Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kokain för 30 miljoner gömdes i skånsk lada

När polisen slog till mot en fastighet i Staffanstorps kommun hittades kokain och amfetamin värt tiotals miljoner kronor i ett låst utrymme i en lada.

En man i 45-årsåldern döms nu till sju års fängelse. Han har hävdat att han hotades till livet och tvingades förvara narkotikan, men det tror inte Lunds tingsrätt på.

Som ett led i operation Rimfrost, hårdsatsningen mot den grova kriminaliteten, spanade polisen under maj månad mot en avstyckad gård i Staffanstorps kommun.

Det pågick ingen aktivitet alls på gården när polisen slog till. Bara mannen, frun och parets barn var där.
Foto: Polisen
Insvept i två svarta sopsäckar av plast fanns en sportbag med kokain för runt 30 miljoner kronor.
Foto: Polisen
Polisens insatsstyrka öppnade porten till ladan för att den skulle kunna sökas igenom.
Foto: Polisen

Den sista maj stoppades en bil utanför Malmö – den hade just lämnat platsen och skuggats av polisen. I bilen fanns narkotika som kunde antas komma från gården.

Därför togs ett beslut om husrannsakan och insatsstyrkan kommenderades ut. När de kom till gården på eftermiddagen fanns där en man, hans fru och parets barn.

Tog hand om barnet

Båda de vuxna greps och barnet togs tillfälligt om hand av en väninna som frun fick kontakta. Under tiden finkammades bostadshuset och ekonomibyggnaderna.

I en ganska stökig lada fanns låsta utrymmen som polisen bröt upp. Inne i ett av de utrymmena hittades en sportbag, invirad i två svarta sopsäckar.

Poliserna som öppnade väskan såg massor av paket innehållande ett vitt pulver.

Sportväskan var fylld med vakuumförpackad narkotika.
Foto: Polisen
Sammanlagt hittades nästan exakt tjugo kilo kokain i väskan. Renhetsgraden var hög – 92 procent.
Foto: Polisen
Varje kaka med kokain var präglad med något slags logotyp.
Foto: Polisen

På en lagerhylla i ett annat låst utrymme hittades amfetamin, även det emballerat i svarta sopsäckar.

Tjugo kilo kokain

När beslagen senare analyserades och vägdes visade det sig att polisen hittat sammanlagt 19 945 gram kokain och 1 914 gram amfetamin.

Kokainet hade en hög renhetsgrad på 92 procent. Det var värt uppskattningsvis 30 miljoner kronor i gatuledet. Amfetaminet var värt runt en halv miljon kronor.

Mannen som ägde gården blev misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Hans fru hördes men avskrevs från utredningen och fick återvända hem.

I polisförhör har mannen berättat att han i slutet av 2019 lånade 100 000 kronor av kriminella personer. Han skulle betala tillbaka 120 000 i mars – men det kunde han inte.

Familjen hotades

Då blev långivarna hotfulla. Både mannen och hans barn skulle råka illa ut om han inte lät dem låna ett utrymme i ladan för förvaring av narkotika.

I ladan hittades även två kilo amfetamin, värt cirka en halv miljon kronor.
Foto: Polisen
Engångshandskar i plast säkrade att höga hygienkrav uppfylldes vid hanteringen av narkotikan.
Foto: Polisen

Mannen har inte velat säga vem som disponerat ladan. I så fall skulle han få halsen avskuren, påstod han. Han sa sig hellre ta ett fängelsestraff för knarket än att dö.

Mannen har gjort gällande att han hamnat i en nödsituation. Om han inte gjorde som de kriminella begärde skulle det drabba honom och familjen.

Och Lunds tingsrätt tycker i och för sig inte att mannens resonemang låter helt otroligt.

Var inte i nödläge

Men rätten anser inte att han har kunnat sägas befinna sig i ett akut nödläge ända från mitten av maj till den 31, då tillslaget skedde.

Han har ”inte stått under ett så överhängande hot att han saknat möjlighet att komma ur situationen på annat sätt, exempelvis genom att kontakta polis”, heter det i domen.

Hans ”invändning om nöd framstår således enligt tingsrättens mening som obefogad”.

Därför dömdes mannen på fredagen för synnerligen grovt narkotikabrott till sju års fängelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan gripandet den siste maj och ska fortsätta vara häktad tills han börjar avtjäna sitt straff.