Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kriminella ligorna stjäl skänkta kläder

Med hjälp av gömda kameror tog SVT tjuvarna på bar gärning.
Foto: Privat

Organiserad brottslighet ligger bakom stöld av kläder från återvinningsboxar – och pengar från kläder som skulle gått till bistånd hamnar rakt i fickorna på kriminella, rapporterar ”Uppdrag granskning”.

– Vi får höra att välorganiserade ligor under flera år ska ha plundrat återvinningsboxar över hela landet. Tusentals ton kläder sägs försvinna, men ingen vet vart stöldgodset tar vägen, säger reportern Axel Humlesjö i ”Uppdrag granskning”.

Runtom i Sverige finns återvinningsboxar där människor kan skänka kläder till biståndsorganisationer. Kläderna ska gå till de allra mest utsatta runtom i världen.

Nu kan SVT:s ”Uppdrag granskning” avslöja att boxarna blir bestulna på flera ton klädesplagg årligen. 

Genom att gillra kameror och spårsändare vid tre olika återvinningsstationer kunde reportrarna bekräfta misstankarna:

SVT fångar tjuvarna på bar gärning. Klädda i gröna reflexjackor låser de upp återvinningsboxarna och lyfter över kläder in i en skåpbil, tillsammans med spårsändarna.

– Alla våra sändare har hamnat på ett och samma ställe. Att döma av kartan ett industriområde söder om Stockholm, säger reportern Axel Humlesjö i ”Uppdrag granskning”.

Med hjälp av en drönare kan reportrarna följa hur de stulna kläderna lastas in i en långtradare för att senare åka med färja till Lettland. Enligt journalisterna fortsätter stölderna vecka efter vecka, månad efter månad, och vinsten är stor.

Drönarbilden avslöjade hur de stulna kläderna lastades in i långtradare .
Foto: SVT

Flera tusen ton

Human Bridge är en av de största aktörerna i Sverige med sina 2 500 återvinningsboxar runtom i landet. Kläderna säljs i sin tur till uppköpare i Europa och en del av pengarna går till deras biståndsverksamhet. De skickar varje vecka flera containrar med sjukvårdsutrustning till länder i Östeuropa, Mellanöstern och Afrika, enligt uppgifter till ”Uppdrag granskning”.

Verksamhetsledaren på Human bridge uppger att det kan vara upp till 1 500-2 000 ton kläder som stjäls årligen.

– Som vi räknat och vad vi förstått så tror vi att det är 30 ton i veckan som de plockar oss på, det är nästan 150 000 kronor, säger en av chaufförerna på Human bridge till ”Uppdrag granskning”.

”Uppdrag granskning” tipsas om flera biståndsorganisationer som fungerar som fasader för pengatvätt. På ett flertal återvinningsboxar som undersöks finns telefonnummer till företag som inte svarar. Ett av dem leder till Malmö. Men när ”Uppdrag granskning” söker upp ägaren till företaget så får de svar att företaget är avvecklat. 

SVT åkte till Lettland

”Uppdrag granskning”-redaktionen bestämde sig till slut för att följa efter lastbilen, hela vägen till Lettland. Det resulterade i en katt- och råttajakt som varade i flera dagar innan GPS-sändarens batteri tog slut och lastbilen tappades bort. 

I ett sista försök att se vem som tar emot de stulna kläderna tog de svenska reportrarna hjälp av lettiska kolleger som hittat en ledtråd.

En av annonserna ledde till en adress där den tidigare GPS-sändaren befunnit sig innan batteriet gått ur. Det visar sig att de stulna kläderna som kommer från Sverige nu säljs på två second hand-butiker i Lettland. Ägaren till second hand-butikerna, som också säljer kläderna på nätet, vägrar prata med journalisterna. 

Enligt Human Bridge polisanmäls varje enskild plundring men väldigt lite händer. I ett mejl till ”Uppdrag granskning” skriver polisen att de känner till klädstölderna och att ligorna som ligger bakom ofta sysslar med annan brottslighet. Brottslighet som ger väldigt låga fängelsestraff men omsätter väldigt mycket pengar. 

”Även om stölder ur välgörenhetscontainrar är moraliskt förkastligt behöver brottsbekämpningen mot den här typen av brott viktas mot andra brott”, skriver polisen i ett mejl till ”Uppdrag granskning”. 

Mer krim:

Ljud från rätten: Utpekad gängledare pressas av åklagaren

Rättegången mot kriminella i Vårbynätverket fortsätter, 30 personer står åtalade för bland annat stämpling och försök till mord.