Falska poliser lurar 100-åriga kvinnor

Tobias Bråhammar, kommunpolis i Malmö, berättar om tillvägagångssättet.
Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region Syd.
Foto: Anna Hermansson
Offren för den nya brottsvågen är nästan uteslutande äldre. Obs arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Enligt polisen är det ”oerhört allvarligt”.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Under loppet av några timmar på måndagskvällen drabbades tio kvinnor i åldrarna 95 till 100 år i Skåne. Kvinnorna hade kartlagts av bedragare som låtsas vara poliser och vill komma hem till dem. Männen vill bland annat komma över kvinnornas bankkort och koder.

Polisen varnar nu äldre ensamma kvinnor. Männen som låtsas vara poliser är fortfarande på fri fot.

De falska poliserna försöker lura sig in hos de äldre. Metoden är att de först ringer för att skapa kontakt, sedan kommer de hem till kvinnorna. Polisen misstänker att kvinnorna kartlagts i förväg med hjälp av lätt tillgängliga uppgifter som finns på en rad hemsidor.

– De falska poliserna uppger att de vill återlämna upphittat gods, säger kommunpolisen Tobias Bråhammar på en presskonferens under tisdagen.

Men de kan också påstå att kvinnan råkat ut för bedragare som använt hennes personuppgifter för att handla. En kvinna i 75-årsåldern som är bosatt centrala Ystad blev vid 16-tiden på måndagen uppringd av en falsk polis som bad henne komma till en butik i Malmö för att identifiera personer som använt hennes personuppgifter.

– Så arbetar inte polisen, säger Rickard Lundqvist vid polisens regionledningscentral i Malmö.

Kvinnan lät sig inte luras, avbröt samtalet och ringde polisen.

Tobias Bråhammar, kommunpolis i polisområde Norr i Malmö.
Foto: Micke Ölander

Under måndagskvällen slog de falska poliserna till mot minst nio äldre kvinnor i ett avgränsat geografiskt område i Malmö: samtliga offer bor i Limhamn eller Slottsstaden. Första larmet kom kl 17. Sedan fick Malmöpolisen uppgift i stort sett varje timme fram till cirka kl 22 om falska poliser som sökt kontakt med äldre kvinnor i deras hem. I efterhand har deras rörelser kartlagts.

I sju av fallen har försöken misslyckats. I två av fallen fick de komma hem till den äldre. 

– Om man blir kontaktad så kan man ringa 11414 och först kontrollera om polisen har ett ärende på den adress där man bor, säger Tobias Bråhammar.

Han uppmanar också alla som tror sig ha sett misstänkta personer eller bilar under måndagen i de aktuella bostadsområdena att kontakta polisen.

Kvinna i 100-årsåldern drabbad

En av de drabbade under söndagskvällen är en kvinna i 100-årsåldern. Flera gärningsmän, som utgav sig för att vara poliser, tog sig in i hennes lägenhet. Det är inte känt om de fick med sig några värdeföremål.

I något fall har de falska poliserna blivit aggressiva och hotfulla om de nekats tillträde till kvinnornas bostäder. Polisen går nu igenom fallen och sammanställer den information man fått fram för att se vad de har gemensamt, och hur man ska gå vidare.

Så luras de falska poliserna

Ringer till kvinnorna och uppger sig vara poliser som utreder brott eller påstår att man ska återlämna stöldgods.
Vill komma hem till kvinnornas bostäder för att kunna komma in i kvinnornas hem.
Försöker komma över smycken, pengar och värdesaker men kan också försöka få kvinnorna att lämna över sina bankkort och koder.
De flesta fallen har inträffat när de är mörkt
Utnyttjar att äldre ofta har dåligt minne och dålig syn vilket försvårar för polisen att samla in bevis.

– I något av fallen kan man kanske hitta tekniska spår, det är något vi analyserar, säger Rickard Lundqvist.

I fredags anhölls en person i Åstorp för liknande brott. Den gången blev en 90-årig kvinna bestulen på bland annat smycken. Polisen ser i nuläget ingen koppling till de falska poliserna i Malmö. 

Polisen: ”oerhört allvarligt”

Polisen ser allvarligt på brotten som enbart riktas mot äldre kvinnorna

– Det här är oerhört allvarligt, inte minst för att man ger sig på människor som är äldre och kan vara särskilt utsatta på grund av sin ålder. Givetvis också för att man utger sig vara något som ska stå för trygghet och säkerhet i samhället och att man spelar på att personer litar på att poliser är till för att hjälpa, säger Rickard Lundqvist.

Nils Norling, pressinformatör vid Malmöpolisen:

– De arbetar med att luras, det är deras jobb, de lurar äldre människor, säger polisinformatör Nils Norling vid en pressträff i Malmö.

Liknande brott förekommer ofta och just i bostadsområden där de bor äldre, ensamstående kvinnor. Men det som hände under måndagen i Malmö var ovanligt på ett sätt. Männen som låtsas vara falska poliser agerade snabbt.

Bedragarna byter ort

Första larmet till polisen kom kl 17. Under fem timmar rörde sig en eller flera män i Slottsstaden och Limhamn på nio olika adresser och blev insläppta hos två kvinnor.

Av erfarenhet vet poliser som arbetar med den här typen av ärenden att bedragarna snabbt kan flytta från en ort till en annan. Det visar också tidigare förundersökningar.

Polisens tips – så skyddar du dig

• Om du blir kontaktad av någon som säger sig var polis. Ring 114 14 och kontrollera om polisen har ett ärende på din adress.

• Lämna aldrig ut bankkort och koder på uppmaning. Så jobbar varken polis eller bank.

• Om personer säger sig vilja återlämna stöldgods, be att få komma till en polisstation och hämta det. Generellt sätt söker inte polisen upp folk i deras hem för att överlämna stöldgods.

• Var försiktig. Låter uppgifter märkliga så ska man lita på magkänslan. Ring polisen och fråga om du känner dig osäker.

• Om personer knackar på och utge sig vara polis ska de alla antingen ha komplett polisuniform eller kunna visa upp giltig polislegitimation.

• Tränger någon sig in i din bostad och säger sig vara polis. Ring 112.

Under hösten fick polisen i Skåne in flera anmälningar om liknande brott. Men på andra orter. Det finns sedan tidigare 30 anmälningar i Sydsverige om liknande brott, enligt TT. I november gjordes till exempel i Kronobergs län flera anmälningar av äldre som kontaktats och sökts upp av personer som utgett sig för att vara poliser.

I de fallen har bedragarna uppgett att de behöver kvinnornas bankkort och koder för att klara upp brott som det påstått att kvinnorna utsatts för.