Göteborg och Malmö när man hör talas om mord. Nu är det även i Alvesta och det är klart att det känns jättejobbigt, säger Ola Severinsson till SVT Småland.

Under 2020 anmäldes 1 557 327 brott i Sverige. Det är en ökning jämfört med året innan, det visar statistik från BRÅ.