Kokainligan ringde sina mammor

Avslöjar knarkkurirernas panik i båten • 60 kilo kokain hittades på strand
Nästan 60 kilo kokain flöt i land på stranden.
Foto: Tullverket
De två männen fastnade i småbåtshamnen i Höganäs.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De två männens uppdrag var tydligt: plocka upp kokainet som lämnats i havet utanför Skåne.

Men båten gick sönder och kokainet försvann. Kvar i småbåtshamnen i Höganäs satt de två männen.

Deras växande panik hörs tydligt i avlyssnade telefonsamtal som podcasten Spotify Dok har tagit del av.

”Jag sitter i en båtjävel. Jag sitter här och är helt förstörd”, säger en av männen i ett samtal där han försöker låna pengar av sin mamma för att kunna ta sig tillbaka hem till Stockholm.

Samtalen var avgörande för att de två männen kunde dömas till långa fängelsestraff.

I mitten av september i fjol låg två män och drev i en båt i havet utanför Höganäs. Båten var trasig och det var kraftig sjögång. En av de två männen hade drabbats av svår sjösjuka och kämpade för att hålla tillbaks spyorna.

De två männen, i dag 35 och 23 år gamla, såg ingen annan utväg än att larma sjöräddningen. 

Tullen underrättades och de reagerade på den ene av de två männen, 35-åringen, enligt Spotify Doks nya dokumentär ”Kokainet på stranden”.

Mannen hade tidigare bott i Spanien och Colombia och på hans belastningsregister stod inte mindre än 34 punkter att finna – bland annat vålds- och narkotikabrott. Och han var just frigiven från ett fängelsestraff.

Männens uppdrag, ska utredningen senare visa, ska ha varit att hämta upp en rejäl laddning kokain som fästs vid en boj och lämnats i havet utanför Skånes västkust. Men det berättar männen så klart inte för tullarna i hamnen. I stället hävdade männen att de varit ute på en fisketur när deras båt gått sönder, enligt dokumentären.

Trots den förklaringen fattade tullen beslut om att avlyssna mannens telefon, ett beslut som skulle få avgörande betydelse för den fortsatta händelseutvecklingen.

Kokainet var förpackat i plastsäckar.
Foto: Tullverket

Kokain i väskor

Ett par dagar efter den olyckliga båtturen gjorde en man som var ute och rastade sin hund ett ovanligt fynd. Bland strandtången i Nyhamnsläge låg två väskor innehållandes stora säckar. När tullen tillkallats kunde de konstatera att säckarna innehöll kokain, omsorgsfullt förpackat i paket prydda med fotbollslaget Paris Saint Germains logga. 

Sammanlagt väger man upp cirka 40 kilo kokain och det dröjde inte länge innan tullens utredare kopplar ihop kokainet med männen i båten.

De två männen hade inga bra dagar i Skåne. Deras båt var trasig och de satt fast i småbåtshamnen i Höganäs för att fundera på hur de skulle ta sig hem till Stockholm. 

I ett nytt avsnitt av podcasten Spotify Dok, som släpps på torsdag, hörs de avlyssnade samtalen. 

I telefonsamtal med sin mamma hade 23-åringen svårt att dölja sin frustration över att sitta fast i Högnäs. Det gick inga tåg och bara en buss. Och ingen ville låna ut någon bil för att bogsera hem båten.

– Vad är det för jävla ställe jag hamnat på, säger mannen. 

Tilltagande panik

Samtidigt flöt ytterligare två väskor narkotika upp på stranden och nu kunde tullen räkna in över 69 kilo beslagtaget kokain med ett gatuvärde på över 62 miljoner kronor.

I takt med att de två männen började inse att kokainet hittats och att polisen var inkopplad växte deras panik.

– Rikskrim är över hela jävla Skåne och håller på, berättade 35-åringen för sin flickvän i ett avlyssnat samtal i Spotify Dok. 

Samtidigt som mannens vrede mot ”en kapten” som förtöjt kokainlasten vid bojen för dåligt – som ”ett varv runt som ett presentpaket” – vittnar de avlyssnade samtalen om att 35-åringens glöd börjat falna.

35-åringen började frukta att han ska få skulden för att kokainet slarvats bort.

– Jag är helt ensam! Jag sitter på en jävla båt. Jag pallar inte. Jag har foton och video så att de inte ska tro att jag snott deras koks, säger han i ett samtal.

Greps av insatsstyrkan

Strax efter samtalet slog polisens insatsstyrka till mot båten och grep mannen. Några dagar senare greps hans yngre kamrat i Stockholm. Även 35-åringens flickvän greps, misstänkt för att ha hjälpt männen med kokainplanerna.

I förhör vidhöll 35-åringen länge att båtturen var en fisketur, något förhörsledarna inte köpte, bland annat då 35-åringen enligt dokumentären berättade att de varit ute för att fiska sötvattensfisken abborre – en synnerligen ovanligt fisk i det salta havet utanför Skåne.

I början av året dömdes de två männen, 35-åringen tio års fängelse för bland annat försök till synnerligen grovt narkotikabrott och 23-åringen till sex års fängelse för samma brott. 35-åringens 36-årige flickvän dömdes till tre års fängelse för medhjälp till försök till synnerligen grovt narkotikabrott.

De båda männens mammor bedömdes inte ha varit delaktiga i det misslyckade kokainprojektet.

Podcasten från Spotify Dok går att lyssna på från och med torsdag. 

Se också:

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).