Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klanskjutning kopplas till spiral av hämndmord

Så här rapporterade vi efter skottlossningen.
Ett trippelmord vid ett internetkafé i Malmö sommaren 2018 tros ha utlöst en spiral av hämdmord i MalmöFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulhål i fönstret på internetkaféet Galaxy på Drottninggatan i Malmö dagen efter att sex personer skjutits på öppen gata i anslutning till ett internetcafé i juni 2018. Tre personer dog av sina skador.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En man i 30-årsåldern, tidigare misstänkt för en kidnappning, sköts i stadsdelen Hermodsdal på tisdagenFoto: Micke Nilsson
Läkaren Karolin Hakim dödades sannolikt av misstag. Det troliga offret var hennes sambo.Foto: Privat
Flamur Beqiri mördades i London julafton 2019. Han var vän med den ökände knarkkungen i Malmö som ska ha betalat en lösensumma för sin kidnappade bror. Det utlöste troligen en spiral av hämndmordFoto: METROPOLITAN POLICE / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN

Klanskjutningen i Hermodsdal i Malmö på tisdagen har en koppling till flera misstänkta hämndmord i Malmö.

Att skjutningen var en rättskipning inom klaner bekräftas av polisen.

– De har inget intresse av att få det här lagfört eller utrett av polisen, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, till Sydsvenskan.

Morden utfördes efter kidnappningen av en känd knarkhandlares lillebror.

Det finns misstankar om att mannen som sköts på tisdagen var inblandad i själva kidnappningen.

Enligt uppgift till Kvällsposten finns en konflikt mellan den skjutne mannen – som är i 30-årsåldern – och en känd kriminell klan. Mannen tillhör själv en annan klan som har nära band till den kända klanen, men det ska ha uppstått en motsättning av mer personliga skäl mellan honom och medlemmar i den andra klanen. 

Polisen bekräftar att det kan vara en möjlig orsak till att han sköts.

– I detta fall är det släktbaserade kriminella nätverk som håller på med grovt våld mellan varandra för att lösa konflikter, säger Mattias Sigfridsson till Sydsvenskan.

– Vi menar att man har en egen rättsskipning angående till exempel hedersnormer och att man inom den kulturen försöker lösa det. Det finns en hårdhet och det är genom grovt våld man hittar lösningarna, säger Mattias Sigfridsson.

Parallellt med dessa uppgifter om klankonflikten finns andra uppgifter som är intressanta för polisens utredare.
Det handlar om en spiral av mord med misstänkta hämndmotiv.

Poliser på plats i Hermodsdal i Malmö där mannen i 30-årsåldern sköts på tisdagenFoto: Micke Nilsson

Knarkungs bror kidnappad

I Malmö fanns en narkotikahandlare – som är utpekad som Sydsveriges största – som är känd under ett öknamn bland poliser och i kriminella kretsarna.

Han sitter numera häktad i ett annat sammanhang – som anstiftare av ett mord i Ängelholm.

Knarkhandlarens lillebror blev i början av juni 2018 kidnappad i Malmö av tre maskerade män. De slog till när lillebrodern skulle besöka sin farmor och drog in honom i en bil.
Lillebrodern släpptes av kidnapparna efter några dygn.
Knarkhandlaren ska ha betalat en lösensumma för att få sin bror frigiven – men han ska också ha varnat kidnapparna:

– Räkna inte med att ni ska kunna använda de här pengarna, ska han ha hotat med.

Det finns uppgifter om att den nu skjutne mannen i 30-årsåldern var inblandad i kidnappningen, något han också har suttit häktad för. När polisen grep honom i hans hem hittades ett automatvapen.

Mannen dömdes för vapeninnehav – men polisen kom ingenstans med anklagelserna om inblandning i kidnappningen.

Kulhål i fönstret på internetkaféet GalaxyFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trodde på hämnd

Poliser i Malmö som känner till den kända knarkhandlaren befarade redan när lillebrodern frigavs att kidnappningen skulle utlösa blodiga hämndaktioner.
Så blev det också.

Flera mord har sedan dess inträffat i Malmö som polisen misstänker delvis är en hämnd för kidnappningen.
Ett av de mest uppmärksammade är trippelmordet i mitten av  juni 2018 på Drottninggatan – tre personer sköts till döds vid internetkaféet Galaxy.

Tre personer blev också skadade vid attacken, en av dem var en då 23-årig man. Han har pekats ut som ledare för en liga svenska yrkesmördare i Spanien. Ligan gick under namnet ”Los Suecos”.

Enligt vad olika poliskällor har berättat för Kvällsposten ska Los Suecos-ledaren också vara den person som ursprungligen beställde kidnappningen av knarkhandlarens lillebror. 

Det här har Sydsvenskans reporter Joakim Palmkvist också berättat om i en genomgång av morden.

Läkaren Karolin Hakim dödades sannolikt av misstag. Det troliga offret var hennes sambo.Foto: Privat / Privat

Karolin Hakim-mordet

Eftersom Los Suecos-ledaren klarade livet är den allmänna uppfattningen bland poliser och kriminella i Malmö att trippelmordet vid Galaxy var ett misslyckande för den som troligen beställde attacken – nämligen knarkhandlaren.
Los Suecos-ledaren kom alltså undan, men han grepes i somras i Dubai där han gömde sig undan en internationell efterlysning.

Han var alltså på fri fot när ett annat mycket uppmärksammat mord skedde, det på läkaren Karolin Hakim.

Hennes sambo hade en kriminell bakgrund, var en av de som låg bakom ett värdetransportrån i Danmark 2008 som gav 60 miljoner kronor i byte.
Han stod också nära den utpekade knarkhandlaren och därför anses han också vara det egentliga målet för attacken – Karolin Hakim mördades av misstag.

Här i stadsdelen Battersea mördades Flamur Beqiri på julafton förra året.Foto: Leif Brännström


Även mordet på Flamur Beqiri London på julafton 2019 kan ingå i spiralen av hämndmord.

Beqiri kände också knarkhandlaren mycket väl och en teori är att det också var därför han mördades.

Polisen fortsätter utreda skjutningen av 30-åringen i Hermodsdal i tisdags men vill inte gå in på något motiv.

– Vi har hört ett större antal personer i området där det inträffade och vi har också annan underrättelseinfo som vi jobbar med, säger Nils Norling, presstalesperson i polisområde Malmö.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Misstänkta för mordet på Gert-Inge släppta ur häktet.