Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knark för 70 miljoner stoppat av tullen i Malmö på ett dygn

Betalstationen vid Öresundsbron. Lastbilarna på bilden har ingenting med tillslaget att göra.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I september åtalades en lastbilschaufför som hade 327 kilo cannabis i lastbilen. Han stoppades av tullen i Trelleborg.
Foto: TULLVERKET

Tullen vid Öresundsbron i Malmö stoppade i helgen två lastbilar på mindre än ett dygn med sammanlagt cirka 700 kilo cannabis.

Första lastbilen kördes av en 43-årig man. I hans lastbil fanns drygt 300 kilo narkotika. Mindre än ett dygn senare var det dags för nästa gripande. I den lastbilen ska ha funnits cirka 400 kilo.

Värde: Cirka 70 miljoner kronor.

Kammaråklagare Neela Frisell vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet begärde på måndagen 43-åringen häktad. Han hade kommit till Lernacken över Öresundsbron från Danmark när tullinspektörerna kontrollerade hans lastbil. Klockan 03.30 på söndagsmorgonen greps 43-åringen och anhölls senare. 43-åringen är hemmahörande i Bosnien och Hercegovina.

Dold under den officiella lasten fanns en betydande mängd cannabis. Det ska enligt uppgift till Kvällsposten handla om cirka 300 kilo cannabis. 

43-åringen är nu misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling. Tullkriminalen vill inte kommentera tillslaget utan hänvisar till åklagaren, enligt Tullverkets presschef Mattias Ragert.

Åklagaren: Ingen kommentar

Även hon är mycket tystlåten.

– Jag kan inte kommentera mängd eller något annat. Utredningen är i ett tidigt skede, säger Neela Frisell.

Men brottsrubriceringen avslöjar att det handlar om en mycket stor mängd narkotika. Två män åtalades nyligen med exakt samma brottsrubricering för en omfattande smuggling av cannabis från Spanien till Sverige. Den narkotikan hade ett uppskattat värde på 38 miljoner kronor i gatuledet, enligt åklagarmyndigheten.

Mindre än ett dygn efter att 43-årige lastbilschauffören greps stoppade tullarna på Lernacken en annan lastbil som kom från Danmark.

I den lastbilen ska det enligt uppgift ha funnits uppemot 400 kilo cannabis. Klockan 23.55 greps återigen en lastbilschaufför på väg in i Sverige. Han anhölls några timmar senare misstänkt för grov narkotikasmuggling av jouråklagare. Den brottsrubriceringen kommer med stor sannolikhet ändras till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Tullen har tidigare beslagtagit tonvis med narkotikan dold i lastbilar som ibland byggts om för att kunna transportera cannabis. Narkotikan kommer oftast från Marocko och har smugglats till södra delen av Spanien för att senare packas om och skickas vidare till bland annat Sverige.

Extremt ovanligt

Men det är extremt ovanligt att två lastbilar med så mycket cannabis stoppas inom ett dygn på Lernacken. En försiktig uppskattning enligt den metod som bland annat åklagarmyndigheten använder ger vid handen att det handlar om narkotika värd cirka 70 miljoner kronor i gatuledet.

Utredningar i samma typ av ärenden har visat att chaufförerna oftast skyller på att de enbart hämtat upp lasten på uppdrag av andra som de inte kan eller vill namnge. Eller att de varit helt ovetande om vad som funnits i lastbilen. 

Polisen i Skåne gjorde för några år sedan till exempel ett tillslag i Kävlinge i en mindre lägenhet och hittade där dokument som visade att narkotikan hade förpackats på ett grönsaksföretag i Malaga. Lägenheten i Kävlinge användes för att packa om narkotika som smugglats in via Öresundsbron.

I bland annat Malmö har det tidigare funnits en välorganiserad verksamhet bestående av kriminella med kontakter i både Marocko och Spanien.

– Det går alldeles utmärkt att mot betalning, ganska mycket, beställa leveranser av den här typen från Spanien till Sverige, säger en person med god insyn.

Ett av dessa nätverk har delvis slagits sönder efter att yngre Malmöbo utlämnades från Dubai till Spanien där han misstänks för flera mord. Malmöbon hade under period södra Spanien som uppehållsort.
Ett annat nätverk har också delvis slagits ut efter att Malmöpolisen fått tillgång till krypterade meddelanden som skickats mellan personer som nu misstänkt för förberedelse till mord i Skåne.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Flera skadades i Helsingborg under måndagskvällen.