Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Köpte dåligt hembränt – knivhotade hyresvärd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
68-åringen har nu dömts vid Kalmar tingsrätt.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

En 68-årig man bad sin hyresvärd köpa sprit åt honom.

När 68-åringen väl började dricka tyckte han att det smakade som dålig hembränd sprit – och gick till attack mot hyresvärden med kniv.

– Det är möjligt att jag sade något med att jag skulle döda honom, men det är ju sådant där som man säger, berättar han i polisförhör. 

Nu döms mannen för olaga hot. 

Klockan 22.30 den 16 januari i fjol fick polisen larm om ett misstänkt mordförsök i Borgholms kommun.

En 68-årig man hade gått till attack mot sin hyresvärd med kniv då han blivit upprörd över kvalitén på spriten hyresvärden köpt åt honom. Tidigare under dagen hade 68-åringen ringt till hyresvärden som då befann sig på sitt jobb och bad honom köpa en 37,5 centiliters flaska vodka.

Senare under dagen räckte hyresvärden över spritflaskan till 68-åringen. 68-åringen berättar i polisförhör att han betalade 100 kronor för flaskan eftersom de är värda 109 kronor. Gången innan hade han betalat 150 kronor men inte fått växeln tillbaka, har han uppgivit.

Kniven som misstänks ha använts under hotet.
Foto: POLISEN

”Jag har en spärr”

Han blev därför upprörd eftersom hyresvärden lurat honom på pengar och sprang in i hans hus för att konfrontera honom, berättar han i polisförhör. I rätten berättade han också att kvalitén på spriten var så dålig att det smakade som dåligt hembränt, skriver Ölandsposten.

– Det är möjligt att jag sade något med att jag skulle döda honom, men det är ju sådant där som man säger. Jag skulle dock aldrig kunnat göra det. Jag har en spärr. Det är också möjligt att jag hotade honom med en kniv, säger 68-åringen i polisförhör. 

Enligt hyresvärden var situationen väldigt obehaglig. Han hörde hur 68-åringen kom in i hans hus och skrek ”jag ska döda den jäveln”.

Döms i tingsrätten

– Jag hoppar ur sängen för att försvara mig och ser att han har en kniv i handen. Jag gav honom en höger i självförsvar, säger hyresvärden i polisförhör. 

Den 13 april i fjol åtalades 68-åringen för grovt olaga hot vid Kalmar tingsrätt. 

Hotet var sådant att hyresvärden kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”, stod det i stämningsansökan. 

Nu har 68-åringen dömts för olaga hot och straffet blir skyddstillsyn. 

SE FLER NYHETER: Här spränger 16-årig flicka butiken i Malmö

Åtalas för bombdådet • Åklagaren: ”Allt vanligare att yngre personer utnyttjas”