Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna häktad – misstänks ha tagit med sitt barn till IS

En kvinna som misstänkts för att ha anslutit sig till IS 2014 har återvänt till Sverige tillsammans med sina tre barn. Nu har hon häktats misstänkt för grov egenmäktighet med barn.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Den kvinna i 30-årsålder som varit internationellt efterlyst och greps på Arlanda häktades i dag av Lunds tingsrätt, rapporterar TV4 Nyheter. Hon misstänks ha tagit med sitt barn till Syrien och gått med i terrorgruppen IS.

– Hon bestrider ansvar för brott, säger advokaten Lars Kruse, som är kvinnans ombud, till Kvällsposten.

Pappan fick ensam vårdnad om barnet efter att kvinnan lämnat Sverige. Hon var under en tid bosatt i Landskrona. Paret hade då separerat. Efter att kvinnan flyttat till Landskrona upplevde pappan att hon genomgick en radikal personlighetsförändring.

När tingsrätten beslöt att pappan skulle ha ensam vårdnad grundades beslutet på uppgifter från honom att hon vistades i Syrien hos IS. Hon hade påstått för pappan att hon och sonen skulle på semester i Turkiet när hon lämnade Sverige. Barnet var då två år gammalt.
Kvinnan har sedan dess varit internationellt efterlyst som misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Visade bild på IS-man

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

– Hon bestrider ansvar för brott och det kommer en förklaring men jag kan inte lämna fler kommentarer, säger advokaten Lars Kruse som är kvinnans ombud.

Pappan polisanmälde mamman den 30 augusti 2014. Hon blev senare häktad i sin frånvaro. En kort tid efteråt ska en bekant till kvinnan berättat för pappan att kvinnan påstått att hon ska gifta sig med en man som stred för IS. Kvinnan ska också ha visat bilder på mannen för sin bekant.