Knarksmugglarna fick hjälp av hamnanställd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tullens spanare kunde observera när den hamnanställde mannen kommunicerade med chauffören i lastbilen.
Foto: Tullverket
Lastbilschauffören väntade flera timmar på rätt tillfälle att köra genom tullfiltret.
Foto: Tullverket
Lastbilens hade dolda lönnfack – fyllda med knark.
Foto: Tullverket
Sammanlagt över 308 kilo hasch hittades i lastbilens lönnfack.
Foto: Tullverket

När lastbilschauffören rullade av färjan i Trelleborg hade han lasten full av hasch.

Väl på plats fick han hjälp av en hamnanställd för att undvika tullen – men de var redan knarklasten på spåren.

I förhör har de misstänkta slingrat sig och försökt bortförklara den ena besvärande omständigheten efter den andra. 

Nu döms de två huvudåtalade till långa fängelsestraff. En tredje person, som gjorde ett misslyckat försök att lasta av narkotikan, döms även han till fängelse.

Ingen av de tilltalade har gett ett trovärdigt intryck”, skriver rätten i sin dom.

Lastbilen rullade av färjan i Trelleborg lastad med över 308 kilo hasch, dolt specialkonstruerade lönnfack. Chauffören, en litauisk man i 45-årsåldern, parkerade sitt fordon intill en ramp och väntade.

Tulltjänstemännen – som i god tid fått korn på den suspekta lasten – kunde under timmarna som följde observera hur en hamnanställd man betedde sig allt mer underligt där han körde omkring i sin hamndragare. Under två timmar såg tulltjänstemännen hur den hamnanställde vid flera gånger hade kontakt med chauffören för att hjälpa chauffören undvika tullens scannerutrustning, enligt utredningen. 

När lastbilen väl lämnade hamnen uppträdde chauffören nervöst och tullarna bestämde sig för att släppa igenom lastbilen och fortsätta spaningen i förhoppning om att avslöja fler personer kring den pågående smugglingen. 

Haschet var förpackat och gömt.
Foto: Tullverket
Tre män döms nu till fängelse för inblandning i smugglingen.
Foto: Tullverket

Misslyckades med backning

Under det följande dygnet kunde spanarna se hur lastbilen lämnade sin legala last i Småland, för att sedan återvända till Skåne. Här blev Tullverkets spanare vittnen till ett synnerligen misslyckat avlastningsförsök, något som gick om intet då de tre personer som var inblandade i hanteringen inte klarade av att backa fram lastbilen till en lastkaj.

Strax efter den misslyckade avlastningen ingrep tullen och stoppade lastbilen.

Tre personer har nu dömts för inbladning i smugglingen, chauffören och den hamnanställde mannen, en trelleborgare i 25-årsåldern, döms till sex år och en månad respektive sex år och två månaders fängelse. Den man som bistod vid den misslyckade avlastningen, en man i 25-årsåldern, döms till ett år och åtta månaders fängelse. 

Omfattande bevisning

De tre har under utredningen ställts inför flera mycket besvärande bevis, bland annat chattkonversationer från deras telefoner rörande betalning och logistik kring smugglingen. Åklagaren har även stärkt sina påståenden med omfattande teknisk bevisning.

I förhör har de tre vidhållit att de inte känner varandra och att bevisen är resultatet av diverse sammanträffanden. Det är inget som tingsrätten har köpt och de döms mot sitt nekande:

”Ingen av de tilltalade har gett ett trovärdigt intryck. Alla har i stället gett intrycket av att helt anpassa sig berättelser utefter den bevisning som åklagaren åberopat. Uppgifterna har ofta varit ytliga och detaljfattiga och svaren på frågor från framför allt åklagaren undvikande”, skriver Ystad tingsrätt i sin dom.

Det är okänt om de tre kommer att överklaga domarna.TV: Kvinna fick katt kastad i ansiktet