Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinna låtsades vara polis – misstänks ha lurat äldre

Äldre kvinnor väljs ut som måltavlor av de falska poliserna, enligt polisen.
Foto: Shutterstuck
Kvinnan greps med 280 000 kronor på sig.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

En ung kvinna har häktats misstänkt för att ha utgett sig för att vara polis – och lurat en äldre kvinna på pengar.

När hon visiterades hittades nästan 300 000 kronor innanför kläderna.

Nu går polisen ut och varnar för tillvägagångssättet.

Den 25-åriga kvinnan som sitter häktad sedan förra veckan misstänkt för grovt bedrägeri ska ha tagit kontakt med en äldre kvinna över telefon och utgett sig för att komma från polisen. På det viset ska hon ha fått den äldre kvinnan att lämna ifrån sig sina tillhörigheter till kvinnan.

När kvinnan senare greps och visiterades hittades runt 280 000 kronor i behån, vilket polisen misstänker kommer från bedrägeriet mot kvinnan.

Polisen går nu ut och varnar för flera likartade bedrägeribrott som ägt rum i Syd- och Västsverige samt Stockholmsregionen.

Riktar in sig på polska namn

Tillvägagångssätten är enligt polisen att gärningspersonen ringer upp äldre offer och talar flytande polska. De väljer därför att kontakta just kvinnor med polskklingande förnamn, skriver polisen på sin hemsida.

– Det kan vara att man vill etablera ett förtroende hos den polsktalande målsägande, säger polisens presstalesperson Calle Persson till TT.

När de väl har kontakt säger de att offret snart kommer att utsättas för ett rån och att det finns beväpnade personer i området, enligt polisens uppgifter. Därefter erbjuder den falska polisen att ta hand om den äldre kvinnans smycken och kontanter för att hon ska slippa bli rånad.

FLER NYHETER: Bedragare hyr ut Cecilias sommarhus