Kidnapparna tvingar pojke att söka banklån

Så många brott anmäldes i Sverige 2019.
Här syns offret omgiven av de två förövarna i 20-årsåldern. Båda utövar sin makt genom att följa med pojken in i banklokalen.
Foto: Polisen
I en Teliabutik tvingades 18-åringen teckna ett mobilabonnemang. I avtalet ingick en Iphone, som gärningsmännen direkt tog hand om.
Foto: Polisen

Den 18-årige pojken kidnappades i skolbänken och tvingades med på en resa till nio banker där han under hot om våld skulle ansöka om lån.

När gärningsmännen senare förstod att pojken anmält det hela till polisen följde nästa våldshändelse.

Då tvingades 18-åringen ner i en mörk källare där han misshandlades med slag och sparkar. Männen brände även pojken med en cigarett i ansiktet.

I polisförhören berättar den 18-årige pojken att han satt på en lektion i Malmöskolan när en av förövarna plötsligt steg in i klassrummet.

18-åringen säger att han visste vem den två år äldre mannen var genom tiden på skolan, men de var inte personligt bekanta.

– Killen ville att jag skulle följa med ut till parkeringen. Jag visste inte vad det var, säger 18-åringen i polisförhör.

Där ute tvingades offret in i en bil för vidare färd till en rad banker i Malmö. Gärningspersonerna var två unga män i 20-årsåldern som nu åtalats vid Malmö tingsrätt för flera grova brott mot 18-åringen.

Sitter häktade

De olika händelserna skedde i början av december och de misstänkta förövarna greps i mitten på januari i år.

Båda männen sitter för närvarande häktade, men förnekar brott. Kammaråklagare Magnus Pettersson anser dock att bevisningen är god.

– Det finns bland annat gott om bilder från övervakningskameror. På en av låneansökningarna står dessutom en av de misstänktas telefonnummer, säger Magnus Pettersson.

Enligt åklagaren tvingades den 18-årige pojken under fångenskapen följa med på en resa för att ansöka om lån hos minst nio banker och låneförmedlare.

Pojken uppmanades göra om sitt ungdomskonto till vuxenkonto. Han fick även en bankdosa som han tvingades överlämna till förövarna.

Godkände lån

Men låneansökningarna har med ett undantag inte beviljats då pojken inte uppfyllt kreditvillkoren. 

I ett fall godkändes ett lån på 10 000 kronor – dock utan att någon utbetalning hann göras.

Den 18-årige pojken tvingades även med till en Teliabutik för att teckna ett mobilabonnemang och samtidigt kvittera ut en Iphone 11 till ett värde av 12 995 kronor.

– Telefonen tvingades offret sedan lämna över till de båda åtalade männen, säger Magnus Pettersson.

I förhören berättar pojken själv att männen körde till Möllevången i Malmö för att sälja telefonen på gatan.

Det som troligen räddade den 18-årige pojken var föräldrarnas engagemang och oro för att sonen var utsatt för någon form av påtryckning.

Skulle hämnas

– Då berättade jag allt och efteråt gick vi till polisen, säger 18-åringen i förhör.

Pojken skulle dock drabbas ytterligare. 

När förövarna insåg att de blivit polisanmälda ska de ha tvingat med 18-åringen ner i en källare på Hårds väg i Malmö.

Där ska de ha hämnats och krävt att anmälan skulle tas tillbaka. För att visa allvaret i situationen ska 18-åringen ha blivit inlåst i ett utrymme och där blivit slagen i huvudet och knäad på kroppen.

Den 18-årige pojken ska också ha blivit bränd i ansiktet med cigarett. 

De två männen åtalas för försök till utpressning,, utpressning, grovt olaga tvång och övergrepp i rättssak.